Ny vejledning: Sådan sparer du strøm og penge i serverrummet

Energistyrelsen giver i ny vejledning gode råd til at indrette serverrum i alle størrelser - lige fra kosteskabet til datacentret.

I takt med at antallet af serverrum stiger følger elforbruget med. Én server alene anslås at forbruge samme mængde el, som en almindelig dansk familie bruger på et helt år. Derfor er det da heller ikke så underligt, at det anslås, at der i Danmark alene bruges omkring 1 milliard kroner på el til servere.

Da behovet for serverkapacitet kun forventes at stige i fremtiden har Energistyrelsen netop udsendt en ny vejledning til, hvordan it- og energiansvarlige kan gøre deres serverrum mere energieffektive.

Vejledningen, der er lavet i samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen og en række leverandører, fokuserer på at indrette og drive et energieffektivt serverrum.

Blandt andet bliver der i vejledningen gennemgået elementer som indkøb, indretning, køling og andre relevante områder ved energioptimering, som både dækker mindre servere og store datacentre.

Se vejldningen her:

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jan Viegand

Hej Kristian og Flemming

Elforbruget for en rack- og tower-server ligger typisk og i runde tal på 200–500 watt afhængig af størrelse og belastning af dem. Når de er tændt hele året, hvilket er 8.760 timer, bliver det til 1.752–4.380 kWh om året – afrundet til 2000-4000 kWh.

Jeg har som konsulent deltaget udarbejdelsen af vejledningen for Energistyrelsen, og derfor kender jeg tallene.

Mvh.

Jan Viegand, Viegand Maagøe

 • 0
 • 0
#5 Jan Viegand

Hej Flemming

Nej, det er rigtigt nok. En server bruger lige så meget som en familie, når man regner det ud på årsbasis.

En familie bruger også 2.000-4.000 kWh om året i gennemsnit i Danmark afhængigt af, om det er en lejlighed eller et hus.

En server kommer op på det høje tal, fordi den er konstant tændt og kun i begrænset omgang kan reducere elforbruget ift. ydelsen.

Mvh.

Jan

 • 0
 • 0
#6 Claus Jacobsen

Hej Jan

Hvornår er de tal fra? Som udgangspunkt ville jeg sige at man i dag så absolut ville ligge i den nedre del. HP's mest kendte rackservere (DL380) kommer typisk med 460W PSU'er til almindelige virksomheder (og de kan sagtens køre en 2-socket wmware host) som man må formode den her "vejledning" er til.

Der er sket rigtigt meget på strømforbrugsfronten gennem de sidste 2-4 år. Men vi kan da hurtigt prøve at bikse nogle tal sammen.

CPU TDP på omkring de 110-135W for en performance Xeon. men de er typisk aldrig ret meget over 30-60% cpu-forbrug så de skulle sjældent rende helt derop.(det er yderst sjældent at det er cpu'en der er den begrænsende faktor i antal VM's kørende. det er som regel rammængden) ram: standard mellem 1-2W per klods - plads til 18 i en 2-socket(2x9) altså maks 40w (mindre ved brug af LV ramklodser, men de er vist også en del dyrere så det er sjældent dem der bruges) diske: omkring 5W per disk - plads til 8 svarer altså til omkring 50W bundkort og blæsere - vel sagtens omkring de 50-100W raidcontroller: her sidder faktisk ofte en lowvoltage cpu på, så den kan sluge alt fra en 5-10w til 50w.

Med andre ord - makset ud og kørende for fuld blæs vil vi nå op på omkring de 350-400W. Der er redundante strømforsyninger i, altså 2x460w og så vidt jeg husker kan de godt køre aktiv aktiv og vil derfor aldrig køre på 100% så hvis vi antager de kan splitte effekten op mellem dem, så vil de være belastet omkring 50% så give and take a few må man gå ud fra at PSU'erne er i deres mest optimale område og derfor mellem 80-90% effektiv, så man undgår der er for meget spildvarme. At det så stadig svarer til en mindre husholdning er så stadig skræmmende at tænke på. Men man skal tænke på at disse kører fuld drift og er oppe 24/7/365. I hjemmet er der ikke meget ud over køleskabet/fryseren og xbox/ps3 som kører så længe! :D Derfor passer det meget godt.

 • 1
 • 0
#7 Jens Jönsson
 • 0
 • 0
#8 Christian Nobel

Jeg er enig Jan. Det ved man, hvis man som jeg kører server i privaten, altså en rigtig high-end server, ikke en NAS boks eller hjemmestrikket PC server....

Og før der nu går for meget "high-end" i det, så skal man måske også lige betænke hvordan den virkelige verden ser ud i Danmark:

Størrelse    Antal    %   %kumuleret  
1 ansatte    118132  40,3    
2-4 ansatte   77369  26,4  66,7 
5-9 ansatte   42242  14,4  81,1 
10-19 ansatte  28836   9,8  90,9 
20-49 ansatte  17355   5,9  96,8 
50-99 ansatte   5559   1,9  98,7 
100+ ansatte   3517   1,2  99,9

Og det er altså vel at mærke ikke kun ansatte der sidder foran en computer.

Dvs at et sted mellem 80 og 90% af danske virksomheder har et meget lille server behov, typisk noget fildeling, måske post og andet småtteri. Det kvæver altså på ingen måde en "high-end" server - hvis det gør er det da vist kun fordi man har misforstået hvilket OS der skal være på den.

Herudover behøver en server altså ikke køre med sømmet i bund hele tiden, da den sådan ca. 90-95% af tiden alligevel bare står og fiser husleje af - så med fornuftigt valg af processor og diske, så kan en server til en lille biks sagtens komme ned på et gennemsnitligt strømforbrug under 50W

 • 1
 • 1
#9 Jan Viegand

Hej Claus

Først tak for interessen i området – og også til Kristian, Flemming og Jens.

Jeg skal også sige med det samme, at når vi har brugt sammenligningen med en families forbrug, er det ikke for at sige at ”Det er er også noget værre noget med de serverrum, lad os bruge mindre it”. Men mere for at få sat endnu mere fokus på elforbruget i serverrum og de konkrete aktiviteter man kan gøre for at gøre elforbruget og elregningen mindre uden på nogen måde, at det går ud over sikkerhed og oppetid.

Ang. hvor vi har fået elforbrugstallene fra: Vi har kigget på elforbrugstal fra SPEC, Standard Performance Evaluation Corporation, som har en standard for måling af elforbrug SPECpower. Du kan se rapporterede målinger her: http://www.spec.org/power_ssj2008/results/

Der er selvfølgelig stor forskel på elforbruget for forskellige typer servere og om de kører kraftigt belastet fx ved at have mange virtuelle servere kørende eller kører stort set i tomgang, fordi de næsten ikke er belastet. Ud fra tallene har vi skønnet en størrelsesorden af forbruget for typiske rack- og towerservere. Heldigvis er der flere og flere, der kører med virtualiserede servere, hvilket så giver højere forbrug for den enkelte server, men mindre samlet.

Meget fint med dine konkrete tal for de enkelte dele i servere, de virker korrekte.

Mvh.

Jan Viegand, Viegand Maagøe

 • 0
 • 0
#10 Jan Viegand

Hej Christian

Enig, det er meget vigtigt at vælge servere ift. behovet. Det sker dog ikke altid. Jeg har set virksomheder med meget få ansatte, som havde 2 fysiske servere af normal størrelse.

Små virksomheder skal også overveje om de skal bruge hostede tjenester (mail, filer, økonomisystem mv.) i stedet for.

Mvh.

Jan Viegand, Viegand Maagøe

 • 0
 • 0
#11 Claus Jacobsen

Hej Jan

Som jeg skrev først i indlægget er der jo sket meget - så det er så absolut ikke ligegyldigt hvilke årstal i har brugt. (q4'12 ser umiddelbart ud til at væære de bedste/mest valide da både ibm,fujitsu,dell blandt andet melder ind .og de udgør trods alt omkring 80-90% af det samlede serversalg i DK sammen med HP. og HP har kun meldt ind på virt2013 specs) - men hvis du kigger på q4'08 og til q4'12 så vil du også se at det faktiske forbrug af en server er godt og vel halveret selvom strømforsyningerne egentlig er de samme.

 • 1
 • 0
#14 Allan Thomsen

Hej jeg har lige været på datacenter kursus, + rital rimatrix s seminar/intro, begge steder har holdningen været , temp hvor batterier skal være skal være max 20 grader, for batterilevetid, så hvis der er f.eks 22-24 grader, vil levetiden f.eks være 3-4 år, men under 20 grader , op til 10 år, derfor bør batteri placeres udenfor serverrum, eller temp holdes nede omkring et par og 20 grader, allerede 26 ville nok ødelægge levetid , og da vi har aktuelle eksempler med godt nok over 30 grader, her har levetiden været under 2 år

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere