Ny tysk datalov møder kritik: »Det er en katastrofe«

29. november 2016 kl. 08:57
Det tyske indenrigsministerium med minister Thomas de Maiziere i spidsen har planer om at indføre en ny datalov. Privacyvirksomhed frygter, den vil mindske borgernes privatdata-rettigheder, ligesom de selv vil have mindre indflydelse. Tidligere kommissær for databeskyttelse kalder lovforslaget ‘en katastrofe’.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tysklands indenrigsministerium ønsker at indskrænke borgernes rettigheder, når det gælder beskyttelse af private data. Sådan lyder advarslen fra den tyske forening for databeskyttelse ifølge Ars Technica.

Samtidig mener de, at man forsøger at sætte privacy-vagthundene uden for indflydelse.

Kritikken er baseret på indenrigsministeriets udkast til en ny lovgivning om databeskyttelse, som foreningen er bekymret for i høj grad at ville begrænse databeskyttelse i Tyskland.

»Lovforslaget vil begrænse regeringens egne databeskyttelseskommissærer til at kontrollere, at de tekniske forudsætninger er på plads for at sikre, at filer fra læger og advokater er sikre, men det stopper dem i at følge op, når borgere rapporterer bekymringer om, at deres data er blevet lækket,« lyder det ifølge Ars Technica fra foreningen for databeskyttelse i den tyske avis Deutsche Welle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Thilo Weichert, en tidligere databeskyttelseskommisær fra Slesvig-Holsten, hævder i en pressemeddelelse, at som lovforslaget lyder nu, er begrænsningen i databeskyttelse på det medicinske område ‘simpelthen en katastrofe.’

Ifølge Deutsche Welle fratager lovforslaget borgerne rettigheden til at vide, hvilke personlige data der bliver indsamlet om dem, hvis ‘frigivelsen af dataen bringer den offentlige sikkerhed og orden i fare eller på anden måde er til skade for trivslen for landet eller staten’.

Den tyske fagforening for databeskyttelse kalder forslaget for ‘Magna Carta for databeskyttelse’ og insisterer på, at det krænker borgeres forfatningsmæssige ret til databeskyttelse.

»Argumenterne vedrørende sikkerhed og beskyttelse af forretninger og forretningshemmeligheder krænker grundlæggende den forfatningsmæssige ret til databeskyttelse,« lyder det fra databeskyttelsesforeningen, som trods kritikken erkender, at det nuværende forslag er en forbedring af ministeriets tidligere forslag, som ikke gik igennem.

Ars Technica skriver, at Tyskland ofte betragtes som en trendsætter på området, hvorfor dataforeningen frygter, at andre lande vil skæve til den tyske lovgivning for præcedens, hvis forslaget bliver vedtaget, hvilket ifølge dem vil have en negativ afsmitning på europæisk datalovgivning.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger