Ny Wordpress 3.1 på gaden - nu med interne links

24. februar 2011 kl. 14:594
Mulighed for interne links er blandt nyhederne i opdateringen af Wordpress, som er blevet ét af verdens mest populære CMS'er.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Efter lidt forsinkelser er den 14. inkarnation af open source-CMS'et Wordpress nu klar til download, med versionsnummer 3.1 og tilnavnet Reinhardt.

Det er blevet til et simplere design back-end, med færre muligheder som standard, samt nogle nye funktioner. Blandt andet kan man nu langt nemmere linke til andre artikler og websider, der tidligere er publiceret.

Det er også nu muligt at definere forskellige formaterings-skabeloner for forskellige typer indhold, så man for eksempel kan vælge, at indlæg med video skal tage sig anderledes ud end normalt. Funktionen bliver kaldt Post Format og kræver, at det tema, man bruger, er indrettet til det.

Skaberen af Wordpress, Matt Mullenweg, kalder Wordpress 3.1 for 'mere et CMS end nogensinde før' og siger, at det tog for lang tid at få version 3.1 på gaden. Oprindeligt skulle opdateringen have været klar inden 2010 sluttede, altså højst seks måneder efter version 3.0, men der var mere arbejde med fejlrettelser end forventet. Det skriver Heise Online.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Wordpress 3.1 Reinhardt er opkaldt efter den franske jazzguitarist Django Reinhardt, og oprindeligt var det fornavnet Django, der blev brugt som kælenavn. Men den idé havde andre fået tidligere, for et populært Python-framework er døbt Django. Derfor endte navnelegen med musikerens efternavn, som nok ikke lige så let bliver genkendt som et jazz-navn.

Selvom Wordpress startede sit liv som et simpelt blog-værktøj, bruger mange det i dag som et fuldt CMS, da Wordpress med årene er blevet udvidet med mere avancerede funktioner. Version 3.0 er downloadet over 32 millioner gange, og ud af de én million mest populære websider i verden, bruger 13 procent Wordpress.

Wordpress 3.1 Reinhardt kan downloades her, og kørende Wordpress-installationer kan tillige opgraderes via kontrolpanelet.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
24. februar 2011 kl. 19:51

Det er naturligt at Wordpress søger mere over mod at blive et egentligt CMS, fremfor kun at fremstille sig som en blogplatform, for det har nogle helt enestående styrker, først og fremmest i sin enkelthed.

Men man må desværre stadig klare sig med diverse plugins for at kunne bruge Wordpress som rigtigt CMS. Blandt andet er den rigide måde at skulle vælge enten page eller blogroll på forsiden en svaghed. Her må man ty til plugins som blog-in-blog for at kunne opbygge en mere alsidig forside. Og manglen på et sidetræ er også en åbenlys mangel.

Men heldigvis findes der et hav af plugins, og det er jo den kreative force som ligger i det frivillig miljø omkring Wordpress som virkelig er styrken, og som før nævnt enkeltheden i systemet.

Når alt det er sagt, så glæder jeg mig over det tydelige skridt i retningen af flere CMS funktioner, og ser frem til endnu flere!

2
25. februar 2011 kl. 11:16

Bo, jeg kunne slet ikke være mere enig i din kommentar.

Jeg glæder mig også til en version hvor Wordpress udkommer SOM et full blown CMS og ikke som et der kan opgraderes til det.

Men jeg er nu stadig meget glad for det og det virker dæleme godt!

3
25. februar 2011 kl. 13:05

Et andet meget udbredt CMS som heller ikke kan noget uden plugins er Drupal. Og man kan påstå, at det er da bedre, at den enkelte bruger selv vælger de plugins, som der er behov for i den aktuelle situation end at der er en masse funktioner der ikke bliver brugt. Forudsætningen er dog at de er lette at finde, installere og opdatere, men det krav har da også hidtil været opfyldt.

4
25. februar 2011 kl. 17:04

Det er jeg ikke enig i. Den grundlæggende funktionalitet bør være på plads fra starten af. En af pointerne ved Wordpress er dens brugervenlighed. Hvis man først skal til at tilpasse Wordpress efter man har installeret, bare for at få det til at kunne det man vil have det til, så synes jeg meningen går fløjten.

Det er klart at man skal kunne tilpasse Wordpress, men jeg synes som sagt at den helt grundlæggende funktionalitet bør være på plads fra begyndelsen. Og at kunne bruge Wordpress som et CMS er efterhånden et grundlæggende ønske fra mange.