Ny Ubuntu Linux er hurtigere, men uden de lovede forbedringer

25. april 2013 kl. 15:0238
Ubuntu 13.04 Raring Ringtail får ros af anmelder for at køre bedre og hurtigere. Men vigtige forbedringer af privatlivsbeskyttelsen nåede ikke med.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da Canonical lancerede Ubuntu 12.10 i efteråret, faldt det gratis styresystem ikke i god jord hos mange af de ellers normalt trofaste fans. En ny funktion sendte nemlig alle søgninger efter indhold på computeren forbi Amazon også, og det var et alvorligt brud på brugernes privatliv, mente blandt andet Richard M. Stallman.

Nu kommer den næste version af Ubuntu, som med navnet Raring Ringtail er opkaldt efter en lille vaskebjørn. Men selvom det var meningen, har Canonical ikke fået ryddet op efter balladen med Amazon, lyder det fra The Register, som har anmeldt den nye Linux-distribution.

To nye funktioner til brugergrænsefladen Unity nåede nemlig ikke med, fordi de endnu var lidt for ustabile. Og dermed forsvandt også muligheden for at indstille mere præcist, hvilke søgetjenester der skal involveres, når man søger lokalt.

Det rammer også en ny og ifølge anmelderen ganske glimrende funktion, Photo Search Lens. Den kan søge efter billeder ikke bare lokalt, men også på tjenester som Flickr og Facebook. Men slår man den til, får man også Amazon-søgeresultater med i pakken, og det er en plage, mener The Register.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generelt er Ubuntu 13.04 præget af forbedringer under motorhjelmen, så styresystemet er blevet hurtigere og kræver mindre af hardwaren, i stedet for at byde på nye revolutioner. Det var også nogenlunde hvad Canonical-leder Mark Shuttleworth stillede i udsigt, da han annoncerede Raring Ringtail tilbage i oktober.

»Intet af det er banebrydende for sig selv, men til sammen giver de en meget bedre generel brugeroplevelse med Unity,« skriver The Register om en stribe små forbedringer.

For eksempel en nem mulighed for at få et vindue til at fylde halvdelen af skærmen, ligesom i Windows 7, eller en mere ’tolerant’ søgeboks, der lader dig taste forkert og stadig finder det rigtige resultat.

Hent den nye udgave af Ubuntu

38 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
38
29. april 2013 kl. 14:15

For dem der er interesseret så er det her et link til en kommentar på Ubuntu Danmarks forum med links til alle Ubuntu varianter:http://ubuntudanmark.dk/forum/viewtopic.php?f=16&t=16952#p116326

Er man GNOME bruger, så er det måske interessant at vide at Ubuntu-GNOME fra 13.04 og fremefter er en officiel Ubuntu variant.

Ubuntu-GNOME 13.04 kommer med GNOME 3.6 desktoppen, AFAIK.

Bemærk at der kun er 9-måneders support på ikke-LTS udgivelser af Ubuntu begyndende fra Ubuntu 13.04 og fremefter.

34
28. april 2013 kl. 12:21

Jeg har desværre også mange dårlige erfaringer med dual monitors :( Billedet bliver som sådan vist fint nok, men opførslen af de forskellige former for vinduer er slet ikke konsekvent. Nogle gange kan der endda være tale om ting der slet ikke fungerer. Jeg har specielt haft problemer med Remmina som slet ikke er til at have med at gøre. Man kan prøve at maksimere på en skærm også hopper den hen på den anden skærm.

Jeg vil da håbe at det har hjulpet med 13.04, jeg får tid til at teste det snart :)

37
28. april 2013 kl. 16:13

Ja, samme problem med remmina

Hvis jeg flytter gedit over på min primære skærm (højre), og åbner et popup vindue f.eks. search / replace

hopper gedit over på venstre skærm

32
28. april 2013 kl. 11:44

Bevares, det er somregel intet problem at få et billed på 2 skærme, men det er som om at skrivebordsmiljøerne/applikationer ikke helt virker ordenlig.

Eksempelvis XBMC: I Linux ser den altid begge skærme som EN stor skærm, dvs man skal bruge programmer vmctrl og kører i windowed mode, for at være "fullscreen" på en bestemt monitor

Flash kan kun finde ud af at gå i fullscreen på skærmen længst til venstre.

Hvis jeg undocker min laptop, forsørger vinduer at starte på skærme der ikke længere eksistere (flytter dem med alt-f7)

Omkonfiguration mellem skærme (har flere end to tilsuttet, men kun 2 aktive) fejler ofte og kræver en genstart af X.

og XFCE kan slet ikke finde ud at blive undocket og fallback til laptop monitoren, det går lidt bedre for Cinnamon

31
28. april 2013 kl. 05:58

Jeg har samme oplevelse som Michael Rasmussen - det virker upåklageligt. Her med Intel grafikkort.

29
27. april 2013 kl. 12:51

stadigvæk elendig dual monitor support?

33
28. april 2013 kl. 11:44

Ingen problemer her. - Jeg har anvendte diverse Lenovo Labtops m. dual monitor, projektor etc. først fra Ubuntu og efter Unity fra diverse mint inklusive mint.kde. (Man skal dog selv konfigurerer et ekstra panel på KDE - men det er logik ikke fysik :))

30
27. april 2013 kl. 13:23

Nu ved jeg ikke, hvilket grafikkort du har i din maskine, men min arbejdslaptop med Nvidia og nvidia-settings fungerer ganske glimrende, faktisk lige så godt, som hvis der var Windows på. Se f.eks: http://www.youtube.com/watch?v=Vl9P9a2L7Q4

26
26. april 2013 kl. 20:13

Unity 13.04 er klart modnet og fremstår mere solidt og lækkert - hvis man ellers kan vende sig til dette interface. Jeg er dog også lidt irriteret over, at man stadig skal installere UbuntuTweak for at have ordentlig styr på Unity og at de svejser mere og mere kommercielt ind i 'min' Ubuntu bare fordi jeg ikke gider betale for den ;-)

Men 'no brok' fra mig: Der er jo rigeligt med andre desktops (Lubuntu-desktop, Xubuntu-desktop, Classic-desktop, Kubuntu-desktop, Mint/Cinnamon,...), når jeg som sædvanlig bliver træt af Unity. Home drevet monteres nemt på flere forskellige installationer, så jeg hurtigt kan skifte rundt. Jeg bruger for det meste Lubuntu-desktop dernæst Classic Desktop (aka gnome-session-fallback), dernæst Cinnamon. Denne uge bliver det Unity - det skal da have en chance :-)

24
26. april 2013 kl. 17:32

Claus Lensbøl - du er ikke alene. Jeg tror bare ikke vi hører så meget til det tavse flertal...

20
26. april 2013 kl. 13:17

Kører fint hos mig og vedbliver med det, bare med Amazon fjernet.

17
26. april 2013 kl. 09:36

For eksempel en nem mulighed for at få et vindue til at fylde halvdelen af skærmen

Det er ikke noget nyt. Med [|] kan man maksimere et vindue til 50% af skærmen i hhv. højre eller venstre side af skærmen.

Anyway, jeg venter på nyeste Mint må jeg indrømme, dét løb er kørt - Ubuntu er history hos mig.

28
27. april 2013 kl. 12:05

Det er ikke noget nyt. Med [|] kan man maksimere et vindue til 50% af skærmen i hhv. højre eller venstre side af skærmen.

Korrekt...

Men se er der lige #898870 hvor vinduet til højre når 2 px ind på skrivebordet til højre... Også er der problemet med drag 'n' drop timing #970589.

Jeg synes sådan set Unity er en god idé, og jeg har respekt for at de tør prøve noget nyt. Desvære er der bare for mange bugs i ting vi tager for givet.

Jeg holder mig nok til en Ubuntu-flavor, men jeg tror altså det bliver XFCE næste gang jeg formatere. Jeg stoler bare ikke rigtigt på en composite window manager :)

18
26. april 2013 kl. 10:08

jeg venter på nyeste Mint må jeg indrømme

[+10] :)

Helt enig. Med en lille smule partitionering (/, /home, /opt) kan man også nogenlunde ustraffet opgraderer, prøve andre distros etc. Når det så en sjælden gang går galt, får man lejlighed til at hygge lidt med libgl.so, /etc osv. ... :)

7
25. april 2013 kl. 20:27
8
25. april 2013 kl. 20:43

Det er jo dette latterlige Unity vs gode gamle Gnome. Og så de tweaks for at rette op på fejlene. I et godt udviklingsmiljø skal man ikke lede efter programmerne, og fravælge forudvalgte programmer som er helt ubrugelige. Unitys venstrebar er decideret latterlig. Come on. Jeg bruger computere fordi jeg elsker at programmere, ikke fordi jeg elsker at tilpasse mig den ene syrede bevæggrund for at gå igennem 70 menuer efter den anden. Så kunne jeg lige så godt bruge Windows.

9
25. april 2013 kl. 21:03
11
25. april 2013 kl. 21:22

@ David Konrad Hvorfor ikke prøve en anden distrupbition. Hvis ikke du helt vil skifte over til RH/Fedora, eller andre. Hvorfor så ikke prøve en ren Debian eller Kubuntu, Xubuntu eller Mint.

(Så ikke dit sidste svar inden post, men stadig relevant)

12
25. april 2013 kl. 21:35

Upvote herfra. Det er også det jeg bliver rådet til i forskellige fora. Især Fedora og Debian lyder godt. Men man skifter ikke bare. Der er servere, desktop-computere osv. Men det er nok løsningen på sigt.

13
25. april 2013 kl. 23:13

Ikke bare? Jeg syntes at så længe man følger det samme pakkesystem, så er migrering for det meste ikke noget problem - Der er selvf. nogle rpm-baserede dists der er en del anderledes, og der er self. forskel på Debian/Ubuntu (Ubuntu sætter jo en glæde i at gøre sig inkompatibel med Debian, suk), men når det så er sagt- så er det ligetil.

Og så er alle de forks af Ubuntu simpelthen så kedelige, og jeg begriber stadig ikke hvorfor flere ikke bare bruger Debian ...

Det med at tingene "bare virker" i Ubuntu, som folk siger- det gør de altså også i Debian, og så slipper vi for det der "Unity" - Ubuntu's svar på Metro ...

14
25. april 2013 kl. 23:45

Jeg tester Debian i weekenden. Lydersom det jeg leder efter, når jeg ser mig omkring, efter Ubuntu er blevet for fancy. Kan man ikke genbruge pakkestierne 1:1 fordi Ubuntu vil gøre sig "inkompatibel"?

21
26. april 2013 kl. 13:38

Nogen gange føler jeg at jeg er den eneste der rent faktisk synes at unity er en fin brugerflade.

25
26. april 2013 kl. 17:59

Nogen gange føler jeg at jeg er den eneste der rent faktisk synes at unity er en fin brugerflade.

Du er ikke helt alene..

Jeg kørte med Ubuntu 11.04 indtil oktober 2012, hvor supporten stoppede. Nu kører jeg med 12.04 LTS og Unity, og det er jeg ret tilfreds med. Det er dog med diverse tweaks som får Unity til at minde om Gnome 2.

Jeg kører ikke med global appmenu, fordi jeg synes at det er totalt malplaceret på en 24" skærm til en desktop (når jeg har et terminal vindue i nederste højre hjørne, vil jeg have funktionsmenuen der). Derudover har jeg installere ClassicMenu Indicator, som giver en "start knap" som i Gnome 2 (dog et andet sted end "i gamle dage"). Uden ClassicMenu Indicator synes jeg at Unity er nærmest ubrugeligt.

Jeg har også eksperimenteret lidt med Mate og Cinnamon (dog ikke nyeste udgaver) på Ubuntu fra PPA, men jeg kan bedre lide ClassicMenu Indicator.

23
26. april 2013 kl. 14:51

"Nogen gange føler jeg at jeg er den eneste der rent faktisk synes at unity er en fin brugerflade." Nej, installeret en Ubuntu men unity, for et års tid siden, for en hvor den gamle windows var ødelagt. Hun synes den var genial, hurtigt og dejligt. Nyt liv til gammel PC.

22
26. april 2013 kl. 14:51

unity giver god mening på 16:9 skærme... ligesom gnome 3...

15
26. april 2013 kl. 02:00

Ubuntu er blevet for fancy.

Prøv Xubuntu. Det er ret godt. Simpelt UI og det bruger få resourcer. På samme tid har du Ubuntus softwarecenter og alt hvad der følger med.

10
25. april 2013 kl. 21:19

Jeg har fundet "mit" styresystem. Jeg er ærgelig over det lefler for de ting jeg ikke har øverst på dagsordenen. Ubuntu burde forgrene det, lave et kommercielt branch, som de nu er ude i, og så levere en udviklingsversion. Ligesom vi har serverversioner, hvor jeg faktisk kører sidste skrig af en ubuntu på én af KU's servere. Der er der jo ingen problemer, det funker bare. Det er desktop-udgaven der slammes til af "nyt" og "smart", hvor vi i virkeligheden var bedre stillet med det gamle, eller vi har svært ved at gå tilbage til det gamle, som er problemet.

Jeg var så glad for setuppet med gedit og nautilus indtil 12.11, tror jeg det var. Så ændrede tingene sig. Hvorfor? Man kan vel godt forbedre nogle programmer uden at gøre andre ringere? Det er nautilus jeg tænker på, ikke gedit.

5
25. april 2013 kl. 20:07

... og det hele virker lidt mere rapt og lækkert.

Ingen problemer med opgraderingen og efterfølgende heller ikke med Netbank, DR og hvem vi ellers plejer at måle op mod.

Eneste malurt (i min alfa udgave) er nautilus-scripts, som ikke kan højre-klikkes i et "tomt" område. Men det bliver forhåbentligt rettet.

/Jan

6
25. april 2013 kl. 20:13

Folmer Fredslund

Ja, med tweaks, men det er irriterende at de senere versioner af Ubuntu har været så ringe brugermæssigt. Og at man skal bruge en halv dag efter en opgradering på at rette op på "fejlene". De fokuserer helt vildt på tabletter, touchskærme og den slags, tilsyneladende, og jeg vil jo bare have mit verdensklasse no-bullshit-udviklings-miljø tilbage.

3
25. april 2013 kl. 18:56

For eksempel en nem mulighed for at få et vindue til at fylde halvdelen af skærmen

Det kunne man også i 12.10, samt af kunne trække et vindue til et af hjørnerne hvilket får vinduet til at fylde en fjerdedel af skærmen.

2
25. april 2013 kl. 17:04

Jeg må sige at jeg kun anser sådanne problemer for vigtige når det handler om LTS-udgivelserne. Hvis power-brugerne kan slå det fra selv, og det ikke er en LTS, er der ingen grund til at råbe så højt op. Ikke at det ikke skal påtales, men det behøver ikke blive blæst sådan op.

27
27. april 2013 kl. 10:47