Ny toldforordning fra EU: Det største it-projekt, du aldrig har hørt om

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock

Store it-projekter i den offentlige sektor får i disse år massiv opmærksomhed, men et af de største flyver i mange steder under radaren.

Ændrede toldregler fra EU (EUTK) har afstedkommet et offentligt it-projekt i milliardklassen hos de danske skattemyndigheder, og 19 it-systemer skal enten udskiftes eller justeres for at understøtte de nye regler.

Skattevæsenet i Danmark har tidligere vurderet EUTK-projektet til at være større end både det nye inddrivelsessystem og det nye ejendomsvurderingssystem, og implementeringen kompliceres af, at it-systemerne skal udvikles op imod en fælleseuropæisk regulering med tilhørende fælles systemer.

Alle lande i unionen skal indrette deres it-systemer på toldområdet efter EUTK, men Danmark står tilsyneladende over for en større udfordring end andre EU-lande. Det skyldes paradoksalt nok, at vi herhjemme digitaliserede told-processen meget tidligt, og derfor er mange af de danske systemer gamle og ufleksible.

Deadline for it-understøttelse af EUTK er allerede blevet udskudt, og lige nu hedder bagkanten 2025.

Teknologiens Mediehus og Version2 har fulgt projektet siden starten af 2019, og du kan finde vores tema om projektet, der løbende bliver opdateret med nye artikler, her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Knud Larsen

Så virker det også logisk at toldbehandlingen som for længst er afskaffet skal være mega stort og mega dyrt. (Ironi) I forvejen har man slet ikke forstået Globaliseringens udvikling og indført fuldkommen mærkelige MOMS regler, der går over grænserne og som er næsten umulige at få refunderet (det er vel det, der var meningen?). Det er en umulig opgave for små virksomheder at forstå og forholde sig til mere end 148 landes forskellige fortolkninger. Det er lidt som udbytte sagen. Det er åh så vigtigt at få opkrævet noget foreløbig skat for derefter at bøvle med refusioner i 148 lande?

  • 3
  • 0
#2 Henrik Nielsen

Jeg forstår faktisk slet ikke, hvorfor vi skal bruge tid og penge på at administrere refundering af moms. Hvorfor skal turister ikke være med til at støtte vores samfund? Hvorfor skal vi gå glip af 25% af turisters indkøb?

Hvis det stod til mig, så blev momsrefusion afskaffet eller minimumsgrænsen sat betydeligt højere op, end den er i dag.

  • 1
  • 0
#4 Jacob Mathiasen

fordi ellers ville vores indkomstskat se fuldstændigt uacceptabel ud.

Derfor bider man de facto skat op i bidrag, afgifter, punktafgifter, told, MOMS og alt muligt andet idioti.

Samtidigt skaber man arbejde til en masse papirnussere og bureaukrater, som der i et rimeligt fornuftigt samfund ikke var brug for.

Se f.eks. på din el-regning... Totalt absurd beskatningsniveau - OVENI din indkomstbeskatning.

  • 1
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere