Ny undersøgelse: Facebooks algoritme fremmer antisemitisk indhold

Illustration: nopparat.k / Bigstockphoto.com
En ny undersøgelse viser, at Facebook fremmer antisemitisk indhold på deres platform. Det bør ses som hadudtalelser, mener organisation mod ekstremisme.

En ny undersøgelse fra Institute of Strategic Dialogue (ISD) har vist, at Facebooks algoritme ”aktivt fremmer” indhold, der benægter Holocaust.

Det skriver The Guardian.

ISD, der er en britisk organisation mod ekstremisme, opdagede, at hvis man taster ordet ’holocaust’ i Facebooks søgefelt, så leder det til sider, der benægter folkemordet og har links, som fører til hjemmesider, hvor man kan købe litteratur med samme benægtelse.

Facebook har hidtil ikke været villige til at kategorisere Holocaust-benægtelse som en form for hadudtalelser – noget som ISD er meget uenige i:

»Benægtelse af Holocaust er et bevidst værktøj brugt til at delegitimere det jødiske folks lidelser og forevige mangeårige antisemitiske troper, og når mennesker bevidst gør dette, så burde det ses som en hadhandling,« siger Jacob Davey, senior forskningsleder hos ISD, til The Guardian.

Ifølge Jakob Gouhl, forskningskoordinator hos ISD, har platforme som Facebook stor indflydelse på, hvor meget antisemitisk indhold, der florerer på internettet. De bør ikke tjene penge på den slags, mener han.

En repræsentant fra virksomheden udtaler, at Facebook fjerner alt indhold, der fejrer, forsvarer eller forsøger at retfærdiggøre Holocaust, og at de posts overlapper med meget indhold, der benægter folkedrabet. De fjerner dog ikke indhold for blot at være usandt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Povl Hansen

Hvis jeg søger så kommer der ikke der omtalte resultat frem, hvilken kun kan betyde af facebook tror af ISD hader holocost og derfor viser de resultater.

man kan så tale om hvorfor ISD hader holocost ?

 • 0
 • 0
#5 Peder Simonsen

Jeg mener IKKE det er facebooks ansvar at være online politi og censurere og blokere alt muligt indhold. Det er brugerne selv som bestemmer om de vil være med i den ene eller anden gruppe og hvad som de vil eller ikke vil tale om, nøjagtigt som i real life bestemmer du selv hvem du vil være venner med hvilket typisk er et valg ud fra interesser/omgangskreds. At nogen er af en anden holdning end andre uanset emne kan man intet gøre ved.

Det eneste som Facebook bør gøre noget ved er desideret mobning, dødstrusler og hvor folk hænges bevist ud samt nogle få andre ting. ( eks børneporno, narko osv ).

Igen det er ikke Facebooks opgave at censurere den alm. debat og så at sige diktere hvad man må og ikke må tale om, eller for den sags skyld hvad som skal fremhæves frem for andet. ( hvilket er en ufattelig svær balance gang ) Og ærligt talt der er +150 lande i verden alle med forskellige regler, normer, og hvor man i et land godt må tale om eks at slå jøder ihjel fordi det står i koranen, og så i nabo landet er det en forbrydelse at tale om at slå jøder ihjel.. som sagt bare et eksempel på hvor forskellig lovene er over hele verden... Hvordan skulle en virksomhed dog med milliarder af kommentare hver dag skulle kunne blokere nogen og lade andre komme til orde.. De ville jo få retsager på halsen hele tiden.

Facebook kan uanset hvad ikke gøre alle tilfredse eller regulere perfekt ej heller hvis man brugte endnu mere AI regulering så vil det stadig være umuligt.

 • 3
 • 2
#8 Jakob Sørensen

Men at Facebook har deres egen dagsorden er der ingen tvilv om, og det er et sygt system der regulere dem.

Nu kan man jo sagtens ende med en algoritme, der fremmer fx hadfuld retorik, uden at det egentlig var meningen. Når det kommer til machine learning med enorme mængder (delvist ukendt) input. Det er jo set før at algoritmer, som skal forsøge at hjælpe brugere med at finde relevant indhold, er endt som en slags positiv feedback loop, hvilket også lyder som om det kunne være tilfældet her.

 • 0
 • 0
#9 Rune Hansen

Hvor mange voksne mennesker har du talt med, som benægter holocaust? Ihvertfald færrer end folk der mener at jorden blev skab for 6000 år siden.

Hypotestisk set kan der være nogen (i mellemøsten), men det handler nærmere om en politisk konflikt omkring Israels ageren i mellemøsten.

Antisemitisme er lidt det samme. Hvor tit høre du nogen i middagsselskabet benytte sig af "smovs" om jøder. Du høre nok oftere andre minioriteters øgenavne "swort", "mulla" osv. Hvor tit høre du en person af jødisk afstamning sige "jeg fik desværre ikke jobbet, men jeg mistænker at det er på baggrund af mit efternavn.."

Jeg siger dermed ikke at danske jøder, og jøder uden for Israel genrelt, ikke er udsatte. Men grundlæggende er det på baggrund en politik ført af amerikanske og Israelske jøder, og har intet med religion at gøre. De to begreber er desværre blevet benyttet som et propagande redskab for at eksekverer diverse lov overtrædelser af international ret, moral og etik.

(Det er lige før at det er problematisk overhoved at påpegge dette.)

Man bør nærmere se på hvad man er igang med at legitimere lige nu, interne operation i Iran (for at fremprovokere et svar fra Iran inden Trump træder af), Syrien, Libanon?

 • 2
 • 1
#10 Morten Hertz

Et grundlæggende problem er at Facebook juridisk betragtes (og delvist betragter sig selv) som en publicist, der er ansvarlig for det indhold, der viderebringes.

I stedet for bør Facebook, Twitter o.a. efter min mening i højere grad ses som informationsinfrastruktur, dvs. uden ansvar for indhold. Man beklager sig jo heller ikke til sin mobiludbyder, hvis nogen siger noget grimt til én i telefonen, eller til vejdirektoratet, hvis en bus kører rundt med upassende reklamer.

Det er et fejlskud når Facebook o.a. synes de skal censurere. Det er forbudt i den danske grundlov, men det har alligevel en markant faktor i Danmark, fordi det er “udliciteret” til Facebook og resten af tech-slænget.

Prøv bare at skrive “Tommy Robinson” i et Facebook-opslag, og se hvad der sker. Han er unævnelig på linje med Voldemort. Senest er det også gået ud over Onkel Rejes lakridspiber i Google Play Store.

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere