Ny tysk datalov møder kritik: »Det er en katastrofe«

Det tyske indenrigsministerium med minister Thomas de Maiziere i spidsen har planer om at indføre en ny datalov. Privacyvirksomhed frygter, den vil mindske borgernes privatdata-rettigheder, ligesom de selv vil have mindre indflydelse. Tidligere kommissær for databeskyttelse kalder lovforslaget ‘en katastrofe’.

Tysklands indenrigsministerium ønsker at indskrænke borgernes rettigheder, når det gælder beskyttelse af private data. Sådan lyder advarslen fra den tyske forening for databeskyttelse ifølge Ars Technica.

Samtidig mener de, at man forsøger at sætte privacy-vagthundene uden for indflydelse.

Læs også: Tyskerne beskytter positionsdata langt hårdere end Danmark

Kritikken er baseret på indenrigsministeriets udkast til en ny lovgivning om databeskyttelse, som foreningen er bekymret for i høj grad at ville begrænse databeskyttelse i Tyskland.

»Lovforslaget vil begrænse regeringens egne databeskyttelseskommissærer til at kontrollere, at de tekniske forudsætninger er på plads for at sikre, at filer fra læger og advokater er sikre, men det stopper dem i at følge op, når borgere rapporterer bekymringer om, at deres data er blevet lækket,« lyder det ifølge Ars Technica fra foreningen for databeskyttelse i den tyske avis Deutsche Welle.

Thilo Weichert, en tidligere databeskyttelseskommisær fra Slesvig-Holsten, hævder i en pressemeddelelse, at som lovforslaget lyder nu, er begrænsningen i databeskyttelse på det medicinske område ‘simpelthen en katastrofe.’

Læs også: Tyske boligforeninger forsømmer beskyttelsen af stærkt følsomme data

Ifølge Deutsche Welle fratager lovforslaget borgerne rettigheden til at vide, hvilke personlige data der bliver indsamlet om dem, hvis ‘frigivelsen af dataen bringer den offentlige sikkerhed og orden i fare eller på anden måde er til skade for trivslen for landet eller staten’.

Den tyske fagforening for databeskyttelse kalder forslaget for ‘Magna Carta for databeskyttelse’ og insisterer på, at det krænker borgeres forfatningsmæssige ret til databeskyttelse.

»Argumenterne vedrørende sikkerhed og beskyttelse af forretninger og forretningshemmeligheder krænker grundlæggende den forfatningsmæssige ret til databeskyttelse,« lyder det fra databeskyttelsesforeningen, som trods kritikken erkender, at det nuværende forslag er en forbedring af ministeriets tidligere forslag, som ikke gik igennem.

Læs også: WhatsApp og Facebooks dataeventyr kan få konsekvenser i Tyskland

Ars Technica skriver, at Tyskland ofte betragtes som en trendsætter på området, hvorfor dataforeningen frygter, at andre lande vil skæve til den tyske lovgivning for præcedens, hvis forslaget bliver vedtaget, hvilket ifølge dem vil have en negativ afsmitning på europæisk datalovgivning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere