Ny vismandsrapport: Automatisering øger den økonomiske ulighed mellem ansatte og virksomhedsejere

15. marts kl. 09:05
Kamstrup automatisering
Illustration: Kamstrup.
»Udbredelsen af robotter vil påvirke samfundsøkonomien på mange måder, men som det ser ud lige nu, er der umiddelbart ikke oplagte argumenter for, at man fra politisk side skal skubbe bag på udviklingen eller prøve at bremse den. Men det er værd at følge med i udviklingen og være parat til at ændre på rammevilkårene,« siger overvismand Carl-Johan Dalgaard.

Automatisering øger produktiviteten og samfundets samlede velstand, men øger også den økonomiske ulighed mellem lønmodtagere og virksomhedsejere i sidstnævntes favør.

Det skriver Ritzau på baggrund af rapporten Produktivitet 2023 fra De Økonomske Råds formandskab – i daglig tale de økonomiske vismænd.

Derudover må lønudviklingen især »forventes svækket for de grupper af beskæftigede, som mister mange arbejdsopgaver til de nye teknologier. Dette kan øge indkomstuligheden,« skriver vismændene ifølge Ritzau i rapporten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Automatisering og deraf øget produktivitet fører også til øget beskæftigelse i den enkelte virksomhed, men for konkurrenten betyder det færre ordrer og på sigt færre ansatte, hvorfor beskæftigelsen ikke nødvendigvis stiger i den enkelte branche eller i samfundet generelt, lyder det i rapporten.

Læs også: DI i åbent brev til digitaliseringsminister: Krav skal ikke underminere forretningshemmeligheder

I en pressemeddelelse sammenfatter overvismand Carl-Johan Dalgaard, at »udbredelsen af robotter vil påvirke samfundsøkonomien på mange måder, men som det ser ud lige nu, er der umiddelbart ikke oplagte argumenter for, at man fra politisk side skal skubbe bag på udviklingen eller prøve at bremse den. Men det er værd at følge med i udviklingen og være parat til at ændre på rammevilkårene.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger