Nye browser-tal: Chrome taber brugere for tredje måned i træk

Googles internetbrowser, Chrome, taber for tredje måned i træk brugere. Lidt overraskende har Microsofts Internet Explorer genvundet fodfæstet.

Chrome, Googles internetbrowser til desktoppen og mobile enheder, taber for tredje måned i træk brugere. Det viser nye tal Netmarketshare.com, som Thenextweb.com har fået fat på.

Fra oktober til november tabte Chrome således 1,31 procentpoint af den globale markedsandel for browsere, så Googles browser nu benyttes af 17,24 procent af alle internetbrugere.

Netmarketshares tal viser, at Microsofts Internet Explorer har vundet 0,63 procentpoint af den samlede markedskage. Det lyder måske ikke af meget, men IE sidder stadig på godt 55 procent af markedet.

Verdens andenstørste browser, Firefox, hænger også i med næb og klør - og sidder på 20,44 procent af markedet.

Verdens mest brugte browser er stadig Internet Explorer 8, som næsten hver fjerde brugere trykker på, når der surfes rundt på internettet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (31)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Benni Bennetsen

Den største nyhed her er vel ikke, at man kan tale om 0,5 % markedsandele, der vel er et godt stykke under statistisk usikkerhed, men nærmere at så mange brugere benytter en forældet version af IE.. Det er jo et pænt stort problem ?

 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Hvor kommer den kæmpe forskel mellem statcounter og netsmarketshare fra?

Hovedforskellen ligger i hvordan Kina behandles. Net Applications indførte en geografisk vægtning så de regner deres målte tal om afhængig af landenes befolkning. Og Kina er jo et meget stort land, med sit eget ret specielle Internet marked.

Kina rapporteres med en ret "optimistisk" mængde Internet-aktive mennesker (66%), hvor statistikken afhænger af hvad lokale politiske ledere synes der skal rapporteres. Men estimater viser at 69% af den reelle Internet aktivitet sker på mobile enheder, som jo ikke (eller kun ret sjældent) kører Windows. Dette fører til en kraftig overeksponering af de relativt små faktisk målte tal, når desktop tallene omregnes.

Statcounter har udgive et ret detaljeret svar på at Microsoft kritiserer deres tal. An Open Letter to Roger Capriotti, Microsoft Deres FAQ redegør også for forskellene: Why are your numbers different to Net Applications?

Sådannet statistikker er i praksis aldrig "perfekte", bl.a. fordi de reelt ikke svarer på samme spørgsmål. Net Applications opgør (i princippet) hvor mange computere som har haft en given browser aktiveret, uafhængig af trafikmængde. Statcounter søger at opgøre på basis af reel trafik, så meget aktive brugere tæller mere end nogen som kun er på en gang om dagen.

Jeg synes at Statcounter giver mere nyttige tal end Net Applications.

 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Chrome sejrede i Dec-12 i DK.

Ja, juleugen er første hele uge hvor Chrome sneg sig over IE, nu også i Danmark. Det ændrer sig sikkert når de normale arbejdsuger indfinder sig igen, men tendensen med faldende IE og stigende Chrome ser stadig ret stabil ud.

En lignende udvikling med Firefox og Safari (incl. iPad) hvor pladserne nu er byttet.

 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

hvis du sletter "-map" på din link så får du en kurve der viser at IE har tabt 11,25% på en måned og Chrome er gået 6,13% på en måned !!! (I nord-Amerika)

Et mere langsigtet kik på kurverne viser mange "sjove" bump, så jeg er tilbageholdende med at lægge en masse i unaturligt udseende kortvarige udsving. De plejer at blive udlignet igen, så jeg tror mere på den langsommere stabile udvikling, hvor Chrome fortsætter med at vokse på bekostning af IE og Firefox - selv om også disse har lavet store forbedringer siden Chrome satte mere gang i konkurrencen. Mit indtryk er at IE 9 og 10 sådan set ikke er så ringe endda, for nu at sige det på jysk.

Selvfølgelig kan det da have en vis kuriøs underholdningsværdi at IE og Chrome kurverne for første gang mødes, også i Nordamerika, men den langsigtede kurve antyder mere at Chrome vækstraten er for aftagende, så jeg tror ikke på at nordamerikansk Chrome-domineret kvartal lige med det første. Det har vi til gengæld haft i Danmark, hvor forskellen nu er meget markant til fordel for Chrome.

 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Hvad der efterhånden er mere illustativt end en grøn verden, er at Chrome andelen nu er over dobbelt så stor som browser nummer 2. Med den udvikling er der udsigter til at IE falder ned på trediepladsen, efter Firefox. http://gs.statcounter.com/#all-browser-ww-weekly-200851-201408

Sjovt at se hvordan udviklingen fortsætter, også selv om IE er blevet kraftigt forbedret i forhold til dengang den var noget juks. Momentum for Chrome styrkes nok også af at det primært er IE som rammes af zero-day sårbarheder, også selv om det ikke længere kan "undskyldes" med at hackere går efter det største mål.

 • 0
 • 0
Jan Vennike
 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Der er så vist ikke IE der findes flest fejl i:

Her må jeg være lidt pernittengrynet. Den undersøgelse handler ikke om hvor der findes flest fejl, men om hvad der er offentligt kendt.

På open-source projekter som Chrome og Firefox kan vi nok regne med at alle fundne (og accepterede) fejl er i statistikkerne, især også dem som findes internt i projekterne.

Til gengæld har Microsoft en rent intern proces, hvor det bliver et efterfølgende trin hvordan de rapporterer. Især fejl som de selv har fundet, kunne indgå i en overvejelse om hvad der er brug for at fortælle, og om der måske indgår et antal enkelte bugs i samme rettelse. De har jo en interesse i at tallet ikke ser "for stort" ud. Jeg vil nu ikke beskylde Microsoft for egentlig manipulation, men blot mene at tallene opgøres på så forskelligt grundlag at de slet ikke er sammenlignelige.

Derfor valgte jeg at pege på advarsler omkring zero-day angreb, hvor min oplevelse er at IE er klart "førende", også selv om Microsoft da er blevet meget bedre til at der ikke går lang tid før rettelser. Dog ikke på niveau med Google, der kan pushe Chrome rettelser på et par dage, hvis det er relevant.

"Farligste" er et alt for komplekst begreb til at det kan rangordnes på den statistik. Hypotetisk kunne Opera (der ligger lavest) være den farligste, hvis den havde de værste og længst varende fejl.

 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Det giver vel ikke ret meget mening at tale om huller uden at tage den underliggende platform med i regnestykket.

Jo, det gør det.

Jeg ville være hamrende utryg ved en stærkt forældet browser på Windows XP om et år. Til gengæld ville jeg (med forsigtighed omkring downloads og lignende) være forholdsvis tryg ved en opdateret Chrome på en hullet XP.

Browseren er det primære forsvar mod snask fra Internet hjemmesider. Hvis den er meget sikker, falder betydningen af resten i meget høj grad. Fx er en ting som Flash heller ikke kompatibel med tryghed, men her hjælper det meget når Chrome har pakket Flash ind i en sandkasse. Det skærmer i almindelighed mod Flash-huller, da sandkassen er sværere at finde huller i.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Selvfølgelig ikke, men nu var postulatet her at det primært var IE der havde fejl - det er det så ikke mere, den kommer nede på 3. pladsen, efter Firefox og Chrome.

Det giver stadig ingen mening.

Eksempelvis har IE af ret naturlige årsager 0 fejl på min computer, men mere interessant er at FF og Chrome givetvis også har langt lavere antal fejl/sårbarheder her, da den underliggende platform er meget sikrere / fejlene slet ikke er relevante.

Overvejer om der skal hives en bilanalogi frem.

 • 0
 • 0
Carsten Olsen

Til Johnnie Hougaard: Man kan også lave din statcounter graf om til en os graf: http://gs.statcounter.com/#all-os-ww-weekly-200851-201408

Så er det mest interessante at Android nææææsten er på anden pladsen inden for OSer? (Målt på alle device typer). Og at alle Windows nu er over toppunktet og nu er på retur (osse win8 det er vistnok osse rt og 8.1 incl)

 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Så er det mest interessante at Android nææææsten er på anden pladsen inden for OSer?

Jep, der er mange sjove tal at finde ved at klikke rundt i Statcounter. Hvis du vil se nærmere på tallene, incl. de lavere procenter, giver "Download Data" en god csv fil. Den egner sig fint til fx at hive ind i et regneark. Her kan du se at Windows 8 dog ikke "er på retur", da Windows 8.1 står separat og nærmer sig de 3%. Samlet set holder Windows 8 en rimelig vækst, der dog er markant langsommere end den var med Windows 7. Her gør både iOS og Android indhug ved at tage gode bidder af kagen.

Jo, der er kommet godt gang i Android væksten i andel af samlet browsing de senere måneder, og selv om det ikke er samme bane er der da en vis psykologisk grænse i at den snart overstiger Windows XP. Da du jo godt kan lide at kikke på vækst kurver for Chrome, skal du da lige tage et kik på mobil browser: http://gs.statcounter.com/#mobile_browser-ww-weekly-200851-201408

Chrome browseren (langt overvejende på Android) har tændt for den store raketmotor, og det er langt mere end kannibalisering af den gamle Android standardbrowser. Der må sidde nogen hos Google og hygge sig godt. De praler ikke så meget, men må i høj grad være opmærksomme på væksten.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere