Ny undersøgelse: 450 apps med milliarder af downloads indsamler dine lokationsdata

450 apps sporer din lokation, viser ny undersøgelse fra ExpressVPN. Illustration: bigtunaonline/Bigstock
En ny undersøgelse kortlægger, hvordan samtlige af 450 undersøgte apps indsamler brugernes lokationsdata. Mange sender sporingsdata til datamæglerfirmaet X-mode.

Apps sporer i stor stil brugernes lokation, viser en ny undersøgelse fra ExpressVPN.

Det skriver digi.no.

I undersøgelsen har man kigget på 450 apps og fundet, at samtlige indsamler brugernes lokationsdata. I alt er de undersøgte apps blevet downloadet 1,7 milliarder gange.

Læs også: Apple vil tvinge udviklere til at spørge om lov, inden de tracker iOS-brugere

Det er især dating-apps, sociale medier og besked-tjenester, der sporer brugeren, og ifølge undersøgelsen indsamler 42 beskedtjenester - med i alt 187 downloads - lokationsdata. Det er blandt andet apps, der udgiver sig for at være populære tjenester som Facebook Messenger, WeChat og Telegram. 64 dating-apps og sociale medier - med i alt 52 millioner downloads - sporer brugeren, viser undersøgelsen.

199 af de analyserede apps sender data til datamæglervirksomheden X-mode. Google og Apple har tidligere forbudt firmaet at indsamle data fra deres mobiler, da det kom frem, at X-mode har solgt data til flere statslige institutioner. De 199 apps er downloadet omkring 1 milliard gange, og kun 10 procent er fjernet fra Google Play.

Ud af alle 450 undersøgte apps er 305 stadig tilgængelige i App Store i slutningen af januar.

En liste over de undersøgte apps kan ses her.

Opdateret d. 2/2 2021 klokken 12.30: Det fremgik tidligere af artiklen, at apps som Facebook, Telegram og WeChat er nogle af de tjenester, som er med i undersøgelsen og indsamler lokationsdata. Det er nu rettet til apps, der udgiver sig for at være tjenester som Facebook Messenger, Telegram og WeChat.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Michael HD

Sony Headphones connect vil kun virke hvis man giver den adgalg til GPS og kamera ???

Jeg afleveret earplugs tilbage til butikken og fortalt at app ikke virket, hvilken de ikke forstå, så jeg viste dem det og fik pengene retur.

Forstår ikke hvad et headset og earplugs skal bruge dette til?

  • 9
  • 0
#4 Klavs Klavsen

i "permissions liste"? eller under reel drift? (nyere versioner af android spørger svjv. slet ikke om permissions før app'en rent faktisk prøver at bruge noget).

Hvis sony app'en rent faktisk prøver at tilgå både kamera og GPS ved normal opstart er det godt nok broken.

Nogen apps vil gerne have kamera, gps etc. til nogle funktioner - men den vil fint starte da den "tror" den må alt.. og når så den prøver at tilgå kamera eller gps f.ex. - så spørger android mig - og jeg kan så bare sige nej der.. De fleste apps virker fint, da de ikke faktisk behøver den info. Jeg kan vist også godt få GPS til at være "fejlagtige info" - den svarer i stedet.. - det har jeg ikke kigget på - det har været nok at sige nej :)

  • 2
  • 0
#5 René Nielsen

Fungerer det ikke sådan på IOS ?

Det korte svar er jo.

Det lidt længere svar er at med den nyeste udgave af IOS, så bliver du som bruger løbende spurgt om du vil dele f.eks. lokationsdata med den og den app, selvom du måske allerede har givet apps tilladelser.

I den nye udgave IOS ikke må Apps ikke begrænse funtionaliteten på baggrund af brugerens valg. Det kan især facebook og google ikke lide.

At brugeren kan fravælge "betalingen i form af oplysninger", men bare nyde.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere