Ny undersøgelse: Internetpirater er samtidig gode kunder

Illustration: maxmitzu/Bigstock
Rettighedsindehaverne tager fejl, når de tror, at internetpirater overordnet altid er en dårlig forretning, fortæller organisationen bag en undersøgelse, der faktisk samarbejder med mange rettighedsindehavere.

De fleste internetpirater prøver at finde lovlige løsninger, før de begynder at downloade materialet online. Derfor er de - udover at være internetpirater - også nogle af underholdningsindustriens bedste kunder, skriver torrentfreak og refererer til en ny undersøgelse.

Læs også: Alvorlig bug i udbredt torrent-klient lader websites tage kontrol over din computer

Det tyder ifølge TorrentFreak på, at online-pirateri er er tilgængelighedsproblem, og ikke nødvendigvis skyldes at piraterne ikke vil betale for produktet.

Læs også: Telenor: Jagten på personer der streamer ulovligt, er gået for vidt

Undersøgelsen har spurgt 1.000 mennesker om deres piraterivaner, og af dem, der indrømmer, at de af og til henter ulovligt indhold, fortæller 83 procent, at de tjekker officielle kanaler for det ønskede indhold først.

Ikke en dårlig forretning

»Underholdningsindustrien har en tendens til at kategorisere internetpirater som kriminelle og som en dårlig forretning - men der tager de helt fejl,« siger Paul Briley, der er CCO i MUSO til Torrent Freak. MUSO laver årlige undersøgelser af internetpirateri i forskellige lande og arbejder sammen med rettighedsindehaverne om at løse problemerne.

Læs også: Popcorn Time skal stoppes med DNS-blokering

For i virkeligheden er der tale om fans af indholdet, der prøver at få fingre i det lovligt, før de prøver at finde det andetsteds, fortæller han.

Læs også: Programmering i skolen deler eksperter: Skal der kode på skemaet?

Men det kan de oftest ikke på de foretrukne officielle kanaler. I stedet for afskrive piraterne som forbrydere bør branchen derfor i stedet se på, hvordan de bedre kan servicere dem, lyder det således fra MUSO.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ditlev Petersen

Pirateri dækker her over mindst to fænomener. At folk ser/henter piratkopier af film og lignende underholdning. Her er de sikkert gode kunder sådan generelt, men er af og til "skuffede" over, at en film ikke straks er tilgængelig uden for f.eks. USA. Ellers er tabet vel i størrelsesordenen 5 dollars pr. kopiering.

Det andet fænomen er piratkopieret software. Altså hvor man henter en knækket version af InDesign, Photoshop eller et udviklingsmiljø i stedet for at betale 6-20.000 kr. for en licenaseret kopi. Her er folk næppe som hovedregel "gode kunder", men at en skoleelev eller lignende "låner" et program til 6000 kr. (++) er ikke noget tabt salg, da vedkommende aldrig ville eller kunne betale for programmet. Derfor er der en del firmaer, der tilbyder meget billige studenterlicenser (win-win). Det er først slemt, når et firma, der kunne og burde betale, snyder sig til ikke at gøre det.

 • 8
 • 0
#5 Hans Nielsen

ikke påfaldende kort?

Ava.. :-) ?

Og hvordan kan du se, hvad det er det bagerste skib. Hvis skibene ikke er lige store. er det svært at se hvilken skib som er tætteste på.

Men du mener at den agterste, eller bagerst mast på skibet til venstre, er alt for kort ?

Men piraterne kan have været i kamp, storm eller nød. Eller masten er beregnet til et luggersej. (Ja jeg google det)

 • 0
 • 0
#7 Johnny Hagstrøm

Med fare for at lyde ældre end jeg er, så var jeg i gamle dage, pre-steam tiden en stor spil pirat, dengang var tilgængelighed og pris/kvalitet mine grunde til at være pirat. I dag gamer jeg stadig, tilgængeligheden er ikke længere et issue, prisen er stadig forholdsvis høj, men kender man de rette steder at købe sit software, kan det bare ikke længere betale sig at være pirat.

 • 2
 • 0
#8 Thomas Toft

Det er ikke ligefrem noget nyt, men det er da godt at se at der nu er endnu flere beviser for det. Det passer også præcist på mit eget mønster. Vi betalte for Netflix, Hulu, HBO, HBO Nordic men de lukkede ned via geo-lokalisering*, så når de ikke vil have mine penge må jeg jo hente film på andre måder. Så kan man synes det er amoralsk at jeg ikke venter -det rager mig en høstblomst- jeg køber spil efter at have prøvet dem hvis de er gode og viser sig at være DRM-fri og uden lootboxes og film der er det værd ser jeg i bio.

*- HBO Nordic virkede ikke på en eneste af de enheder vi havde. Ikke engang Googles reference enheder (Nexus serien) virkede det på! Hvordan kan man være så dårlig til at kode så det ikke virker på de telefoner der er lavet til formålet?

 • 2
 • 1
#9 Thomas Toft

men kender man de rette steder at købe sit software, kan det bare ikke længere betale sig at være pirat.

Det kommer vel an på definitionen af "ikke betale sig". For mig er prisen ikke det vigtigste. Det vigtigste er at jeg nægter at være prøveklud for deres DRM-malware, data-støvsugning og Always-Online oflline-spil når nu pirat-versionen af spillet virker ganske fint uden.

 • 2
 • 1
#10 Ditlev Petersen

Den er beregnet til et latinersejl. Og ja, jeg gætter på at skibet til venstre er tættest på, selv om jeg ikke kan se, hvor nogen af dem rører vandet (det ville være mere oplysende). Hvis de har været i kamp, så er det nu sjovt, at de kun mangler en stump af mesanen. Altså en rigtig hollywoodpirat kan ikke vise sig på søen, uden at sejlene hænger i laser.

Det er sikkert det samme skib i alle tre tilfælde, men man kan kun se "toppen" af mesanen på det til venstre.

 • 1
 • 0
#11 Deleted User

Et simpelt eksempel...

Serien "the walking dead"

Viaplay har til og med sæson 6

I virkeligheden er der 8 sæsoner..

Vil man se de sidste 2 sæsoner så kan man betale for viaplay og så vente og vente.

Eller man kan se alle 8 sæsoner via f.eks popcorn time.

 • 4
 • 0
#12 kenneth krabat

Hvordan var det nu: For at se "verdens 105 bedste film" (forstod aldrig det antal), skulle man købe abonnement hos 32 forskellige streamingtjenester?!

I midt-90'erne var der ingen steder (som jeg kendte til) at købe den musik , som jeg kunne hente/udveksle på Hotlineserveren The House of Note i New York. Mine penge gik i stedet til at gøre TDC til den røvhulsgigant, den er i dag.

Jeg undskylder.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere