Ny tidsplan: HTML5 er klar i 2014

Den nye webstandard HTML5 vil være bygget færdig i 2014, siger World Wide Web Consortium. Hidtil har tidshorisonten været 2022.

Udvikling på nettet flyver af sted i et tempo, der vender op og ned på mange teknologier i løbet af ti år.

Men der vil gå 11 år endnu, før den kommende standard for HTML på nettet - version 5 - er klar, har meldingen tidligere været fra World Wide Web Consortium (W3C), der bestyrer HTML-standarden.

Måske har W3C-folkene selv kunne se det absurde i den tidsplan, for nu går organisationen i hvert fald ud med en mindre søvndyssende melding, hvor 2014 er det nye fikspunkt. Det skriver Cnet.com.

I andet kvartal af 2014 vil W3C's arbejdsgruppe for HTML5 være klar til at indstille specifikationerne for HTML5 til titlen som officiel standard på nettet, hvis alt går efter planen, fortæller Phillippe Le Hegaret, leder af HTML5-aktiviterne i W3C.

Med lanceringen af Internet Explorer 9 til foråret eller forsommeren vil alle de store browsere være klar til at bruge HTML5, som standarden ser ud nu, så selv den nye udmelding om en 2014-deadline kan virke lidt sløv i optrækket.

Men med i arbejdsgangen er også indbygget en længere periode med test af HTML5 i det virkelige liv, så forskelle i browserne implementering af HTML5 kan blive opdaget og udjævnet, før specifikationerne bliver ophævet til standard.

Den nuværende, gældende standard for HTML på nettet er fra 1999.

Derefter begyndte W3C at arbejde med XHTML 2.0, men det førte ingen vegne og blev siden hen droppet.

Først i 2007 begyndte arbejdet på HTML5 i organisationen, efter at en ny organisation for netteknologier, WHATWG, var begyndt arbejdet med HTML5 tre år før.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Mikkel Høgh

Det ville nok klæde artiklen at prøve at forklare hvad W3C mener med “Recommendation” med stort R. Hvis man skal oversætte det et enkelt dansk ord vil det nok nærmere være “perfekt” end “klar”.

Set i det lys er resten af artiklen også lidt noget sludder ;)

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/W3C_recommendation

Det svarer nok lidt til situationen med 802.11n, hvor man I mange år før det blev en endelig standard har kunnet købe og bruge (draft-)N-udstyr.

  • 0
  • 0
#3 Jørgen Elgaard Larsen

Når man udvikler standarder i en åben proces, vil der altid være aktører på markedet, der forsøger at foregribe de nye standarder og fremkomme med produkter, der bruger ufærdige versioner.

Det er både godt og dårligt.

Det gode er, at man får afprøvet standarden i praksis. Hvilke ting fungerer, og hvilke behov dækker standarden ikke? Nye idéer kan udvikles og måske komme med i standarden.

Man må desuden forvente, at draft-implementeringerne og den endelige standard konvergerer mod hinanden over tid. Dermed vil man have en masse produkter klar, så snart den nye standard er klar.

Det dårlige er, at draft-implementeringerne har en tendens til at skævvride udviklingen af standarden. De hurtige aktører bliver ofte belønnet for deres frækhed.

Det skyldes især, at hvis en bestemt draft-implementation er tilstrækkeligt udbredt, kan det være nødvendigt at gøre standarden kompatibel med denne af hensyn til en stor brugermasse - selvom der er stygge uhensigtsmæssigheder. Et skrækeksempel på dette er OOXML.

Netop derfor er standardiseringsorganisationerne så vigtige. Det kræver dygtigt arbejde, blød tale og en fast hånd.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere