Ny V2-blogger: Er en ph.d. mest til pynt?

Bodil Biering tøvede ikke mange sekunder med at sige ja til at blogge for Version2. Dels holder hun af en god udfordring og dels vurderer hun, at Version2 er det rette medie, hvis man har noget på hjertet.

»Med min nye blog håber jeg at kunne skabe lidt ravage på den gode måde, udvide mit professionelle netværk og måske blive klogere,« siger hun med et smil i øjet.

Version2's nye blogger har en blandet fortid med studier i både matematik, musik og datalogi og forklarer, at hun lidt er kommet inden for it-branchen ad bagvejen.

»Jeg har aldrig været hyggekoder og bliver det nok aldrig. Man kan sige, at jeg er kommet ind i it-branchen af den teoretiske bagvej. Min store interesse for matematisk logik har ført mig til datalogi, hvor det jo anvendes i stor stil,« forklarer hun.

Den tekniske side kommer heller ikke til at blive den dominerende på bloggen, som kommer til at handle om lidt af hvert i stil med Anne Sofie Nielsens blog, der er barselslukket.

Det er kun tre måneder siden, at Bodil Biering kunne føje ph.d. i Computer Science fra ITU til visitkortet og det er netop det hendes første blogindlæg handler om.

»Nu har jeg brugt tre år på at få ph.d.-titlen i hus, men hvis man ikke ligefrem skal være forsker på et universitet, hvad skal man så med sådan en lang uddannelse ud over at pynte visitkortet og gøre Helge Sander glad?« spørger Bodil Biering.

Når It-provokatøsen ikke udtænker sit næste indlæg til bloggen, arbejder hun som systemudvikler hos Edlund A/S.

Blå bog:

 • Skribentnavn: Bodil Biering
 • Skribentstilling: It-provokatøsen
 • Blogbeskrivelse: Blogger om lidt af hvert uden det bliver alt for teknisk
 • URL: http://version2.dk/blogs/bodilbiering
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Dorte Toft

Vi har jo hørt, at DK er verdensførende på it-fronten, men vi har også hørt, at det er på brugersiden (incl. tilpasningssiden), ikke på skabersiden.

Det harmonerer også med, hvad jeg selv fornemmer. Nok er DK et lille land, men der er andre små lande, som har travlt med at skabe langt mere end vi gør.

Det kan så være en af forklaringerne på, at Ph.D.'en måske kan synes som et "over do" i lille Danmark. Desværre.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Velkommen også herfra.

Der er (efter min mening) ikke tvivl om, at PhD'er kan noget, som almindelige kandidater (for slet ikke at tale om bachelorer, datamatikere m.m.) ikke kan. Selv om deres specialisering ikke bruges, kan man ikke ignorere, at de har lavet selvstændig forskning, udvikling og formidling i tre år.

Phd'er her fra DIKU findes både i det private erhvervsliv (både som ansatte og firmastiftere) og på universiteter (både i DK og udlandet). Det er mit indtryk, at de Phd'er, der arbejder i erhvervslivet har stor glæde af deres grad -- ikke kun til at pynte på CV'et og (måske) tjene lidt mere, men også af det faglige og personlige udbytte af uddannelsen.

Men jeg giver Dorte ret i, at vi i Danmark har alt for lidt nyskabelse i IT. Vi praler ellers med at være et videnstungt og kreativt samfund, men (med få undtagelser) ses det ikke i IT-erhvervet. Og det er egentligt her, at PhD'er kommer til deres fulde ret.

Men hvis der skal skubbes rigtigt i gang på den kreavtive/nyudviklende front, så skal der uddannes mange flere PhD'er -- ikke kun i datalogi/IT, men i alle fag. Det skal være en selvfølge, at virksomheder, der satser på at skabe nye produkter, har en håndfuld PhD'er med forskellige specialiseringer ansat. Og det bliver det ikke uden en stor forøgelse af antallet af PhD'er.

 • 0
 • 0
Michael Østergaard

Jeg afsluttede selv min ph.d. i datalogi (dog fra Aarhus Universitet) tidligere i år, og jeg er ret sikker på at præcist det arbejde jeg har fået nu, havde jeg ikke fået uden de kompetencer og den viden jeg har erhvervet mig under uddannelsen. En anden vigtig ting for mig, er de kontakter jeg har til den akademiske verden, men alt dette kræver selvfølgelig at man får et job et sted, hvor den slags værdsættes og anvendes.

Det sagt så er det helt sikkert rigtigt, at til mange IT jobs vil en ph.d. være overkill. Folk der har brugt lang tid på at sidde og rode med forskellige teknologier, vil ganske givet være bedre udviklere end en, der har læst og skrevet videnskabelige artikler de sidste fire år, og det ser nu engang ud til, at udviklere er dem der er brug for flest af.

Jeg tror nu alligevel at der godt kan være plads til en ph.d. i mange IT virksomheder, men jeg er desværre bange for, at mange virksomheder ikke ved hvad de skal gøre med sådan en, og måske fejlagtigt tror at det blot er en datalog, der har taget lidt ekstra kurser. Som du selv nævner, så har andre brancher mere tradition for at ansætte ph.d.'er, mens mange IT virksomheder nok er lidt usikre på, hvad man egentlig kan bruge dem til.

 • 0
 • 0
Anonym

Vi praler ellers med at være et videnstungt og kreativt samfund, men (med få undtagelser) ses det ikke i IT-erhvervet. Og det er egentligt her, at PhD'er kommer til deres fulde ret.

Enig. På trods af flosklen "R&D" udføres der ikke rigtigt noget forskning i IT branchen, men derimod udelukkende udvikling. Det er min opfattelse at f.eks. medicinalbranchen er langt mere forskningsorienteret.

Årsagerne er mange og falder til dels sammen med årsagerne til at SW ingeniører ikke laver ingeniørarbejde, men programmørarbejde.

 • 0
 • 0
Peter Toft

Godt at se flere piger på v2.dk, og endda en med PhD grad.

Jeg lavede min PhD fra 93-96 - tre super fede år. Dog smuttede min vejleder efter 3 mdr. og så var jeg ca alene om det show i tre år. Min nye vejleder indkaldte til vejledermøde efter 1,5 år. Heldigvis var jeg hurtigt ude og snakke med en masse folk så jeg fik da lavet en masse. Og det er skisme sjovt at have sin afhandling på sin hjemmeside og få emails med tak og spørgsmål selv efter 12 år. Pt. er det hver 2-3 uge der kommer mail ind.

Anyway omkring 97-98 svor jeg til DTU og kunne slet ikke se hvad ideen med at arbejde "ude i industrien". I 2008 kom jeg så "ud" - og senere kan jeg se at DTU har mange ulemper i forhold til industrien.

Anyway, jeg er selv meget glad for de tre år som PhD studerende der gav meget lærdom og også en masse erfaring som vejleder og lærer.

/pto

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere