Ny uddannelse skal skabe flere it-sikkerhedsfolk i Nordjylland

Illustration: World Image/Bigstock
Nordjyske virksomheder mangler it-sikkerhedseksperter, og derfor kommer ny uddannelse nu til Aalborg.

Nordjyske virksomheder mangler eksperter i it-sikkerhed, og efterspørgslen får nu Professionshøjskolen UCN i Aalborg til at starte en ny professionsbacheloruddannelse i it-sikkerhed.

Uddannelsen kommer til at vare halvandet år og er en overbygningsuddannelse primært for datamatikere og it-teknologer, der kan uddanne sig som specialister i bl.a. cyber- og netværkssikkerhed og it-sikkerhedsgovernance.

»Med uddannelsen imødekommer vi et behov hos mange nordjyske virksomheder for kompetencer på det her område,« siger Jørgen Søgaard Jakobsen, studieleder for UCN’s IT-uddannelser, i en pressemeddelelse.

Han henviser til, at hackerangreb kan koste virksomheder meget dyrt. Eksempelvis kostede et ransomware-angreb mod Mærsk i 2018 op mod to milliarder kroner, og sidste år kostede et hackerangreb høreapparatsvirksomheden Demant mellem 550 og 650 millioner kroner.

Læs også: Læren fra det store Mærsk-hackerangreb: Disse 27 punkter skal du have styr på

Læs også: Hackerangreb har kostet Demant over en halv milliard kroner

»Selvom vi ikke har virksomheder af den størrelsesorden her i Nordjylland, så er det stadig en udfordring, som man skal tage dybt alvorligt,« siger Jørgen Søgaard Jakobsen.

Han pointerer, at organisationers drift, indtjening og konkurrence i dag er dybt afhængig af data og it.

»Det forudsætter, at medarbejderne har specialviden om it-sikkerhed både i forhold til at kunne imødegå og håndtere trusler og overholde skærpet lovgivning ift. datasikkerhed og persondatabeskyttelse,« siger Jørgen Søgaard Jakobsen.

Læs også: Sæt nu it-sikkerhed på skoleskemaet!

Et behov for den nye uddannelse

Uddannelsen tages godt imod af den nordjyske it-virksomhed Netic, der oplever, at it-sikkerhed i stigende grad spiller en kritisk rolle i erhvervslivet.

»Derfor kan vi virkelig se et behov for den nye it-uddannelse og ser frem til, at flere unge mennesker uddanner sig til faget og begynder at arbejde med dette hastigt voksende felt,« siger Karsten Thygesen, chief technology officer hos Netic.

Professionsbacheloruddannelsen i it-sikkerhed udbydes i forvejen i Aarhus, Odense og København, men nu kommer it-uddannelsen altså til Danmarks fjerdestørste by, Aalborg.

Professionshøjskolen UCN forventer, at der optages omkring 20 studerende på det første hold, der starter op efter sommerferien i september 2020. Det forventes, at der året efter optages 25 studerende.

Gennem uddannelsen vil studerende blive klædt på til et kommende arbejde med analyse af bl.a. netværks- og softwaresikkerhed og få kompetencer til at implementere it-sikkerhedstiltag og viden om, hvordan man skal reagere på sikkerhedsbrud.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere