Ny wifi-standard med gigabit-hastighed er en gave til it-chefen

Udstyret til den nye 802.11ac standard for trådløse netværk er på vej i butikkerne. Især virksomheders netværk kan få glæde af den øgede båndbredde.

Der er så småt allerede begyndt at dukke smartphones og opkoblingspunkter til forbrugermarkedet op, som understøtter den nye standard for trådløse netværk, 802.11ac. Men standarden kan især byde på forbedringer for virksomheder.

»Ud fra, hvad vi hører, så vil størstedelen af de nye smartphones understøtte 802.11ac inden udgangen af året, og det gælder også for en stor del af de bærbare pc'er,« siger Chris Hinsz fra Motorola Solutions til Version2. Han er Motorolas ansvarlige for selskabets deltagelse i udarbejdelsen af wlan-standarder.

Alle standarder for wifi trådløse netværk hedder IEEE 802.11, og den nye 802.11ac er den første større opdatering siden 802.11n.

Hvis man undrer sig over springet fra 'n' til 'ac' i slutningen af navnet, så skyldes det, at der ligger en masse mindre ændringer af standarden mellem de to versioner, som blot ikke er blevet markedsført. Det er kun de væsentlige nye udgaver, som optræder på producenternes specifikationer. Og 802.11ac er netop en væsentlig, ny udgave.

»802.11n ændrede spillereglerne ved at tilføje flere antenner og parallelle datastrømme. Med 802.11ac bliver det udvidet, så data vil kunne komme gennem hurtigere,« siger Chris Hinsz.

Rent teknisk giver 802.11n mulighed for at bruge op til fire antenner samtidig og flere parallelle kanaler, som hver optager 40 megahertz af spektret. Det bliver udvidet i 802.11ac, så man kan bruge op til otte antenner, og kanalerne kan udbygges til at fylde 80 megahertz med mulighed for at fylde helt op til 160 megahertz.

Det er muligt, fordi 802.11ac sender i frekvensområdet ved fem gigahertz, hvor tidligere wifi-standarder i Europa har sendt ved 2,4 gigahertz. Der er dog kun afsat et begrænset del af spektret, så hvis man udnytter de fulde kanaler, så risikerer man at løbe tør.

»Med kanaler på 80 megahertz bliver der færre kanaler, men det er ikke nødvendigvis dårligt, så længe man har det i baghovedet, når man planlægger sit netværk,« siger Chris Hinsz.

De bredere kanaler giver mulighed for dataoverførsler på op til én gigabit pr. sekund, og den ekstra båndbredde gør det muligt at dække et større område med trådløse opkoblingspunkter efter et mesh-design.

»Med et mesh skal alle access points køre på samme kanal. Når en kanal kan flytte mere data, så får du et tykkere backbone, og det kan du bruge til at udvide dit mesh-netværk med flere opkoblingspunkter,« siger Chris Hinsz.

Rækkevidden for det enkelte opkoblingspunkt bliver ikke bedre med 802.11ac, men man vil altså kunne dække et større areal af eksempelvis en kontorbygning med ét samlet trådløst netværk.

Den højere båndbredde pr. kanal vil også kunne udnyttes til at bruge standardhardware med retningsbestemte antenner til at forbinde to punkter via en trådløs forbindelse.

For slutbrugerne er det dog ikke sikkert, om 802.11ac vil gøre det lettere at få en stabil internetforbindelse, når man er mange brugere på samme trådløse netværk.

»Det kan blive lidt af en balancegang. Hvis trafikken forbliver den samme, så vil dataene komme igennem hurtigere, men det kunne også føre til nye brugsmønstre, så brugerne ender med at æde al båndbredden,« siger Chris Hinsz.

Han forventer, at det kan være et punkt, hvor de enkelte leverandører af udstyr vil forsøge at implementere og udbygge algoritmer til at fordele båndbredde retfærdigt mellem mange brugere.

Der kan også ligge en psykologisk grænse ved én gigabit, som netop kan føre til udvidet brug af det trådløse netværk.

»Der er måske mange, som mener, at videokonference ikke er noget, man kan via wifi, men når du overskrider én gigabit-grænsen, så kan det være, folk vil begynde at prøve flere ting på det trådløse netværk,« siger Chris Hinsz.

Den færdige standard for IEEE 802.11ac ventes klar lige omkring eller lige efter årsskiftet, og Wifi Alliance ventes også at være klar med et certificeringsprogram for udstyr samtidig med udgivelsen af den nye standard.

Der var flere problemer med udstyr, der var baseret på tidlige udkast til 802.11n standarden, da den var på vej, men nu er der ifølge Chris Hinsz strammet op på procedurerne.

»Branchen har stukket hovederne sammen og strammet op. Med 802.11n var der nogle uklarheder, men branchen ser ud til at have lært af de fejl. Det er positivt,« siger Chris Hinsz.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Andersen

Det er fordummende når der altid kun snakkes båndbrede. Med overgangen fra n til ac går vi fra ~15mbit til 1gbit, men det er ligegyldigt for det er ikke båndbredden der sætter en mærkbar begrænsning for den typiske bruger. Det er latency vi skal snakke om. F.eks. er 15mbit rigeligt til en videokonference. Det går bare galt hvis latencyen ikke er stabil.

Bufferbloat er et problem der f.eks. gør, at at selv almindelig internetbrowsing pludselig bliver langsom, fordi en anden bruger på netværket begynder at skype, downloade filer, se netflix, eller lign. Den typiske båndbrede på en internetforbindelse er rigelig til at håndtere de 2 ting samtidigt. Bufferbloaten betyder bare at latencyen eksploderer og pludselige tager facebook mærkbart længere om at loade. Det er også derfor at det kaldes "Daddy, the internet is slow today"-problemet.

Bufferbloat er kun lige blevet fixet på de nyeste routere og indtil videre kun for kablede forbindelser. En wifi-standard der løser det latencyproblemet frem for bare at banke båndbredden op er hvad jeg venter på. Det er sandsynligvis de algoritmer til "mere retfærdig fordeling af båndbredden" der nævnes. Selvom det jo som sådan ikke er fordelingen af båndbredden der er problemet, men derimod den forstoppelse der sker når netværkets buffere fyldes op.

 • 4
 • 0
#2 Ken Poulsen

"Det bliver udvidet i 802.11ac, så man kan bruge op til otte antenner, og kanalerne kan udbygges til at fylde 80 megahertz med mulighed for at fylde helt op til 160 gigahertz."

 • 0
 • 0
#4 s_ mejlhede

F.eks. er 15mbit rigeligt til en videokonference. Det går bare galt hvis latencyen ikke er stabil.

Det er vel tale om at den samlet båndbrede bliver højere, hvis nu 8-10 stykker synes at det vil være fint at se TV i HD, så er denne også ædt op. Så man må have noget til at begrænse videostream, men det er jo her at der helst ikke må være huller :-) Men med denne båndbrede er det jo også de fleste steder trafik ud/ind af huset der bliver flaskehals, og ikke det trådløs net.

Så rigtigt fint, glæder mig til at få skiftet mine AP, men der skal jo også være understøttelse på client siden, men det går nok et stykke tid før der er understøttelse i telefoner, tablet, netkort til en fornuftigt pris. Har selv både 2.4 og 5 Ghz net, men den eneste der understøtter 5 er samsung telefoner og tabel i den dyre ende, min asus tranformer gør ikke, og da de fleste kan klare sig med de "gamle" hastigheder, vil der gå et stykke tid, før der bliver solgt så mange enheder at prisen også vil falde. 5 Ghz, er f.eks. stadig ikke meget brugt af mange, selv om det har været her en rums tid. 2 * 8 retningsbestemt antenner er heller ikke billig :-)

Misforstå mig ikke, glad for at den normale evolution i data verden, give øget båndbrede i takt med at vi også forbruger denne :-)

I må alle have en god påske.

 • 1
 • 0
#5 Christian Nobel

I må alle have en god påske.

Er du altid ude i så god tid? ;-D

Mht. WiFi, så skal man altså ikke glemme at tænke på at det er laveste fællesnævner der dominerer - så selv om man har ultrasmarte AP's, så vil hastigheden stadig blive sat efter den langsommeste klient, og hvis den så tilmed er lige på kanten af rækkevidden, så bliver resultatet for hele nettet derefter.

Og så kan det godt være en ide at have 2 AP's, så man både har et 5GHz og 2,4GHz netværk parallelt.

 • 0
 • 0
#7 Morten Brørup

[qoute] Hvis trafikken forbliver den samme, så vil dataene komme igennem hurtigere, men det kunne også føre til nye brugsmønstre, så brugerne ender med at æde al båndbredden, siger Chris Hinsz. [/quote] Jeg havde engang et modem. Så fik jeg ADSL, og der gik ikke længe før jeg brugte mere båndbredde end dengang, jeg kun havde modem. Så pointen er rigtig: Mere båndbredde fører til mere forbrug, og glæden er kortvarig.

[qoute] Han forventer, at det kan være et punkt, hvor de enkelte leverandører af udstyr vil forsøge at implementere og udbygge algoritmer til at fordele båndbredde retfærdigt mellem mange brugere. [/quote] Nu vil jeg undlade at reklamere for vores eget grej her; men blot konstatere, at mange vælger at supplere det trådløse netværk med noget separat udstyr til båndbreddestyring, der enten fungerer efter et retfærdighedsprincip (som den gode Chris Hinsz er fortaler for), eller efter et prioriteringsprincip, der fx vægter e-conomic og SalesForce højere end YouTube.

Ergo behøver man ikke at vente på, at producenterne af trådløst udstyr implementerer og udbygger disse algorimer. :-)

mvh Morten Brørup CTO, SmartShare Systems

 • 0
 • 0
#8 Morten Brørup

Det er fordummende når der altid kun snakkes båndbrede. Med overgangen fra n til ac går vi fra ~15mbit til 1gbit, men det er ligegyldigt for det er ikke båndbredden der sætter en mærkbar begrænsning for den typiske bruger. Det er latency vi skal snakke om.

Enig. Båndbredde er en del af midlet, det er ikke målet. Og det har Chris Hinsz' tydeligvis forstået. Læg mærke til hans formuleringer. Han siger, at "dataene vil komme igennem hurtigere". Med en bilanalogi: han lægger vægt på, at man kommer hurtigere frem, ikke at man kan køre hurtigere på vejene.

Det går bare galt hvis latencyen ikke er stabil.

Du mener jitter? ;-)

Spøg til side... Du har fuldstændig ret. Det handler om at have gode svartider hele tiden, og ikke kun når man har hele båndbredden for sig selv.

Jeg spurgte engang en af vores ISP-kunder om hans behov for filtrering/shaping af Peer-to-Peer-brugere, og han svarede nogenlunde således: "Vi har intet ønske om at begrænse Peer-to-Peer, vi har behov for at sikre, at vores brugere har den samme oplevelse af deres internet-forbindelse i dag, som de havde i går."

Så budskabet er efterhånden ved at trænge igennem til de kundeorienterede fagfolk. Det kan vi kun glæde os over!

mvh Morten Brørup CTO, SmartShare Systems

 • 0
 • 0
#9 Bjarke Walling

Jeg synes, at man skulle have fokus på samtidige brugere. Det er en smule frustrerende at man i 2013 kan være til en konference uden at kunne komme på wi-fi, bare fordi der er et par hundrede devices i et lokale. Jeg er sikker på at man kan sætte det op, så det kører ok (f.eks. kører wi-fi i Kastrup lufthavn udemærket), det er bare svært nok til at mange ikke gør det. En lavere barriere for at kunne sætte et velfungerende wi-fi op til et par hundrede samtidige brugere, ville være lækkert.

 • 0
 • 0
#10 Christian Nobel

Jeg synes, at man skulle have fokus på samtidige brugere. Det er en smule frustrerende at man i 2013 kan være til en konference uden at kunne komme på wi-fi, bare fordi der er et par hundrede devices i et lokale. Jeg er sikker på at man kan sætte det op, så det kører ok (f.eks. kører wi-fi i Kastrup lufthavn udemærket), det er bare svært nok til at mange ikke gør det. En lavere barriere for at kunne sætte et velfungerende wi-fi op til et par hundrede samtidige brugere, ville være lækkert.

Jeps, og når nu vi er i gang, så lad os også lige ophæve tyngdeloven.

Der er ikke noget der hedder "bare lige" når vi taler om WiFi, og uagtet hvad der ellers står på det glittede papir, så er det altid laveste fællesnævner der sætter dagsordnen, samt det lave antal kanaler der er til rådighed.

Og hvad er en "lavere barriere" for at sætte WiFi op - det drejer sig om at bruge den indvendige side af hovedet, og kende mediets begrænsning. Desværre er der bare alt for mange lallende amatører der slasker WiFi op, uden dybest set at vide noget om hvordan det fungerer, så måske barrieren hellere skulle sættes op, og det så kun var tilladt for folk med autorisation at sætte WiFi's op.

 • 0
 • 0
#11 Bjarke Walling

Godt ord igen! :-)

Jeg synes bare det er et forkert fokus på båndbredde alene. Hvis der er mange brugere (og jeg oplever flere og flere steder at det er tilfældet, selv i dagligdags situationer), så vil jeg have det fint med en langsom, men stabil forbindelse. Det kan godt være det er svært, men jeg kunne godt savne lidt mere transparens, så folk ikke køber en billig router og tror den kan alt eller sætter ti routers på den samme kanal.

 • 0
 • 0
#12 Christian Nobel

Jeg synes bare det er et forkert fokus på båndbredde alene.

Det kan vi ikke blive uenige om - men det samme gør sig jo f.eks. også gældende for internetforbindelser, hvor man kan taler om teoretiske hastigheder, og mere glemmer kvaliteten.

Hvis der er mange brugere (og jeg oplever flere og flere steder at det er tilfældet, selv i dagligdags situationer), så vil jeg have det fint med en langsom, men stabil forbindelse.

Hvilket bare ikke er så let endda, da WiFi ikke er switched, men et delt medie, hvorfor det kan være meget svært at forudsige hvordan det vil opføre sig.

Det kan godt være det er svært, men jeg kunne godt savne lidt mere transparens

Som så mange andre ting her i tilværelsen, så er det altså sådan at man er nødt til at sætte sig ind i hvad man har med at gøre, og hvis man synes det er for komplekst, så må man overlade det til fagfolk.

så folk ikke køber en billig router og tror den kan alt eller sætter ti routers på den samme kanal.

Det største problem er nok i virkeligheden at "folk" overhovedet kan få lov til at købe WiFi udstyr, uden de har forstand på hvad de laver.

 • 0
 • 0
#13 Christoffer Kjeldgaard

Eller man kunne argumentere, at det trådløse udstyr ikke er intelligent nok!

Spøg til side, så handler det om at fordele klienterne over en række accesspunkter med hver deres kanal og bruge noget godt opsat QoS til de services, man faktisk gerne vil have virker - og allerede her er udstyret og teknikertimerne relativt dyre. Mange konference-centre rundt omkring prioriterer det bare ikke lige så højt som f. eks. Københavns lufthavn - som også har en helt andet forhold til deres kunder, end konferencecentrene har.

Det hele handler om prioritering af de midler man har, både penge og WiFi :)

 • 0
 • 0
#14 s_ mejlhede

sættes op, og det så kun var tilladt for folk med autorisation at sætte WiFi's op.

Ja så kun folk i hvide kitler kunne betjene udstyret, så kunne du også nemme tjene penge. Desvære for dig er dette frekvensspektret jo givet frit. Det er IKKE raket videnskab at sætte, trådløs udstyr op, meget nyt udstyr hjælper dig også rigtigt meget, med feks. at selv at finde den bedste kanal, og flytte den løbende. Samt web guider der både sætter password og andet op. Med hensyn til laveste fælles nævner så kan man hvis man vil undgå dette, jo vælge hvilken teknologi der må kobble op, samt hvis det er vigtigt sætte flere AP op og vælge hvilken enheder der til går de forskellige. Det er langt tid i mellem at jeg ser AP som ikke har en adgangs kode. De fleste kan jo godt finde ud af at sætte WIFI op til husbehov, og der er jo lige det de har. Tror ikke de er interesseret i at skulle ringe og betale dig for at komme og sætte deres router op en søndag aften. Lige en anden tanke du synes det er svært, det synes de ikke altid LOL

Man burde jo heller ikke have lov til at have mobiltelefon uden kursus, samt løbende uddannelse. Du har et stykker højteknologisk i hånden med mere regnekraft ind de første Månenraket, og kan forstyre de fleste menesker med dit opkald. Det kræver uddannelse at betjene, og give et korrekt kortfatte svar på opkald, samt en god portion disciplin kun at bruge den når det er strengt nødvendigt.

 • 0
 • 1
#15 Christian Nobel

Ja så kun folk i hvide kitler kunne betjene udstyret, så kunne du også nemme tjene penge. Desvære for dig er dette frekvensspektret jo givet frit.

Lad venligst være med at skyde mig noget i skoene, jeg pointerer bare at der er et problem med at alt for mange trådløse netværk sættes op af folk der ikke ved hvad de har med at gøre.

Det er IKKE raket videnskab at sætte, trådløs udstyr op, meget nyt udstyr hjælper dig også rigtigt meget, med feks. at selv at finde den bedste kanal, og flytte den løbende. Samt web guider der både sætter password og andet op.

Nej det er ikke raket videnskab, og alligevel så går det galt rigtig tit - og selv om kanalen måske er korrekt, så er den det ikke nødvendigvis i yderenden af det konkrete accesspunkt, hvorfor klientoverhøring kan have voldsom indvirken på nabonettet.

Med hensyn til laveste fælles nævner så kan man hvis man vil undgå dette, jo vælge hvilken teknologi der må kobble op, samt hvis det er vigtigt sætte flere AP op og vælge hvilken enheder der til går de forskellige.

Du kan ikke lave om på naturlovene, så et (enkelt) netværk vil altid indrette sig efter laveste fællesnævner - og så kan man prøve at afhjælpe det på forskellige måder, f.eks. ved hensigtsmæssig kanalfordeling, og ved både at køre 2,4 og 5 GHz, samt få så mange som muligt til at bruge 5 GHz'en. Og så lave en kantzone scanning, før man sætter noget op.

Det er langt tid i mellem at jeg ser AP som ikke har en adgangs kode.

Hvilket intet har med de radiomæssige forhold at gøre.

De fleste kan jo godt finde ud af at sætte WIFI op til husbehov, og der er jo lige det de har.

Og det er lige der det går galt, når der pludselig er 20 WiFi's i en byejendom af mursten.

Tror ikke de er interesseret i at skulle ringe og betale dig for at komme og sætte deres router op en søndag aften.

Dels skyder du mig igen noget i skoene, dels så behøver tingene jo heller ikke foregå søndag aften! Men desværre så kan det være sådan at en af mine kunder ringer mandag morgen, fordi hans netværk kører elendigt, fordi en klovn har sat noget op om søndagen!

Lige en anden tanke du synes det er svært, det synes de ikke altid LOL

Jeg synes ikke det er svært, fordi jeg ved hvad jeg laver - men det her var startet af at Bjarke mente det var svært, og så forklarede jeg, ja det er ikke fri for at være komplekst.

Man burde jo heller ikke have lov til at have mobiltelefon uden kursus, samt løbende uddannelse. Du har et stykker højteknologisk i hånden med mere regnekraft ind de første Månenraket, og kan forstyre de fleste menesker med dit opkald. Det kræver uddannelse at betjene, og give et korrekt kortfatte svar på opkald, samt en god portion disciplin kun at bruge den når det er strengt nødvendigt.

Hvilket er noget vrøvl, fordi fsva. det vi taler om her, nemlig radioforstyrrelser, så er teknologien en helt anden, og der er en overordnet styring, så der lige præcis er taget højde for problemerne.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere