Nye bogføringsregler betyder it-ændringer for tusinder af virksomheder: Nu er de udskudt til 2024

8. februar kl. 16:035
Nye bogføringsregler betyder it-ændringer for tusinder af virksomheder: Nu er de udskudt til 2024
Illustration: megaflopp/Bigstock.
KPMG vurderede, at de nye relger vil betyde, at tusindvis af virksomheder enten skal opgradere it-løsning eller investere i en helt ny. Nu udsætter erhvervsministeren implementeringen af de nye regler.
Artiklen er ældre end 30 dage

De nye regler om digital bogføring vil tidligst træde i kraft for regnskabspligtige virksomheder fra 2024 og tidligst i 2026 for øvrige virksomheder.

Dermed har regeringen besluttet at give udbyderne af bogføringssystemer og de omfattede virksomheder bedre tid til at omstille sig til de nye krav, skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse. Udbyderne får nu 9 måneder til at opfylde de nye krav mod oprindelig 6, og virksomhederne får nu mindst 6 måneder til at vælge bogføringssystem mod oprindelig 3.

Læs også: Erhvervsledere vil have energi-krav i it-udbud: »Jeg vil opfordre det offentlige Danmark til at gå forrest«

Revisions- og rådgivningsselskabet KPMG vurderede tidligere, at 200.000 danske virksomheder i nogen grad skal opgradere deres nuværende it-løsning, så den lever op til de nye regler om digital bogføring, mens 40.000 virksomheder skal investere i en helt ny løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye bogføringsregler – kaldet Automatisk Erhvervsrapportering – betyder blandt andet, at virksomheder skal registrere transaktioner i et digitalt bogføringssystem og opbevare dem digitalt.

Læs også: Tilliden til det offentliges databeskyttelse er lav: »Vi har aldrig været længere fra målet«

»Vi skal sikre, at vores virksomheder har de bedste vilkår, så de kan bruge tiden på at vækste i stedet for på administrativt bøvl. Men sandheden er desværre, at især mange SMV’er bruger enormt meget tid på at holde styr på fakturaer, bogføring og indberetning til myndigheder. Det koster både tid og penge. Men i dag har vi taget et afgørende skridt i bekæmpelsen af unødvendigt bureaukrati for danske virksomheder,« siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) og fortsætter:

»Med Automatisk Erhvervsrapportering giver vi tiden tilbage til virksomhederne. Samtidig styrker vi værnet mod snyd og svindel, fordi vi gør det lettere for virksomhederne at efterleve lovkrav.«

Læs også: AI-system kritiseres for at diskriminere mod handicappede forældre i amerikanske børnesager

Formålet med de nye bogføringsregler er at gøre det mindre tidskrævende for virksomheder at fakturere køb- og salg, afstemme bogføring og indberette årsregnskab og moms. Regeringen forventer, at det vil give en effektiviseringsgevinst på 2,9 milliarder kroner om året.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
9. februar kl. 13:38

"Formålet med de nye bogføringsregler er at gøre det mindre tidskrævende for virksomheder at fakturere køb- og salg, afstemme bogføring og indberette årsregnskab og moms. Regeringen forventer, at det vil give en effektiviseringsgevinst på 2,9 milliarder kroner om året."

Forunderligt hvordan man forsøger, at italesætte tvang.

De fleste virksomheder benytter allerede elektronisk bogføring en eller anden grad, så for dem er der ingen "effektiviseringsgevinst".

De virksomheder, som idag ikke benytter elektronisk bogføring, er typisk små familiedrevede virksomheder, hvor bogføring udføres af medhjælpende familiemedlemmer. De får nu merudgifter til et bogføringsprogram, og hvis de ikke har tekniske forudsætninger for at kunne håndterer det, så også merudgifter til at betjene det.

Så det er svært, at set andet end "gevinsten" endnu en gang havner hos de kommercielle udbydere af software og revisorerne.

2
9. februar kl. 20:16

Så det er svært, at set andet end "gevinsten" endnu en gang havner hos de kommercielle udbydere af software og revisorerne.

Nu behøver man jo sådan set ikke at benytte kommercielt software for at leve op til kravene. Men det forudsætter naturligvis visse IT kompetencer i virksomhederne.

5
13. februar kl. 23:57

Men det forudsætter naturligvis visse IT kompetencer i virksomhederne.

Og dermed øger man jo også de administrative krav til virksomhederne.

Det lyder ikke fremmende for selvstændige virksomheder/iværksætteri.

3
10. februar kl. 10:14

Det er muligt jeg har læst forkert tidligere, men så vidt jeg husker skal bogføringsprogrammerne fremover godkendes, dvs selvom du eller jeg kunne lavet et setup som teknisk set overholdt kravene, så er det ikke sikkert at det er bliver lovligt at benytte dem.

Problemet er for staten, at det er svært at kontrollerer bilag, hvis de ikke ligger et centralt sted, og derfor er det i kontrolmæssig forstand ligegyldigt om bilaget er på papir eller elektronisk, hvis det befinder sig ude i virksomheden.

4
10. februar kl. 16:09

Standard eller specialudviklet bogføringssystem

Du kan vælge at bogføre digitalt i enten:

et digitalt standard bogføringssystem, der er registreret i Erhvervsstyrelsen, eller 
et specialudviklet bogføringssystem, der er skræddersyet til forholdene i din virksomhed eller forening.  

Hvis du vælger det første, skal du vælge ét af de registrerede bogføringssystemer, der fremgår på Erhvervsstyrelsens fortegnelse over registrerede standard bogføringssystemer. Fortegnelsen offentliggøres her på hjemmesiden senest 1. januar 2024. Fordelen ved at vælge et bogføringssystem fra fortegnelsen er, at I så er sikre på, at bogføringssystemet lever op til kravene til digitale bogføringssystemer.

https://erhvervsstyrelsen.dk/digital-bogfoering-i-virksomheder-og-foreninger

De kan godkendes, men skal ikke - de skal "bare" leve op til en række krav.