Ny undersøgelse: 450 apps med milliarder af downloads indsamler dine lokationsdata

2. februar 2021 kl. 10:345
Ny undersøgelse: 450 apps med milliarder af downloads indsamler dine lokationsdata
Illustration: bigtunaonline/Bigstock.
En ny undersøgelse kortlægger, hvordan samtlige af 450 undersøgte apps indsamler brugernes lokationsdata. Mange sender sporingsdata til datamæglerfirmaet X-mode.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Apps sporer i stor stil brugernes lokation, viser en ny undersøgelse fra ExpressVPN.

Det skriver digi.no.

I undersøgelsen har man kigget på 450 apps og fundet, at samtlige indsamler brugernes lokationsdata. I alt er de undersøgte apps blevet downloadet 1,7 milliarder gange.

Det er især dating-apps, sociale medier og besked-tjenester, der sporer brugeren, og ifølge undersøgelsen indsamler 42 beskedtjenester - med i alt 187 downloads - lokationsdata. Det er blandt andet apps, der udgiver sig for at være populære tjenester som Facebook Messenger, WeChat og Telegram. 64 dating-apps og sociale medier - med i alt 52 millioner downloads - sporer brugeren, viser undersøgelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

199 af de analyserede apps sender data til datamæglervirksomheden X-mode. Google og Apple har tidligere forbudt firmaet at indsamle data fra deres mobiler, da det kom frem, at X-mode har solgt data til flere statslige institutioner. De 199 apps er downloadet omkring 1 milliard gange, og kun 10 procent er fjernet fra Google Play.

Ud af alle 450 undersøgte apps er 305 stadig tilgængelige i App Store i slutningen af januar.

En liste over de undersøgte apps kan ses her.

Opdateret d. 2/2 2021 klokken 12.30: Det fremgik tidligere af artiklen, at apps som Facebook, Telegram og WeChat er nogle af de tjenester, som er med i undersøgelsen og indsamler lokationsdata. Det er nu rettet til apps, der udgiver sig for at være tjenester som Facebook Messenger, Telegram og WeChat.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
3. februar 2021 kl. 17:31

Fungerer det ikke sådan på IOS ?

Det korte svar er jo.

Det lidt længere svar er at med den nyeste udgave af IOS, så bliver du som bruger løbende spurgt om du vil dele f.eks. lokationsdata med den og den app, selvom du måske allerede har givet apps tilladelser.

I den nye udgave IOS ikke må Apps ikke begrænse funtionaliteten på baggrund af brugerens valg. Det kan især facebook og google ikke lide.

At brugeren kan fravælge "betalingen i form af oplysninger", men bare nyde.

4
2. februar 2021 kl. 15:18

i "permissions liste"? eller under reel drift? (nyere versioner af android spørger svjv. slet ikke om permissions før app'en rent faktisk prøver at bruge noget).

Hvis sony app'en rent faktisk prøver at tilgå både kamera og GPS ved normal opstart er det godt nok broken.

Nogen apps vil gerne have kamera, gps etc. til nogle funktioner - men den vil fint starte da den "tror" den må alt.. og når så den prøver at tilgå kamera eller gps f.ex. - så spørger android mig - og jeg kan så bare sige nej der.. De fleste apps virker fint, da de ikke faktisk behøver den info. Jeg kan vist også godt få GPS til at være "fejlagtige info" - den svarer i stedet.. - det har jeg ikke kigget på - det har været nok at sige nej :)

3
2. februar 2021 kl. 14:55

Sony Headphones connect vil kun virke hvis man giver den adgalg til GPS og kamera ???

Jeg afleveret earplugs tilbage til butikken og fortalt at app ikke virket, hvilken de ikke forstå, så jeg viste dem det og fik pengene retur.

Forstår ikke hvad et headset og earplugs skal bruge dette til?

1
2. februar 2021 kl. 11:12

På min LineageOS (Android - Open Source udgave) - spørger den om app'en må få lokation hver gang (medmindre jeg har givet en permanent tilladelse - hvilket jeg kun har til osmand app'en).

Fungerer det ikke sådan på IOS ?