Nye afsløringer: Britisk efterretningstjeneste hackede belgisk teleselskab

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Det var ikke NSA, men den britiske pendant GCHQ, som har hacket det belgiske teleselskab Belgacom gennem flere år.

Belgiens største teleselskab, det statsejede Belgacom, blev i årevis udspioneret af briternes efterretningstjeneste, som gennem hackerangreb arbejdede sig ind mod teleselskabets centrale infrastruktur.

Det viser en tophemmelig præsentation fra Edward Snowdens læk af NSA-dokumenter, skriver Der Spiegel, der har set materialet og offentliggør dele af det.

I præsentationen fra GCHQ bliver Operation Socialist, som angrebene var døbt, beskrevet i flere detaljer. Målet var overordnet at kunne ’udnytte Belgacom bedre’ og at få bedre kendskab til infrastrukturen.

Infektionen af Belgacoms systemer skete gennem avancerede angreb mod nøglepersoner i teleselskabet, hvor de blev lokket til at besøge websider, som så kunne placere spion-programmer på deres computer. Ifølge materialet var de britiske efterretningsfolk tæt på at få kontrol over teleselskabets centrale roaming router, hvor mobiltrafik bliver udvekslet med andre teleselskaber.

Det ville gøre det muligt for GCHQ at lave man-in-the-middle-angreb mod smartphone-kunder hos Belgacom, som blandt andet har EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet som kunder.

Oplysningerne og præsentationen er ikke dateret, men informationer fra andre dokumenter tyder på, at GCHQ har haft bred adgang hos Belgacom siden 2010.

Belgacom iværksatte selv en undersøgelse, da NSA-afsløringerne begyndte at rulle over sommeren, og konstaterede, at selskabet var offer for hackerangreb. På det tidspunkt lød konklusionen, at amerikanske NSA måtte stå bag, men det var altså - ifølge de Snowden-lækkede dokumenter - i virkeligheden briterne, der udførte det omfattende angreb.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Nils Krohn

Det glæder ikke den bette Helle for hun er for dum til at fatte nogetm som helst. Men NSA, PET/FE og alle de andre efterretningstjenester er kede af at det er kommet frem. De har nemlig hele tiden delt oplysningerne. Det gjorde de for 43 år siden. Og det gør de også i dag og i morgen. Man hacker aldrig et Teleselskab i sit eget land, men gerne i andres. Så deler man bagefter oplysningerne i porten.Den Belgiske E-Tjeneste hacker derfor ikke selv Belgiske telesalskaber eller ISP'er. Det overlader de f. eks. til PET/FE, NSA eller GCHQ. Her hjkemme foregår det på samme måde. Alle er især interesseret i de såkaldte venstreorienterede og/eller højreorienterede. Sådan har det været siden 1945 og sådan bliver det ved at være. :-)

 • 9
 • 4
#3 Finn Christensen

De har nemlig hele tiden delt oplysningerne. Det gjorde de for 43 år siden. Og det gør de også i dag og i morgen. ...... Så deler man bagefter oplysningerne i porten. .... ...venstreorienterede og/eller højreorienterede. Sådan har det været siden 1945 og sådan bliver det ved...

Lige i øjet 'Krage søger mage' --> 'Hacker søger mage', ældgammel opskrift.

Og orientering ifm. rød/blå eller venstre/højre skal det nok specificeres som 'afvigerne', da der jo er >80% tågehorn, medløbere, vildledte og naive får uden overvågning - skotskternet og harmløse.

 • 3
 • 2
#8 John Jensen

Jeg forstår ikke al den ballade, og da slet ikke her på v2

Hvis I ikke har været klar over at I er blevet overvågede, så er den gal. Hvis I ikke er klar over hvem der (helt sikkert) har overvåget jer, så er den gal.

Derfor forstår jeg ikke al den ballade, vi har alle vidst det hele tiden. Og uanset om man smidet samtlige 'skyldige' bag tremmer, så vil overvågningen fortsætte og fortsætte og fortsætte.

Der kommet nye til, det stopper ikke, alt man kan gøre er at sikre sig så godt som muligt.

Alene et program som Webtrends har jo også en form for overvågning, dog i en mere uskyldig forstand.

Jeg gør stort set intet for at krybe uden om det, det eneste de finder ud af er at jeg er en flink fyr, der vil alle det bedste ;-)

 • 0
 • 9
#9 Mogens Ritsholm

Jeg forstår ikke al den ballade, og da slet ikke her på v2

Det opsigtsvækkende er ikke, at tjenester som NSA spionerer, når de kan komme til det.

Du har ret i, at den seneste tids afsløringer egentlig ikke bør overraske nogen.

Det opsigtsvækkende er den officielle reaktion. Obama sagde noget i retning af, at det ikke var et problem, fordi USA's borgeres retssikkerhed ikke var krænket ved den internationale overvågning. Og da udenlandske borgere ikke er sikret af USA's forfatning på nogen måde, er det helt ok at overvåge udlandet og i udlandet uden begrænsninger.

Kort efter sagde han i forbindelse med Syrien krisen, at alene hensynet til amerikanske borgere var afgørende for USAs internationale dispositioner.

Dermed er mistillid til omverdenen og prioriteringen af egeninteressen gjort til officiel politik i hidtil uset omfang.

Du har ret i, at vi alle har vidst, at der foregik noget.

Men det flytter alligevel sagen til helt nye dimensioner, når det gøres til officiel politik.

Man kan næsten sige, at det på det diplomatiske plan svarer til forskellen på mistillid til et lands regime og en decideret krigserklæring.

 • 8
 • 0
#10 Finn Aarup Nielsen

GCHQ's angreb må, hvis det var foretaget i Danmark, falde ind under Straffelovens § 263 Stk. 2 hvor "særligt skærpende omstændigheder" betyder en strafferamme på op til 6 år. Ifølge Wikipedia er lederen Iain Lobban og den ansvarlige minister William Hague. Hvis/når angrebet var/er sket i Danmark vil Danmark så begære disse personer udleveret til strafforfølgelse?

 • 7
 • 0
#11 Robert Larsen

FEs arbejde ér at indsamle oplysninger, både åbne og lukkede, så de har juridisk lov til den slags. De bliver så holdt øje med at Wamberg udvalget, som skal sikre, at noget USAnsk ikke kommer til at foregå her.

Læs mere her: http://fe-ddis.dk/Opgaver/Lovgrundlag/Pages/Lovgrundlag.aspx og her: http://fe-ddis.dk/Opgaver/Lovgrundlag/bemaerkninger-til-lovene/Pages/Bem...

Så nej, de bliver ikke straffet for at udføre deres arbejde.

 • 0
 • 1
#12 s_ mejlhede

Jeg gør stort set intet for at krybe uden om det, det eneste de finder ud af er at jeg er en flink fyr, der vil alle det bedste ;-)

Hvem går du i seng med, og hvor tit, hvilken former for sex dyrker du og er det med flere partner ?

Hvor mange penge har du i banken, og har du mange kontanter på dig, eller liggende hjemme, desuden oplysninger om andre let omsættelige og flytbare værdier ?

Hvor meget drikker du, og gør du det dagligt, køre du bil efter indtagelse af alkohol ?

Din kone tager i billeder, også i jeres sexliv, vedhæft dem i svar ?

Hvor mange penge bruger du på julegaver og fødseslegaver, hvor køber du dem, og hvor ligger de ?

Hvilken sygdomme har og har du haft, og er der nogen som giver højere sygefravær, er du testet for kønssygdomme ?

Hvad får du i løn ?

Hvor mange job er du fyret fra ?

Evt. Dine børn, hvordan går det i skolen, får de gode karakterer, har de DAMP eller andet adfærdforstyrende ?

Du kan bare sende svarene her i forumet, og bare roligt vi vil ikke misbruge dem, vi er også sådan nogen flinke fyre.

 • 6
 • 0
#13 Mogens Ritsholm

FEs arbejde ér at indsamle oplysninger, både åbne og lukkede, så de har juridisk lov til den slags. De bliver så holdt øje med at Wamberg udvalget, som skal sikre, at noget USAnsk ikke kommer til at foregå her.

Jeg tror, at du har misforstået det.

Sagen drejer sig om efterretningstjenesternes overvågning og aflytning af andre landes borgere og i andre lande, hvor hjemlandes love og principper ikke respekteres. Det mener man åbenbart, at man frit kan gøre, selv om offerlandets love overtrædes.

Danskere aflyttes også fra udlandet.

Som jeg tidligere har anført, lytter FRA i Sverige med på alle kabler til Sverige. Det er ihvertfald den vedtagne ambition i den svenske rigsdag. Det betyder bl. a. at alle danske kunder hos 3 og vist også delvist hos Telia aflyttes hele tiden, da al deres trafik - også indenlandsk dansk trafik - formidles af centraler i Sverige. I FRAs supercomputere leder man efter interessante ting med over 100.000 kriterier, der ikke er offentliggjort. De siger selv, at de finder interessante ting om udlændinge, som de så bytter med andre landes efterretningstjenesters oplysninger om sverige ligesom børn bytter glansbilleder.

Vi ved også, at dansk trafik, der passerer UK eller USA aflyttes.

Dansk lovgivning kan først bruges, når nogen aflytter på dansk jord. Og det er der ikke kommet noget frem om.

Hvis FRA f.eks. flyttede deres aflytning af danskerne til den anden ende af kablet over øresund, ville det være dybt ulovligt og en temmelig grov overtrædelse af grundlovens § 72.

Men som vores justitsminister siger: Det kender vi ikke noget til, så der er heller ikke noget problem.

Man taler om at svenske elge skjuler sig ved at stikke hovedet ned i busken. Måske skulle den vandrehistorie ændres fra svenske elge til danske justitsministre.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere