Nye afsløringer i teledatasagen: Politiet har fundet fejl i geografiske data
Rigspolitiet har fundet en ny type fejl i det it-system, politiet bruger til at indsamle og konvertere telefonoplysninger fra landets teleselskaber, når der skal bruges teledata som bevismateriale i retssager. Det oplyser Justitsministeriet.
Det nye og alvorlige fund består i, at Rigspolitiets it-system har lavet fejl, når det har konverteret geografiske oplysninger om telemasters placering.
»Det medfører ifølge oplysningerne fra Rigspolitiet, at der ved behandling af straffesager kan være indgået fejlbehæftede masteplaceringer, som er anvendt til at sandsynliggøre en telefons position med videre,« skriver justitsminister Nick Hækkerup (S) i en orientering om sagen til Folketinget.
Derudover fremgår det af orienteringen, at politiet har fundet »flere forskellige fejl« i den rådata, som politiet modtager fra teleselskaberne.
Rigspolitiet har hverken overblik over omfanget eller årsagerne til begge fejl.
Teledata-sagen I syv år har der været en fejl i politiets systemer til behandling af teledata. Det kan have medført, at der mangler teleoplysninger i flere efterforskninger og retssager, og derfor skal over 10.000 sager fra perioden 2012 til 2019 nu gennemgås.
Version2 følger sagen.
Midlertidigt forbud
Den nye afsløring har fået Rigsadvokaten til at udstede et midlertidigt forbud mod at bruge teledata som bevismateriale i straffesager.
Det betyder, at det ikke vil være muligt at bruge teledata som bevis til brug for domsfældelse eller som grundlag for at varetægtsfængsle mistænkte. Forbuddet gælder indtil videre i to måneder indtil den 18. oktober 2019.
Rigsadvokaten peger også på, at det kan være nødvendigt at udsætte retssager, hvor teleoplysninger spiller en væsentlig rolle.
Kan føre til løsladelser
Derudover kan det midlertidige stop for at bruge teledata som bevis føre til, at varetægtsfængslede personer skal løslades.
Anklagemyndigheden skal gennemgå bevismaterialet for de personer, der i øjeblikket sidder varetægtsfængslet, for at undersøge, om der er grundlag for at holde fast i fængslingen uden brug af teleoplysninger.
»Hvis anklagemyndigheden vurderer, at der ikke under et retsmøde vil være grundlag for at påstå varetægtsfængslingen opretholdt uden anvendelse af teleoplysninger, skal der ske løsladelse,« lyder det i orienteringen til Folketinget.
Rokker ved tilliden
Justitsminister Nick Hækkerup bakker op om rigsadvokatens beslutning og peger samtidig på, at de nye oplysninger i sagen skader tilliden til retssystemet.
»Der er gang på gang kommet nye oplysninger frem i teledata-sagen. Det rokker ved vores tillid til retssystemet. På baggrund af de nye, alvorlige oplysninger har rigsadvokaten nu besluttet at trække i håndbremsen, så teleoplysninger indtil videre ikke anvendes i retten som bevis på, at tiltalte er skyldig, eller som grundlag for varetægtsfængsling. Det synes jeg er en rigtig og nødvendig beslutning,« siger han i en pressemeddelelse.
Justitsministeren har tidligere krævet, at Rigspolitiet og Rigsadvokaten skulle lave en redegørelse for sagen inden den 6. september 2019. Nu har justitsministeren udskudt fristen for redegørelsen til udgangen af september, fordi der også skal redegøres for fejlene i de geografiske oplysninger.
