Nye afsløringer: Obama-regeringen gav NSA lov til at aflytte internet-backbone

8. juni 2015 kl. 12:281
NSA har i årevis drevet et detektionssystem på den amerikanske internet-backbone, der forsøger at opsnappe hacker-aktivitet fra ‘fremmede magter’. Overvågningen er sket i al hemmelighed og uden en retskendelse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nye NSA-afsløringer bekræfter, at den amerikanske efterretningstjeneste overvåger internettets såkaldte ‘backbone’, som al trafik, der krydser landegrænserne, rejser igennem, efter hacker-relateret aktivitet fra fremmede magter.

Det skriver blandt andre New York Times.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overvågningen, der går stik imod NSA’s juridiske opdrag om at opsnappe udenlandsk kommunikation, foregår på amerikansk jord uden en retskendelse. Overvågningen er i al hemmelighed blevet blåstemplet i to notater udarbejdet i af Obama-regeringens justitsministerium tilbage i 2012.

Regeringen gav dengang NSA lov til kun at foretage overvågninger af aktivitet, som efterretningstjenestem kunne forbinde med ‘fremmede magter’, men de nyligt offentliggjorte dokumenter afslører, at NSA lagde pres på regeringen for at få gjort den definition endnu bredere, da det ifølge tjenesten var svært at bestemme ophavet for ondsindet trafik, og beklagede sig derfor med, at begrænsningen ville betyde et stort hul i efterretninger om forestående hackerangreb.

Det er tilsyneladende ikke muligt ud fra de lækkede dokumenter at fastslå, hvilke parametre NSA måler på, før en overvågning sættes i gang, men det alarmerende er ifølge sikkerhedsekspert Bruce Schneier, der har haft kig på historien, at NSA gør det uden en retskendelse og dermed endnu en gang har tilsidesat retsstaten i sin omfattende datajagt.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
8. juni 2015 kl. 17:51

Man kan snart ikke blive chokeret mere over hvad de har mandat til.

Men jeg bliver chokeret over at der ikke er nogen der bliver stillet til ansvar for noget som helst.

I vore dage er det pisse ligegyldigt hvis en statsmagt forbryder sig mod dets borgere.

Der kan komme afsløring på afsløring fra frihedshelten Snowden, men der sker ikke en skid, der er aldrig nogen der bliver stillet til retsligt ansvar så længe det er staten.

I danmark sker der heller aldrig noget, som statsmagt kan man sløse med datasikkerheden, ødsle med borgernes penge til narrehat-agtige it projekter der gang på gang må syltes.

Det er på tide at statsapperatet (i alle lande) må står til ansvar og blive straffet (ikke med en næse, men fængsel på livstid uden benådelse).

Dem vi giver vores fulde tillid skal også kunne straffes det hårdere for deres handlinger.