Ny tysk internetlov møder hård kritik fra opposition
Tysklands formelle oppositionspartier udmeldte samstemmigt i søndags ønsket om afskaffelse af en spritny tysk lov, der stiller virksomheder bag sociale medier til ansvar for ulovlig hadtale på deres platforme.
Loven - der hedder Netzwerkdurchsetzungsgesetz og trådte i kraft fra det nye år - udløser store bøder til virksomheder som Facebook og Twitter, hvis ikke de inden for 24 timer fjerner racistiske opslag, som overtræder tysk lov om hadtale.
Det betyder, at de private virksomheder selv skal vurdere opslagenes lovlighed, og netop det udgør problemet, mener kritikere. De store bøder - mellem 5 og 50 millioner euro - risikerer desuden at skræmme virksomhederne til at fjerne mere end nødvendigt.
Ifølge kritikerne er det allerede sket, og de har samlet sig om en sag, hvor en satirekonto er blevet blokeret på Twitter.
»De seneste dage har klart vist, at private virksomheder ikke altid er i stand til at træffe den rigtige beslutning om, hvorvidt mistænkte ulovlige udtalelser lavet online er ulovlige, satiriske eller en usmagelig ytring, der ikke desto mindre bør tolereres i et demokrati,« siger Nicola Beer, der er generalsekretær for det liberale parti FDP.
Parodi af AfD
Kort efter lovens ikrafttrædelse blokerede Twitter kontoen tilhørende lederen af parlamentsgruppen for det højreekstreme parti Alternative für Deutschland (AfD), Beatrix von Storch, efter et opslag, der blandt andet indeholdt formuleringen »de barbariske, gruppevoldtagende horder af muslimske mænd.« Kort efter fulgte Facebook trop.
Da satiremagasinet Titanic derefter opslog en parodi af kommentarerne på Twitter, blev deres konto ligeledes blokeret. Mens ikke alle - som AfD - sammenligner indgrebene med Stasi-tiden i DDR, så er der bred modstand mod loven.
Ud over FDP bakker også Die Grüne og Die Linke fra den tyske venstrefløj op om kritikken.
»Loven er et slag i ansigtet på alle demokratiske principper, fordi domstolene og ikke virksomhederne træffer beslutninger om, hvad der er og ikke er lovligt i en konstitutionel stat,« siger parlamentslederen for Die Linke, Sahra Wagenknecht.
Også det tyske journalistforbund og avisen Bild har kritiseret loven.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.