Der er så småt allerede begyndt at dukke smartphones og opkoblingspunkter til forbrugermarkedet op, som understøtter den nye standard for trådløse netværk, 802.11ac. Men standarden kan især byde på forbedringer for virksomheder.
»Ud fra, hvad vi hører, så vil størstedelen af de nye smartphones understøtte 802.11ac inden udgangen af året, og det gælder også for en stor del af de bærbare pc'er,« siger Chris Hinsz fra Motorola Solutions til Version2. Han er Motorolas ansvarlige for selskabets deltagelse i udarbejdelsen af wlan-standarder.
Alle standarder for wifi trådløse netværk hedder IEEE 802.11, og den nye 802.11ac er den første større opdatering siden 802.11n.
Hvis man undrer sig over springet fra 'n' til 'ac' i slutningen af navnet, så skyldes det, at der ligger en masse mindre ændringer af standarden mellem de to versioner, som blot ikke er blevet markedsført. Det er kun de væsentlige nye udgaver, som optræder på producenternes specifikationer. Og 802.11ac er netop en væsentlig, ny udgave.
»802.11n ændrede spillereglerne ved at tilføje flere antenner og parallelle datastrømme. Med 802.11ac bliver det udvidet, så data vil kunne komme gennem hurtigere,« siger Chris Hinsz.
Rent teknisk giver 802.11n mulighed for at bruge op til fire antenner samtidig og flere parallelle kanaler, som hver optager 40 megahertz af spektret. Det bliver udvidet i 802.11ac, så man kan bruge op til otte antenner, og kanalerne kan udbygges til at fylde 80 megahertz med mulighed for at fylde helt op til 160 megahertz.
Det er muligt, fordi 802.11ac sender i frekvensområdet ved fem gigahertz, hvor tidligere wifi-standarder i Europa har sendt ved 2,4 gigahertz. Der er dog kun afsat et begrænset del af spektret, så hvis man udnytter de fulde kanaler, så risikerer man at løbe tør.
»Med kanaler på 80 megahertz bliver der færre kanaler, men det er ikke nødvendigvis dårligt, så længe man har det i baghovedet, når man planlægger sit netværk,« siger Chris Hinsz.
De bredere kanaler giver mulighed for dataoverførsler på op til én gigabit pr. sekund, og den ekstra båndbredde gør det muligt at dække et større område med trådløse opkoblingspunkter efter et mesh-design.
»Med et mesh skal alle access points køre på samme kanal. Når en kanal kan flytte mere data, så får du et tykkere backbone, og det kan du bruge til at udvide dit mesh-netværk med flere opkoblingspunkter,« siger Chris Hinsz.
Rækkevidden for det enkelte opkoblingspunkt bliver ikke bedre med 802.11ac, men man vil altså kunne dække et større areal af eksempelvis en kontorbygning med ét samlet trådløst netværk.
Den højere båndbredde pr. kanal vil også kunne udnyttes til at bruge standardhardware med retningsbestemte antenner til at forbinde to punkter via en trådløs forbindelse.
For slutbrugerne er det dog ikke sikkert, om 802.11ac vil gøre det lettere at få en stabil internetforbindelse, når man er mange brugere på samme trådløse netværk.
»Det kan blive lidt af en balancegang. Hvis trafikken forbliver den samme, så vil dataene komme igennem hurtigere, men det kunne også føre til nye brugsmønstre, så brugerne ender med at æde al båndbredden,« siger Chris Hinsz.
Han forventer, at det kan være et punkt, hvor de enkelte leverandører af udstyr vil forsøge at implementere og udbygge algoritmer til at fordele båndbredde retfærdigt mellem mange brugere.
Der kan også ligge en psykologisk grænse ved én gigabit, som netop kan føre til udvidet brug af det trådløse netværk.
»Der er måske mange, som mener, at videokonference ikke er noget, man kan via wifi, men når du overskrider én gigabit-grænsen, så kan det være, folk vil begynde at prøve flere ting på det trådløse netværk,« siger Chris Hinsz.
Den færdige standard for IEEE 802.11ac ventes klar lige omkring eller lige efter årsskiftet, og Wifi Alliance ventes også at være klar med et certificeringsprogram for udstyr samtidig med udgivelsen af den nye standard.
Der var flere problemer med udstyr, der var baseret på tidlige udkast til 802.11n standarden, da den var på vej, men nu er der ifølge Chris Hinsz strammet op på procedurerne.
»Branchen har stukket hovederne sammen og strammet op. Med 802.11n var der nogle uklarheder, men branchen ser ud til at have lært af de fejl. Det er positivt,« siger Chris Hinsz.