Ny Windows Phone 8.1 får ros: Nu er Microsoft klar til kamp

15. april 2014 kl. 17:1812
Med stemmesøgning fra Cortana, en bedre startskærm og tilnærmelser til Android og iOS er Windows Phone 8.1 blevet helstøbt og lækkert, lyder bedømmelsen fra de første anmeldelser.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er en stor opgave at løfte for den nyeste aftapning af Microsofts mobile platform Windows Phone, nemlig version 8.1, for WP 8.0 efterlod stadig en del at ønske. Men Microsoft har leveret på alle fronter, lyder det fra en begejstret anmelder hos Ars Technica, der har prøvekørt det opdaterede styresystem.

For udvikleren er Microsoft nu ved at være i land med at samle alle platforme til én. Windows Phone 8.1 kan nu køre samme applikationer som Metro-miljøet på en desktopcomputer med Windows 8 og 8.1, så bruger man WinRT-API’et, får man hvad Microsoft kalder Universal Apps. I stedet for diverse fiksfakserier for at gøre platformene kompatible, er det nu helt samme Windows NT-kodebase, der kører apps på både telefoner og computere i fuld størrelse fra Microsoft.

Den store nyhed på brugerfronten er den ’personlige assistent’ Cortana, der er en slags kombination af Apples Siri og Google Now. Man kan indtale søgninger, for eksempel for at finde det bedste pizzeria i nærheden, flytte rundt på aftaler og meget andet. For eksempel kan Cortana håndtere påmindelser, der afhænger af tid og sted, så man kan bede om at Cortana husker dig på særlige indkøb, næste gang du befinder dig i et supermarked.

Selvom Cortana-funktionen er i beta, fungerer den fint, lyder vurderingen, og samme positive toner kommer fra The Verge’s anmelder. I en test mellem Siri, Google Now og Cortana gav Microsofts kunstige intelligens også konkurrenterne kamp til stregen, skriver Cnet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos The Verge mener anmelderen, at Windows Phone nu for første gang er en helstøbt oplevelse at bruge, og giver man telefonen til en helt almindelig iPhone-bruger, føles brugergrænsefladen naturlig nok til, at det ikke vil være et problem at skifte.

Her hjælper det også, at Microsoft har skelet til notifikations-funktionerne i Android, som iOS også har indarbejdet. Nu kan man også i Windows Phone få et hurtigt overblik ved at trække et ’notifikations-gardin’ ned fra toppen.

Startskærmen med informationsfyldte fliser har altid været en fordel ved Windows Phone, lyder vurderingen, og nu er den bare blevet endnu bedre, med flere muligheder for tilpasning, også til de store skærme, som Nokia har lanceret.

Nu er Windows Phone et godt styresystem, som sagtens kan tage kampen op mod konkurrenterne. Men Microsoft mangler stadig at få økosystemet op i gear, lyder The Verge konklusion, som ender på karakteren 8 ud af 10 - hvor det relativt set sløje økosystem trækker ned med et seks-tal.

Ars Technica giver ikke karakterer, men finder en række pæne ord frem i konklusionen: Windows Phone er nu en poleret, sjov, smart og personlig platform - en fantastisk platform, lyder vurderingen.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
2. maj 2014 kl. 22:58

Har en Windows Phone 8 i test (fra HTC), og har netop opdateret til 8.1. Jeg er sgu blevet forelsket i dyret. Telefonen kostet 1000 kr. og den performer som 3000+ kr. hos de andre mærker.

Jeg er hel vild med at hovedskærmen indeholder både shortcuts og information, lidt ligesom på Android og deres Widget, men her perfekt implementeret (i øvrigt mangler det her jo fuldstændigt på iPhone)

Og ja - det er da skide irriterende at når man skal i f.eks. Fårup sommerland, ja så er der kun apps til Android og IOS (for få år siden var det kun til IOS), men der er de apps der skal være (bank, mobilepay, facebook osv.)

Jeg er hverken købt eller betalt, for jeg gad faktisk ikke at teste telefonen, da jeg havde en velfungerende Android - toptunet til mit forbrug og behov. Men jeg må sige, at når min test af WP 8 (og nu 8.1) er afsluttet og telefonen leveret tilbage, så bliver jeg nød til at købe én selv - jeg er altså faldet i! (det bliver så en Nokia, pga. af korttjenesten)

11
3. maj 2014 kl. 11:15

Og ja - det er da skide irriterende at når man skal i f.eks. Fårup sommerland, ja så er der kun apps til Android og IOS

Uden overhovedet at ville blande mig i om hvorvidt det ene OS er bedre end det andet, hvor skal der så overhovedet være en "app" til Fårup Sommerland?

Imo er det fuldstændig forkert at "appificere" almindelige services som burde være HTML5 services i stedet, så man ikke skal fedte med at spilde hukommelse på noget der bruges umådeligt sjældent.

3
16. april 2014 kl. 13:48

Men den er jo forbi og folk er gået hjem...

8
22. april 2014 kl. 13:41

Men er vi ikke også kommet videre til at Microsofts nuværende "kamp" er kampen om skyen? De har vist efterhånden indset at en Windows på hvert skrivebord måske ikke længere er den bedste strategi.

Jo, Microsoft definerer i hvert fald sig selv nu som en "Services and devices"-virksomhed, så opmærksomheden er i hvert fald ikke længere på "A PC in every home" eller "Windows on every PC".

Men når mere og mere af vores datatrafik kommer fra "devices", så giver WP jo også rigtig fin mening for Microsoft - og motivation til virkeligt at ville gøre det til en succes. Hvis man derfor har opfattelsen, at "slaget er jo ovre", så gør man vist sig selv en bjørnetjeneste, og jeg er helt sikker på, at man i Mountain View og Cupertino tager dette langt mere seriøst end blot at trække på skuldrene.

10
3. maj 2014 kl. 02:20

Og ja - det er da skide irriterende at når man skal i f.eks. Fårup sommerland, ja så er der kun apps til Android og IOS (for få år siden var det kun til IOS), men der er de apps der skal være (bank, mobilepay, facebook osv.)

Hvordan kan der være de apps der skal være når nu det er "skide irriterende" at Fårup Sommerland mangler? ;-)

Hvis man derfor har opfattelsen, at "slaget er jo ovre", så gør man vist sig selv en bjørnetjeneste

Slaget er nok ikke ovre men det er heller ikke rigtigt startet for dem... Med nedgang og primært salg af de mindre modeller som 520 skaber det ikke meget engagement.

12
3. maj 2014 kl. 12:47

Slaget er nok ikke ovre men det er heller ikke rigtigt startet for dem... Med nedgang og primært salg af de mindre modeller som 520 skaber det ikke meget engagement.

Du er selvfølgelig velkommen til at udlægge det som du vil, men det er jo evident, at det er en svær kamp for Microsoft. Principielt står de jo i samme situation som "Linux på desktoppen", hvor selv et godt OS har det rigtigt svært, da brugerne ikke generelt vil udskifte de apps/applikationer de bruger. Man kan jo komme med nok så mange statistikker over, hvor mange programmer man kan hente via package-manager, men hvis ikke præcist de apps man bruger til dagligt findes, så er det svært for folk at (gide at) skifte.

Personligt savner jeg ikke rigtigt noget på min WP, men indtil mit navigationprogram kom til WP (Waze) havde jeg altid en iPhone med i bilen, når jeg kørte. Det irriterede mig helt vildt :-). Men samtidig er det jo ikke ligefrem fordi WP-platformen mangler navigationssystemer - der er jo bunkevis ... blot ikke lige præcist det jeg gerne ville have.

7
22. april 2014 kl. 12:11

Microsoft kæmper på flere fronter - det ville være tåbeligt at opgive mobil- og tablet markedet.

4
22. april 2014 kl. 09:08

Har I fuldstændigt glemt hvor hurtigt mobil markedet skifter? Der er da intet tabt uanset hvor sent man kommer ind i kampen her.

2
16. april 2014 kl. 13:26

Den er da tabt, og det er ikke for at provokere. MS kommer med slagskibe, til en kamp der er overstået og forgik med Hangarskibe.

Har lige købt en Xbox One, den fungere udmærket og er købt mest som MC, og ikke til spil. Men også her virker OS hurtigt rodet og slet ikke byget til det som det skal bruges til, igen en placering mellem 2 stole og et bord.

Mener at MS har skidt på alle deres fast kunder for at komme på et tog som ER kørt. De får ikke de nye kunder og de gamle flytter.

Installeret Xbuntu på en nabos PC mindre ældre PC med Vista, de vender heller ikke tilbage, de fik et hurtigere mere stabilt OS, som ikke bliver sløvt med tiden, og uden så meget mallware og virus. Ja, de trykker ja til alt, og have også ASK. (og alt muligt andet)

1
16. april 2014 kl. 09:20

Microsoft handler mere og mere i retningen af FOSS metoder og det giver resultater. Samtidig udbygger de deres services (f.eks. stemmesøgning), hvilket ikke er i et modsætningsforhold til min første sætning.

Jeg tror snart Microsoft tager andel i mobilmarkedet og servicemarkedet. Det kan både blive på Android, eller på WP. Jeg tror det er ligegyldigt hvilket de vælger. (Måske ender det med et fælles API så apps blive platforms uafhængige, Nadella er jo ikke bange for noget nyt)