Ny undersøgelse: Danskerne siger 'nej tak' til Smittestop-app

Over halvdelen af de 2000 adspurgte danskere har valgt appen fra, men det giver mening, mener it-teknisk talsmand i IDA, for værktøjet er ikke fejlfrit. Illustration: 88studio/Bigstock
Danskerne går i stor stil udenom Smittestop-appen, for de tror ikke på, at den virker ordentligt, og så er mange bange for, hvad der sker med deres data.

Danskere er skeptiske overfor Smittestop-appen, og det afholder mange fra at installere den, viser en ny undersøgelse foretaget af Userneeds for Ingeniørforeningen IDA.

Det skriver IDA.

Af de 2000 danskere, som har deltaget i undersøgelsen, er det under halvdelen - blot 47 procent - som har installeret appen.

Den største årsag er, at mange ikke tror, at appen virker ordentligt. Det giver også mening, ifølge Kåre Løvgren, it-teknisk talsmand i IDA, for den er bestemt ikke fejlfri. Det har netop været fremme, at appen ikke virker optimalt på Android-telefoner, peger han på i pressemeddelelsen.

Den næstvigtigste årsag til, at folk undgår værktøjet er, at man er bange for, at deres data ikke bliver håndteret ordentligt.

»Da appen i første omgang blev lanceret, måtte Sundhedsstyrelsen ændre den oprindelige plan for, hvordan indsamling og lagring af data skulle håndteres. Til at begynde med ville man lagre al data på en central server, og først efter, at vi og mange andre gjorde opmærksom på privatlivs-problemerne ved denne løsning, skiftede man over til bluetooth-teknologi, som indeholder bedre mulighed for anonymisering, da data lagres decentralt på de enkelte telefoner. Men det ændrer jo ikke ved, at den lidt klodsede start har påvirket mange til ikke at downloade den,« siger Kåre Løvgren til IDA.

Appen, som er udviklet af Netcompany, bruger løsninger fra Apple og Google. Han mener, at danskerne havde taget bedre imod løsningen, hvis man i Europa havde udviklet sin egen kritiske infrastruktur.

Tabellen fra IDAs pressemeddelelse viser årsagerne til, at over halvdelen af 2000 adspurgte danskere har valgt appen fra. Illustration: IDA
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bjarne Nielsen

Det er mit indtryk, at den manglende tillid til opbevaring af data, for Smittestop appen i det store og hele er ubegrundet.

Til gengæld er jeg ikke overrasket over at folk er utrygge og at det nu svier til os alle. Men jeg tror ikke, som Kåre Løvgren, at årsagen er den slingrekurs, som der initielt var, for jeg tror simpelthen ikke på, at folk i almindelighed har fulgt så godt med.

Jeg tror til gengæld at det er den perlerække af tillidsbrud, som vi er blevet udsat for, med borgerdata, som bliver lækket her og der, af kommuner og stat, kulminerede med de to ukryptedere CD'ere med oplysninger om alle danskere inkl. en række diagnoser, som var på afveje omkring kinesiske visummyndigheder.

Men det har næppe heller hjulpet med:

 • DAMD
 • Trivselsundersøgelse
 • Vævsdatabaser her og der og allevegne
 • Genomcenter
 • DNA data på afveje i udlandet (senest for gravide i USA, så vidt jeg husker, selvom der efterhånden har været så uhyggeligt mange sager, at jeg er begyndt at rode dem sammen).
 • Trial Nation Denmark, og tilhørende data-søer.
 • Tværspor

Og sådan kan vi fortsætte listen, for den er uhyggeligt lang.

Jeg har heller ikke tillid til opbevaring af data, og der indsamles generelt alt, alt for mange data, og meget mere end nødvendigt, men jeg tror at Smittestop faktisk ganske undtagelsesvist har lavet en rimelig dataminimering. Indledende slingrekurs til trods.

Det er bare så trist, at man satte så megen tillid over styr på ligegyldigheder, fusk og sjusk, at der ikke var noget tilbage, da man virkelighed havde brug for den.

 • 31
 • 0
#2 Pernille Tranberg

ja, tech er nogengange noget, man bør fravælge fremfor at tro blindt på, at det er et godt værktøj - det turde de i Sverige. har lige hørt, at man skal slå den fra når man står i kø til tests. ikke noget man bliver informeret om via appen. det viser sig, at folk får varslinger efter at have stået i en test kø. virkelig fedt at få sådan en varsling 23. eller 24.12 når man lige er landet hos de gamle. falsk positive var netop en af advarslerne. go jul - trods alt

 • 9
 • 0
#4 Christine Rosenberg

"manglende tillid til opbevaring af data, for Smittestop appen i det store og hele er ubegrundet.".... det er min forståelse, at styresystemet på apple og android systemer kan se, om man registerer sig som syg. Jeg husker ikke referencen, men det har været fremme. Så hvordan kan tvivlen være "ubegrundet", når google og apple får adgang til sundhedsinfo?

Ud fra en sundhedsmæssig og teknologisk tilgang så er den en gang teknisk jubel idioti. De parametre, som den rapporterer på, er helt vilkårlige. 15 min, 2 m. Smitte afgøres af fælles berøringsflader og hvorvidt man er ansigt til ansigt eller ej, samt et hav af andre faktorer.

Sandsynligheden for falsk positiv eller lige så stor som falsk negativ - men fint med en app....for det skal man jo have for at vise "at man gør noget".

 • 6
 • 4
#5 Bjarne Nielsen

Christine, jeg er meget enig i dine synspunkter. Appen står på ingeniørmæssige lerfødder, og tenderer derfor noget, som ligger et sted imellem ønsketænkning, kvaksalveri og brugtbilssalg: den kan slet ikke leve op til det, som den foregiver at kunne. Dens største værdi er tilsyneladende at den kan få nogle testet, som ellers ikke ville blive testet, men det mål kan opnås med andre midler, og sandsynligvis langt billigere.

Jeg har flere gange udtalt, at hvis ikke vi havde den app, så ville vi være nødt til at lave en, for dels, som du også er inde på, at vise "at man gør noget", og dels fordi at det virker til at være en politisk naturlov, at der skal være en app til alt.

Hvis man skal have en app, så er den vi har fået, nu ikke så ringe. Noget af en hvid elefant, bevares, og well-played af Netcompany at "forære" sådan en til staten. Men hvis man dels kigger på de første planer (som heldigvis blev skrinlagt) eller kigger på, hvad man kom alt for langt med i Norge (inden det norske datatilsyn sagde stop til Smittestopp), så kunne det være gået meget værre.

Så hvordan kan tvivlen være "ubegrundet", når google og apple får adgang til sundhedsinfo?

Her lægger du mig ord i munden, for det var ikke præcist, hvad jeg sagde. Men det er OK at "skarpvinkle", og jeg vil straks benytte det som trampolin for en omgang solid paranoia:

Det er korrekt, at der i det, som jeg sagde, er en implicit antagelse om, at Apple og Google spiller efter reglerne, og det er nok en rimelig udfordret antagelse. F.eks. er Google blevet taget i global wardriving med deres google-biler ifm. deres såkaldte Streetview. De kunne så vidt jeg husker lige mande sig op til at sende et talende jakkesæt, som beklagede det skete, og forklarede at der var tale om en overivrig ansat, som ikke havde forstået deres værdier - men mon ikke der er kommet flere lønforhøjelser og forfremmelser ud af det, end der er kommet fyresedler?

Har du tænkt over, hvem som har det "tastatur", som du bruger til at indtaste URL'er, passwords og allehånde beskeder med? Og har du bemærket, hvordan det lærer, hvilke ord, som du bruger? Om du ofte bruger ord som "sex", "sygdom" eller "sorg". Eller måske pludselig begynder at bruge ord som "morgenkvalme" eller "neonatal" ... eller - gys - "onkologisk".

Hvis du er bange for at de vil være med en lytter på en korona-app smittemelding, tænk så på, hvad de kan få ud af, hvad at være med på lytter på alt, hvad du - og dine nærmeste, dem som også har en smartphone - går og skriver? For de ved godt, hvem du taler med - alle dem, som du taler med, også dem, som du måske ikke har fortalt så mange om.

Og mon ikke de fleste apps bruger net-API fra platformen, så nok er forbindelse SSL-krypteret, men hvem tror du, ved hvem der sendes til, og hvad der sendes (for gæt hvem som laver krypteringen)? Og sådan kunne jeg blive ved: selv med positionering slået fra ved telefonen, hvor den er henne, og den ved endda, hvad vi gør: om vi kører bil, eller hvis den vil, om vi snorker eller lave andre lyde i vores soveværelse.

Vi kan hurtigt blive enige om, at smartphones er et sikkerhedsmæssigt mareridt, og især fordi at der defacto er tale om et duopol.

Nej, jeg antog, at når der blev spurgt som "...tillid til at mine data bliver opbevaret sikkert", så tænkte man på, hvad alle andre, og især staten og sundhedsvæsenet (inklusive allehånde forskere, både dem med kommercielle interesser og dem med mere almen nyfigenhed) kunne. For smartphones er nu engang smartphones, og apps er nu engang apps, på godt og ondt. Her er man faktisk i det store og hele godt sikret i den nyværende corona app, i hvertfald indtil at man melder sig smittet, og så har man måske andre ting at tænke på? Når man melder sig smittet, så binder man kæden af de ... i princippet ... små uafhængige 10-15 minutters broadcasts sammen, og åbner dermed for en række nye muligheder for reidentifikation, og placering i tid og rum.

Men har du tænkt på, hvad der sker med de prøver, som du giver i de hvide telte? Hvordan er det at man kan vide, at minkvirus var stor i Nord- og Sydjylland, eller at man ved, at den sydøst-engelske mutation også har været set i Danmark? I datid. Selvfølgelig fordi at man gemmer disse prøver; de er jo smækfulde af værdifuldt DNA, og ikke bare om virus, men sandelig også om befolkningen. Det vil helt sikkert kaste en bunke interessant forskning af sig i fremtiden. Så uanset, om du melder dig smittet eller ej, så har du allerede udleveret dig og dine, og givet dit bidrag til verdensforskningen og til de særlige danske data-søer. Men det kan vi tage en snak om en anden gang.

Så, Christine, velkommer i sølvpapirshatsbrigaden. Mit bedste råd er, at lade være med at tænke for meget over det, for der er skeletter i alle skabene, og vi er f.....! Smittestop appen er - alt ovenstående til trods - nok et af vore mindre problemer. Dyr, tæt på ubrugelig, men mostly harmless.

 • 7
 • 3
#6 Jacob Gorm Hansen

Advarede et familiemedlem uden symptomer, son blev testet positiv og aflyste en planlagt sammenkomst kort før jul. Uden den app ville jeg og hele min øvrige familie også være smittede nu og julen havde været en katastrofe. Tak til staten og Netcompany for dette store teknologisats, og nul respekt for brokkehoveder og sølvpapirshatte.

 • 4
 • 6
#7 Bjarne Nielsen

Blind høne kan også finde et guldkorn.

nul respekt

... for folk, som generaliserer ud fra et eksempel, uden at gøre sig overvejelser om tilfældighed eller samvarians.

Incidens per 100k ligger over 500 omkring Kbh. for tiden. Dvs. at hvis man tilfældigt stoppede 10.000 personer, så ville mindst de fem være smittede.

Man skal ikke åbne kassen på appen ret meget, for at kunne se, at den underliggende teknologi slet ikke kan det, som man tror. Der er nærmest tale om en lotteri, men skal man sige noget positivt, så dog et lotteri, hvor dem som mest holder sig for sig selv og derfor ikke udsætter sig selv og andre for så stor risiko, ikke får så mange lodder som dem, der ikke kan eller vil.

PS: Bare et godt råd til nytår og påske: pas på med planlagte sammenkomster for hele den øvrige familie; tiden er ikke til det. Og hvis det går galt, så er det ikke kun jer, som det kommer til at gå ud over.

Eller, som de siger på coronasmitte.dk: "Invitér kun personer fra din omgangskreds af 10 personer, du plejer at se ofte." (min fremhævning)

 • 7
 • 3
#8 Niels Dybdahl

I beskrivelsen af appen står der kun at beskeder bliver vist inde i appen. Intet om hvorvidt appen kan vise en notifikation i notifikationsbjælken, hvis der er beskeder. Hvis det er rigtigt at appen ikke kan bruge notifikationsbjælken, så skal man jævnligt åbne appen for at se om der er beskeder. Men det skriver de heller ikke at man skal. Jeg synes beskrivelsen af appen er for dårlig og muligvis også implementeringen. Jeg har prøvet at skifte til den tyske corona-warn-app, men to gange har jeg været ude for at den var stoppet og opfordrede mig til at starte den igen via en knap i appen. Hvorfor starter den ikke bare automatisk? Og igen ingen brug af notifikationsbjælken.

 • 0
 • 0
#9 Jacob Gorm Hansen

... for folk, som generaliserer ud fra et eksempel, uden at gøre sig overvejelser om tilfældighed eller samvarians.

Jeg generaliserer ikke spor. Uden den app var min families jul blevet oedelagt af covid-19 smitte, andre kan have andre resultater. Man kan sagtens sammenligne med en hypotetisk mekanisme, som tilfaeldigt udtager folk til at blive testet, men problemet er, at en saadan mekanisme ikke findes pt, og sikkert ogsaa ville vaere blevet udrullet som en app som 100% af befolkningen skulle vaelge at installere (vidende at det bare var en tilfaeldighedsgenerator) og respektere, saa det er en absurd sammenligning. Smittestop-appen udloeste den test som reddede julen, det er et faktum og der er ikke tale om nogen generalisering.

Mht dine sikkert velmente gode raad om sammenkoster ifb med jul og nytaar kan du vaere helt rolig. Der var tale om folk inden for samme smitteboble, men forskellen var at der i stedet for 10 potentielt smittede uden app kun var 2 (indeks og partner) med app.

 • 1
 • 5
#10 Knud Larsen

Før jul registreres op til 4.000 smittede om dagen. Det bør føre til, at der skal kontrolleres 40.000 i smittesporing. Af de disse 40.000 skal de rnok checkes yderligere bare 2 per individ altså 80.000 . På den måde er al kapcitet opbrugt til smittesporing alene. Men det sker jo ikke. Så jeg må konkludere, at smittesporing ikke fungerer. Pengene fosser ud nu over 11 mia.kr. brændt af til test, som er alt for tilfældige, og man har ikke kunnet beskytte de gamle på plejehjemmene - en skændsel. Antigen test er ligeså god mht til falsk negative fejls om PCR testen og koster kun en trediedel.

Der er ikke fremlagt data for måleusikkerhed i det hele taget. Hvordan kan man brænde så mange penge af på noget så usikkert? http://www.optimalpub.dk/page1.html

 • 0
 • 1
#14 Knud Larsen
 1. Cochrane om antigen test 26-8-2020. . https://www.cochrane.org/CD013705/INFECTN_how-accurate-are-rapid-tests-p...
 2. The Lancet om usikkerhed 14-12-2020 https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32635...

https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/doc...

Prøv nu a tlæse alle henvisninger inden man svarer spekulatuvt.

Nu vil SSI så gentage test der er udført. men måleusikkerheden vil De så ikke udtale sig om.

Et voldsomt spild af penge og erssourcer.

 • 0
 • 1
#17 Michael Thomsen

Efter, at appen blev fixet medio december, har den virket upåklageligt, og til din information giver den en fin notifikation hvis den mener, at du har været udsat for smittefare (i hvert fald på min android telefon). Desværre har udvikleren været så håbløs til at lytte til fejlmeldinger og så langsom til at udrulle dem, at det er forståeligt, at tiltroen til appen er lille.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere