Nye beviser i dansk hacker-sag: Politiet beder om hjælp fra Australien

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Danmarkshistoriens største hacker-sag forgrener sig nu til Australien. Anklagemyndigheden kræver igen retsmøde lukket for presse og offentlighed.

Personfølsomme oplysninger om danskere befinder sig på servere i udlandet, og dansk politi har anmodet om assistance fra blandt andet Australien.

Det oplyste anklagemyndigheden i dag, da der var retsmøde i sagen om hacking af CSC´s mainframe, hvor en 20-årig dansk mand er sigtet sammen med svenske Gottfrid Svartholm Warg for at have stjålet oplysninger fra politiet, kørekortregistret og Schengens register over efterlyste personer.

Begge nægter sig skyldige, og begge fik i dag deres varetægtsfængslinger forlænget med fire uger i retten på Frederiksberg. Svartholm Warg var til stede, mens den danske mand havde valgt at blive væk og få sin fængsling forlænget.

Den unge dansker har nu siddet varetægtsfængslet i 8 måneder, mens Gottfrid Svartholm Warg har siddet siden han blev udleveret til Danmark i november 2013.

Flere jurister og eksperter har tidligere kritiseret, at man har holdt den danske mand varetægtsfængslet så længe, uden at fremlægge et anklageskrift.

Læs også: CSC-mistænkt dansker sidder varetægtsfængslet på syvende måned - uden anklageskrift

Anklagemyndigheden begærede – ligesom på alle de foregående retsmøder – dørene lukket, hvilket udløste protester fra den tilstedeværende presse. Anklageren argumenterer med, at efterforskningen stadig er i gang, og at der er tvivl om, hvor vidt de stjålne data er downloadet til servere i udlandet.

Anklagers argument er dødt

Luise Høi, der er forsvarer for Gottfrod Svartholm Warg, protesterede mod de lukkede døre, og hun erklærede anklagemyndighedens argumenter for uholdbare.

»Af det materiale, der skal fremlægges i dag, fremgår det, at filer er downloadet til servere i udlandet. Tvivlen eksisterer ikke mere, og anklagerens argument er lige afgået ved døden«, sagde Luise Høj.

Alligevel imødekom retten anklagerens begæring og smed presse og tilhørere ud, så man kunne gennemgå den store flyttekasse med bevismateriale, som en bredskuldret herre bar ind i retslokale 101, i fred for nysgerrige øjne og ører.

Det var en opgivende forsvarer, der efter retsmødet mødte pressen og de få aktivister, der var fremmødt for at give moralsk støtte til de sigtede. Luise Høj forklarede, at hun ikke regner med, at offentligheden får noget indblik i sagens gang, før der ligger et anklageskrift.

»Det løb er vist kørt, de holder det lukket så længe de kan. Det er jo latterligt«, sagde Luise Høi, mens en litteraturkyndig fremmødt muntrede sig over symbolværdien i, at retsmødet foregik i lokale 101.

Illustration: Adam Fribo

Retssagen har stor opmærksomhed i aktivistmiljøer over hele verden, hvor Gottfrid Svartholm Warg, der er kendt som medstifter af The Pirate Bay, har en høj stjerne. Aktivister møder op til de fleste retsmøder, og i dag var formanden for Piratpartiet i danmark, Rolf Bjerre Jørgensen til stede for at vise sin støtte og invitere til sympati-aktion 11. februar ved Køge Arrest - hvor Warg sidder fængslet. Aktionen skal være en forlængelse af den stort opslåede demonstration mod internetovervågning, der foregår samme dag.

»Hvis vi bare kan få 10 procent fra demonstrationen med, så skal vi nok blive over hundrede«, siger Rolf Bjerre Jørgensen til Version2.

Læs også: Forsker: Der mangler juridisk literatur om cyberkriminalitet

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere