Ny terrorpakke giver FE flere beføjelser end NSA

25. februar 2015 kl. 09:4526
Ny terrorpakke giver FE flere beføjelser end NSA
Illustration: CFCS.
Regeringens nye 12-punktsplan til bekæmpelse af terror vil give Forsvarets Efterretningstjeneste mere vidtgående beføjelser end både NSA og GCHQ har i dag, vurdere eksperter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Juridiske eksperter advarer mod, at regeringens seneste terrorpakke indeholder alt for lempelige krav til, hvad og hvem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) må overvåge.

Faktisk vurderer danske eksperter, at det juridiske opdrag til både NSA og den britiske pendant GCHQ indeholder bedre retssikkerhedsgarantier, end det der er på vej for FE.

Eksperter fra den juridiske tænketank Justitia og lektor Anders Henriksen fra Københavns Universitet står bag en analyse af regeringens nye 12-punktsplan til bekæmpelse af terror, som i dag skal præsenteres for Folketingets retsudvalg på et lukkket møde. Det skriver Politiken.

‘Både de regler, der gælder for NSA's og GCHQ’s overvågning af egne statsborgere i udlandet, må siges at indeholde bedre retssikkerhedsgarantier end FE-forslaget. Det gælder i særdeleshed for den amerikanske ordning, hvor overvågning kræver forudgående retskendelse af en domstol. Også den britiske ordning kræver forudgående kendelse og opfyldelse af en række objektive kriterier. Kendelsen skal dog udstedes af en minister’, står der blandt andet i analysen ifølge Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forslaget til den nye terrorpakke blev fremsat torsdag og skal øremærke knap 1 milliard kroner til bekæmpelse af terror. Herunder skal 415 ekstra millioner overføres til FE for at styrke tjenestens kapaciteter inden for dekryptering.

Men de juridiske grundlag, som FE fremover skal lægge til grund for en overvågning, bekymrer direktør for Justitia Jacob Mchangama, der mener, at forslaget ‘indeholder en alt for bred og upræcis adgang til at overvåge danske borgere uden retssikkerhedsgarantier eller ekstern kontrol’:

»De betingelser, som normalt skal opfyldes for at få en retskendelse, er jo ikke til stede. Og når man har et meget lempeligere mistankegrundlag uden uafhængig kontrol, er der risiko for misbrug,« siger Jacob Mchangama til Politiken.

26 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
25. februar 2015 kl. 18:04

Er jeg udenlands når jeg sender via amerikanske servere? Bruger en hollandsk vpn? Henter tiden fra en fransk NTP-server?

Der er ikke registrering når jeg rejser i Schengen, og det er ikke i realtid når jeg rejser udenfor.

Kommer tvivl om min placering mig til gode? Eller prøver FE sig frem for så at "ignorere" hvis jeg er i DK?

23
25. februar 2015 kl. 17:14

Men ingen vil indrømme det og risikere at fremstå som partier der er ligeglade med borgernes meninger. Den eneste der har berørt området er desværre Liberal Alliance, alle andre er da gået over gevind.

22
25. februar 2015 kl. 15:53

der også skal med, nu befolkningen og politikerne "er lydhøre"? DNA-register? Fingeraftryksregister? Kameraer i boligen? "Sikkerhedssoftware" på pc og mobilen? Guvernanter når man snakker med sin nabo?

Ud over "1984" bør folk også læse "Kallocain", der er lidt tidligere. Her tør en mand ikke snakke med sin kone uden at invitere naboen med som vidne på, at der ikke føres utilbørlig tale. Ud over den mikrofon, der i forvejen er i rummet.

19
25. februar 2015 kl. 15:19

Murens fald var en fejl. Vi kunne blot have byttet de friheds-trængende østtyskere ud med danskere og andre som gerne ville leve uden retten til at tænke og leve som et selvstændigt menneske. Så ville der have været rigeligt med folk til at holde landet kørende. :)

21
25. februar 2015 kl. 15:49

Til hvilken side faldt den egentlig?

20
25. februar 2015 kl. 15:19

SÅ kan vi se hvordan Kongehuset forvalter vores penge, eller er det S&H vi skal have fat i ?

http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2015/02/25/122633.htm

Det er vel lovligt som borger at hacke FE og PET, eller bare betale nogen for en kopi af de indsamlede data. Så kan vi hvem der betaler Lars Løkkes fadbamser og om Helle Thorning-Schmidt har et sexual liv. Ikke om det er samfundsmæssigt vigtigt, jeg er bare nysgerrige.

18
25. februar 2015 kl. 15:15

Det her burde ikke kunne ske. Ikke med både politikere og folkets vidende. På den anden side har vi vidst længe at det ikke kan løses ad juridisk vej.

Det er på tide at oppe sig (og andre!) ift. de her brud på EMK (nå ja, og vores grundlov).

17
25. februar 2015 kl. 15:04

Man kunne næsten få den tanke at overvågningen er et mål i sig selv - og måske ikke handler om at stoppe de (gudskelov) få psykopater som findes i ethvert samfund. Mange kan huske at overvågningskameraer på offentlig vej var til diskussion - men det blev jo hurtigt accepteret fordi man så kunne fange nogle få kriminelle. Det samme vil - desværre - ske med digital overvågning (emails, samtaler, SMS, chat, facebook etc) Men hvad mon det virkelige mål med overvågningen er? Måske handler det rettere om på sigt at at overvåge om folk laver socialt bedrageri, om de snyder i skat eller laver sort arbejde osv? Men at argumentere ud fra og at ændre lovgivingen så drastisk ud fra to (tragiske men exceptionelle) drab giver ingen mening. Skulle man bruge samme "handlekraft" overfor fx trafikdrøbte, så skulle alle biler forbydes i morgen. Man bruger en milliard på overvågning af os alle - istedet for at fokusere indsatsen hvor den rent faktisk kunne gøre en forskel. Man misbruger frygten for terror og 2 af menneskerettighederne til at total udrydde en anden menneskerettighed: retten til privatliv. Det er da dobbeltmoral af en skuffe som sjældent er set. Trist

15
25. februar 2015 kl. 13:03

Som jeg ser det er Grundlovens § 72, der beskytter os mod statens indsigt i hvad vi laver, sat ud af kraft.

Der er lavet over 150 ændringer som fjerner beskyttelsen ved at der kræves en retskendelse når staten skal snage i vores liv og færden.

For mig at se er retssamfundet ophævet og staten har fri adgang til at overvåge vores liv og færden.

Det vil være umuligt for os som almindelig borger at bla. kunne kommunikere med advokater eller politiske organisationer uden at staten overvåger det.

For mig er det mere og mere de tilstande som ses i slyngel stater.

Det er helt ud af proportioner at enkelte galning kan få staten til at fjerne vores Grundlovs sikrede rettigheder.

Det brude jo være krigstilstand i landet eller tilsvarende som burde være det eneste der kan lave midlertidige ændringer til vores Grundlov og gør den almindelige borger retsløs.

12
25. februar 2015 kl. 12:46

Det er utroligt så langt man går for en enkelt hændelse. Her er virkelig et tag selv bord for alle misbrugere.

A propos retssikkerhed. Højesteret har i dag afvist at fremføre tyngende beviser i retten af en statistik kyndig specialist. Så skal man nok få trynet en Skatteborger, der uheldigvis fik lidt ret af Østre Landsret!. Staten trækker sagerne ud og kører borgerne trætte. Med uendelig overvågning kan man trætte borgerne uden at skulle forbi dommerne og uden at skulle begrunde noget som helst.

Retssikkerhed betyder nemlig, at kun jurister for lov at optræde i retten og retssikkerhed betyder bare at de kan fremføre din sag i retten, ikke at dine rettigheder håndhæves på nogen måde.

9
25. februar 2015 kl. 12:09

Er det ikke uendelig ligegyldigt? For NAS og GCHQ er det defacto ligegyldigt for Hverken NSA eller GCHQ overholder de regler, hverken hjemme eller i udlandet.

10
25. februar 2015 kl. 12:16

Er det ikke uendelig ligegyldigt?

Nej. For hvis det er ulovligt og det opdages at de gør det alligevel, så er der hjemmel til at straffe de statslige krænkere personligt.

11
25. februar 2015 kl. 12:37

OK. Der er vist ikke overhængende fare for den slags retfærdighed over for NSA og GCHQ ansatte...

De har lystigt overtrådt både beføjelser og amerikansk lovgivning ifm. hacking af Gemalto http://www.bbc.com/news/technology-31619907

14
25. februar 2015 kl. 13:02

OK. Der er vist ikke overhængende fare for den slags retfærdighed over for NSA og GCHQ ansatte...</p>
<p>De har lystigt overtrådt både beføjelser og amerikansk lovgivning ifm. hacking af Gemalto <a href="http://www.bbc.com/news/technology-31619907">http://www.bbc.com/news/te…;

Det vi taler om her er FE og Danmark - og ikke NSA/GCHQ. Hvilken logvigning, kontrol osv de har/vil have i USA/UK er deres eget anliggende. Det vi beskæftiger os med i denne tråd er hvordan de danske forhold skal være.

16
25. februar 2015 kl. 13:19

Jeg kunne ikke være mere enig med dig i at det er vigtigt at vi får stoppet den her glidebane i Danmark.

Desværre har FE (det er JEG overbevist om) for længst foræret både svigermor og børnebørn til NSA med infrastruktur adgang I Danmark. Måske uden vores politikeres vidende selv om jeg tvivler.

Alene det fælles FE/PET database projekt viser med al tydelighed hvor vores politikere står i det her spil. For at undgå at skulle makke med en lovændring der giver PET mulighed for aflytninger af ikke-mistænkte og uden dommerkendelse, som formodentlig vil være umulig at få igennem selv i det nuværende klima, prøver de at kravle uden om ved at lade PET læse FE over skulderen. Når PET mangler noget information om nogen, kan de bare "off the record" bede FE om lige at stikke snabelen ned og så gemme resultatet i den fælles kasse.

Enten er vores politikere EKSTREMT uvidende/misinformerede, eller også er de lige lidt for smarte.

Jeg hælder til det sidste!

7
25. februar 2015 kl. 11:48

-er det en underafdeling af storebrors FISA? Eller har de deres egne gummistempler?

5
25. februar 2015 kl. 11:03

og med en trængt minister og en rådvild regering, der føler at skulle demonstrere stor og omgående handlekraft, har efterretningstjenesterne haft let spil.

At det så medfører en uskøn sammenblanding af magtens tre-deling, giver man gerne køb på - for at høste den lette gevinst.

En umiddelbar win-win, som imidlertid meget nemt kan gå hen og blive en flov loose-loose, når lidt mere besindige overvejelser melder sig.

6
25. februar 2015 kl. 11:03

Det er godt at de vil beskytte os. Jeg føler mine rettigheder enormt sikrede, nu jeg bliver ekstra passet på.

“Beware that, when fighting monsters, you yourself do not become a monster...” --Friedrich Nietzsche

2
25. februar 2015 kl. 10:30

Hvad er der sket i Danmark? Har det officielle Danmark virkeligt solgt sin sjæl til NSA, uden så meget som et pip? Har vi virkeligt sagt farvel til menneskerettigheder og privatliv, med helt åbne øjne? Tror folk alvorligt at "militæret ved bedst"? Hvor kommer de kræfter fra, som nu tilsyneladende har institutionaliseret, at sålænge man kan ytre ordet "terror", så bliver alle demokratiske rettigheder sat ud af spil, uden så meget som et løftet øjenbryn?

"Den som giver køb på sin frihed for at vinde lidt midlertidig sikkerhed, fortjener ingen af delene" ....

Stå vagt!

1
25. februar 2015 kl. 10:25

Hvor voldsomt det end lyder, finder jeg det ikke utænkeligt, at efterretningstjenesternes magt gennem overvågning, er nået dertil, hvor den forkerte person med tilstrækkelig adgang, godt kan vælte en regering, miskreditere politiske modstandere eller i høj grad påvirke den politiske dagsorden.

Jeg håber godt nok at de har styr på deres logningssystemer, samt har grundig intern kontrol af hvem der anvender midlerne og til hvad.

Min pointe er, at en ting er overvågning af befolkningen, en anden ting er, hvis samme overvågning misbruges af efterretningstjenesten mod magthaverne eller misbruges af magthaverne mod oppositionen. Hvis man kigger på Rusland, anser jeg det ikke som et særligt ekstremt scenarie.

Dog har jeg trods alt stor tillid til det nuværende system, men det er en grim retning vi bevæger os i.

8
25. februar 2015 kl. 11:51

Der kan ikke være noget kompromis med logning og overvågning.

Danskere der ikke er mistænkt for alvorlig kriminalitet, og hvor der ikke foreligger en dommerkendelse, skal aldrig kunne krænkes af staten med overvågning.

Det kan ikke gradbøjes i et retssamfund.

At "håbe" på at de nu og i al fremtid forvalter deres uindskrænkede magt som et retssamfund, men uden for enhver form for demokratisk kontrol er simpelthen for dumt og naivt. Det er opskriften på et diktatur.

4
25. februar 2015 kl. 10:53

Enig. Men indtil at folketinget indser problemet og får gjort noget ved det, håber jeg stadig at de, som der er lige nu, har et internt kontrolsystem der forhindrer misbrug.

26
26. februar 2015 kl. 03:27

..håber jeg stadig at de, som der er lige nu, har et internt kontrolsystem der forhindrer misbrug.

Tom.. du kan da ikke håbe at 'dem der er der' har anden kontrol end Potemkinkulisser.

Den officielle kontrol har jo hverken indsigt, (faglig) uddannelse eller tvungen efteruddannelse til at kunne foretage bedømmelsen.

Hvem som helst (i ond tro) kan bilde dem hvad som helst ind, eller (i ond tro) fremlægge 'falske' resultater og bedømmelser, der ikke kan efterprøves af uindviede.

Så 'kontrol' = tro og love. Man kan stjæle/misbruge data hver eneste dag, uden 'dem der er der' opdager det!

Prøv at bede en god bager bedømme smedens håndværk, jernets/stålets blanding, hærdning, holdbarhed, slidstyrke.. etc. ifm. påtænkte funktion.

It er tilmed usynligt og de stakkels mennesker kan end ikke se, røre, føle eller selv teste sig frem til hvad der sker.