Ny Ubuntu 11.10 forbedrer Unity uden at revolutionere

6. september 2011 kl. 15:2422
En beta-udgave af den kommende Ubuntu 11.10 viser, at der er flere forbedringer af brugergrænsefladen Unity i vente. Men der bliver taget for små skridt, mener anmelder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Efter en større omvæltning med lanceringen af Ubuntu 11.04 i april, venter der Ubuntu-brugerne mindre ændringer med et skift til den kommende version 11.10 Oneiric Ocelot.

Det viser den nye beta-udgave af Ubuntu 11.10, skriver The Register i en anmeldelse af styresystemet.

I foråret skiftede Ubuntu desktop-miljøet Gnome ud med den nye Unity, som blandt andet skulle gøre Ubuntu mere egnet til mindre skærme og klar til brug med touchskærme.

Men ikke alt var helt poleret, da Unity blev gjort til standard i version 11.04, og det bliver der nu til dels rettet op på, beretter The Register.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Unity kører bedre og hurtigere - men der er stadig nogle sære designvalg, lyder dommen. For eksempel mener anmelderen, at der ikke er nogen god grund til at fjerne topmenuen, når man maksimerer et vindue, hvis man alligevel ikke frigiver menubjælkens pixels til skærmbilledet.

Er man ikke vild med Unity, trods forbedringerne, er det bare ærgerligt. For modsat version 11.04 kan man med 11.10 ikke lige skifte tilbage til Gnome. I stedet kan man prøve et helt andet desktop-miljø, lyder rådet.

Ubuntu 11.10 bliver udgivet i endelig version til oktober.

Herunder kan du se en af forbedringerne i brugergrænsefladen: Alt-Tab-skiftet mellem kørende applikationer har fået et grafisk løft.

Remote video URL

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
7. september 2011 kl. 16:38

Til alle, der ikke er glade for Unity, vil jeg anbefale Xubuntu. Nogle folk tror, at Xubuntu er en skrabet version til gammelt grej, men man burde vælge den alene for brugerfladens og stabilitetens skyld.

14
7. september 2011 kl. 10:08

Hvad mener han med:

For eksempel mener anmelderen, at der ikke er nogen god grund til at fjerne topmenuen, når man maksimerer et vindue, hvis man alligevel ikke frigiver menubjælkens pixels til skærmbilledet.

Har han overhovedet prøvet Unity? Topmenuen i vinduerne på min computer er væk, også uden at vinduet er maksimeret, så menuens pixler er sparet væk altid. Top-panelet er der jo for at vise dine indikatorer alligevel, og den fylder langt mindre end taskbaren på Windows 7.

Har jeg misforstået noget her?

Det skal lige siges at jeg ikke har prøvet betaen af Oneiric, men jeg vil tro det er en bug hvis menuen hopper ned i vinduet når det ikke er maksimeret.

13
7. september 2011 kl. 09:50

Jeg må indrømme at jeg er vild ed Unity, og har svært ved at vente til Oktober med at opgradere. Jeg tror der er mange der hænger fast i Gnome Classic pga. ren og skær modstand mod forandringer.

15
7. september 2011 kl. 10:36

Gammeldags tænkning ny</p>
<p>Jeg må indrømme at jeg er vild ed Unity, og har svært ved at vente til Oktober med at opgradere. Jeg tror der er mange der hænger fast i Gnome Classic pga. ren og skær modstand mod forandringer.

og jeg tror at du er helt forkert på den: Se hvad lath (det er mig) skriver i denne tråd fra den post og fremefter: http://ubuntudanmark.dk/forum/viewtopic.php?f=12&t=14499&p=94415#p94405

Kort fortalt er folk meget forskellige, og folks måde at arbejde med en desktop på er lige så forskellig.

17
7. september 2011 kl. 12:19

Kort fortalt er folk meget forskellige, og folks måde at arbejde med en desktop på er lige så forskellig.

Ja, jeg var måske lige sort/hvid nok i den post, men jeg synes stadig det er åndssvagt at holde fast i Gnome 2. Især når man f.eks. kan bruge Bodhi eller Xubuntu. Men derudover har du jo stadig dine mappegenveje i Nautilus på Unity, og jeg skulle mene de kommer i højrekliks-menuen til Nautilus i Unity docken. Min overgang til Unity er måske også lidt mere naturlig eftersom jeg længe har brugt Docky i stedet for det nederste panel, sammen med Gnome-Do, Kupfer eller Synapse.

10
6. september 2011 kl. 22:28

Har de fået video accellerator (Nvidia VDPAU) til at virke i 11.10? Det er den store grund til at jeg stadig sidder på 10.10. Det, og så systray support.

11
6. september 2011 kl. 22:39

virker da fint her?

12
6. september 2011 kl. 23:00

Har den altid gjort det? Og det er godtnok Nvidia vi snakker om? Jeg skal indrømme at det er ved at være et stykke tid siden jeg prøvede 11.04, men sidst jeg prøvede kom der kun et slideshow ud af at spille 1080p h264. Det er ikke noget jeg lige skifter frem og tilbage for at se efter.

16
7. september 2011 kl. 11:42
22
8. september 2011 kl. 00:59

Jeg skulle mene at jeg checkede ret grundigt efter for at sikre at den brugte den binære Nvidia driver. Det er efterhånden refleks at installere med et reinstall, så det burde ikke være problemet. Men det vil nok alligevel først være når 11.10 kommer ud at jeg går igang med at rode med det for igen, der var for mange begrænsninger i 11.04 med apps jeg bruger der afhænger af systray og andre kompatibilitetsdetaljer. Men reelt er det som jeg lige hørte på pub om Windows Vista: "Fool me once..."

8
6. september 2011 kl. 18:04

I foråret skiftede Ubuntu desktop-miljøet Gnome ud med den nye Unity

Så vidt jeg husker har i skrevet noget lignende før, men det bliver det ikke mindre forkert af. Ubuntu bruger stadig GNOME i stor stil, blot med en anden desktop shell.

18
7. september 2011 kl. 12:44

Jeg synes at det lyder meget interessant at der ikke bliver mulighed for det 'gamle' udseende i den kommende Ubuntu. Mest fordi at jeg ikke har været i stand til at få den nuværende Ubuntu til rent faktisk at køre Unity - for mig har den "fallback'et" til det 'gamle'. Af samme grund har jeg endnu ikke prøvet Unity...

(Jeg erkender at jeg ikke har haft startet Ubuntu på en maskine i nogle måneder, da jeg der hjemme til daglig mest bruger min PC til spil og her foretrækker windows, da det er denne platform spillene er udviklet til)

19
7. september 2011 kl. 13:40

@Alice Raunsbæk : I Ubuntu "Natty Narwhal" 11.04 er der mulighed for at installere Unity 2D der er baseret på Qt - det gør det muligt at anvende Unity på computere uden 3D hardwareacceleration.

3D hardwareacceleration kræves af Compiz, og Unity i 3D udgaven er et Compiz plugin. Unity kører derfor oven på Compiz der igen kører oven på GNOME 2 (eller Gnome Classic som det kaldes - det er det du kalder det "gamle" udseende).

I næste Ubuntu - Ubuntu "Oneiric Ocelot" 11.10 er der kun 1 slags unity, og jeg er ikke helt sikekr på at den skulle virke i både 2D og 3D udgave uden at man skal gøre noget, men jeg mener at have læst at det er tilfældet. På Ocelot vil Unity køre oven på GNOME 3, og man kan også skifte til GNOME 3, og bruge ders GNOMe Shell, eller deaktivere Gnome shell i GNOME 3. Endelig kan man også efter-installere GNOME 2 (GNOME Classic) i Ocelot.

5
6. september 2011 kl. 16:27

Jeg kan berolige med at vi forventer at udgive en "Ubuntu Classic" med Gnome, til dem der foretrækker dette. Vi har også valgt at holde fast i Gnome til Game Drift Linux, som er baseret på Ubuntu.

Se mere på:http://linos.dk/dahttp://gamedrift.org

Jimmy Linos Denmark

7
6. september 2011 kl. 16:40

@Jimmy Thomsen Det har du postet på ubuntudanmark.dk's forum, ikk'? Jeg ved tilfældigvis at det har mange danske Ubuntu brugeres interesse at bruge GNOME 2.

9
6. september 2011 kl. 19:35

Lars Tørnes Hansen

Der er ikke meldt noget ud til det danske community endnu. Når den nye udgave er færdig, skal vi nok gøre folk opmærksomme på det. Og hvis det danske community har særlige ønsker til "Ubuntu Classic", så skal de være velkomne til at kontakte os. Det kunne jo være at der sad én med en god ide.

Jimmy

3
6. september 2011 kl. 16:14

Jeg er selv skiftet til Archlinux fordi jeg ikke kunne lide Unity, og med arch får jeg desuden en masse andre fordele, men ingen grund til at nævne dem her..

Derudover er 11.10 slet ikke så dumt, da Unity nu kører på Gnome3 (Ubuntu har ikke smidt gnome væk...) Hvilket vil sige at man nemt kan bruge Gnome Shell eller Gnome fallback.. Så ingen grund til panik. Ubuntu er stadig skide godt til første gangs linux brugere :)

Derudover er der jo også Xubuntu Kubuntu og Lubuntu hvis man er til XFCE, KDE eller LXDE.

Kører man arch kan man vælge lige hvad man vil selvfølgelig :))

1
6. september 2011 kl. 15:50

Det var så farvel til Ubuntu...

(ok, 10.10 kan vel bruges et stykke tid endnu, men...)

20
7. september 2011 kl. 14:53

(Uden at ville troll'e eller starte en krig...) Hvad er det ved Unity, som i ikke kan lide?

/Carsten

6
6. september 2011 kl. 16:36

Jeg må indrømme at jeg er meget lidt glad for Unity (og GNOME 3 for den sags skyld). Jeg har skrevet en del om det i en debat-tråd på http://ubuntudanmark.dk/forum/ - det er kort fortalt sådan at Unity og også GNOME 3 og så min måde at bruge en desktop på ikke passer sammen. Dermed er desktoppen bare i vejen og dermed kandidat til at blive udskiftet med en anden, hvilken den så også bliver.

Jeg er bare så utrolig glad at der findes så mange desktops til Linux/BSD/UNIXer - for er man utilfreds med en desktop skifter man den bare ud.

Jeg er i gang med at skifte fra Ubuntu 10.10 til PC-BSD. Jeg venter dog på PC-BSD 9.0 bliver udgivet, da den har support for mange flere desktops end bare KDE (jeg har ikke noget imod KDE), men jeg foretrækker mere letvægts-desktops end KDE og GNOME.

4
6. september 2011 kl. 16:21

Det var så farvel til Ubuntu...

Nu er det jo sådan at der er ingen der er tvunget til at bruge Ubuntu (hvilket jo er det smukke ved OSS).

Måske lidt usselt at blive tøsefornærmet bare fordi skrive bordet ændres - minder lidt om dem er er fortørnede over at MS gerne vil gå nye veje med W8.

Og så er det jo stadig sådan at der er andre alternativer i Canonical familien, så som Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, eller man kan overveje Mint i stedet, eller hvis man er mopset over det, så er der en masse andre distroer at overveje!

2
6. september 2011 kl. 16:03

Så vil jeg da fluks anbefale OpenSuSE som erstatning ;-)