Ny teknik hjælper politi med at finde borgere, der er faret vild

10. februar 2017 kl. 14:4314
Fortabte svenskere kan nu få hjælp af landsdækkende sporingssystem
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Svensk politi har indført et nyt positioneringssystem som kan hjælpe personer, der er faret vild, med at finde hjem. Det fortæller Ny Teknik.

»Man behøver ikke installere en app. Det er nok at at ringe til alarmcentralen, så finder vi dig,« siger politiassistent André Westberg til den svenske nyhedstjeneste TT.

Systemet går ud på, at den nødstedte ringer til politiet som returnerer en sms med et link. Klikker borgeren på linket får politiet et kort og kan spore personen i realtid med cirka 15 meters nøjagtighed.

Positioneringssystemet begyndte som et pilotprojekt i den svenske politiregion Nord, men er siden årsskiftet blevet tilgængelig i hele Sverige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det fungerer rigtig godt og indtil nu har vi haft flere tilfælde, som er lykkedes,« siger André Westberg, der er teamleder i politiregion Nord.

Eksempelvis var en kvinde kørt fast i dyb sne i Norrland. Hun anede ikke hvor hun var, fortæller han.

»Det var nok at hun kontaktede os, og så kunne vi sende en redder ud. Det kan også bruges, hvis man har påkørt en elg, er faret vild ude på landet eller vil anmelde fundne hælervarer.«

Systemet fungerer for alle som har en smartphone med gps, skriver Ny Teknik.

Hvorfor en fortabt borger ikke bare kan bruge Google Maps eller en anden korttjeneste på sin smartphone til at finde ud af, hvor man er, melder historien intet om.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
14. februar 2017 kl. 13:03

desværre data. Fra Google play: Med Danmarks officielle 112 app kan du starte et opkald til alarmcentralen og samtidig sende mobilens GPS-koordinater afsted. På den måde kan du få hjælp hurtigere.

  • 112 app’en virker kun i Danmark.
  • 112 app’en kan kun sende GPS-koordinater, hvis mobilens GPS er aktiveret.
  • 112 app’en kan kun sende GPS-koordinater på steder med dataforbindelse.
13
14. februar 2017 kl. 09:59

SMS er indbygget i GSM, så det er end ikke en talekanal det kræver.

Problemet er blot at det ikke er en standard funktion at sende svar SMS, derfor skal der installeres en App.

Jeg ved ikke hvordan den danske 112 App fungerer om den sender dine koordinater via SMS eller Data. Håber faktisk det er SMS.

12
14. februar 2017 kl. 09:36

hvis GPS koordinaterne fra standard installeret GPS app i moderne smart phones kunne ledes over i en SMS. Så ville der være rigelige informationer til SaR uden en data forbindelse, siden SMS sendes over den alm. voice kanal. Hertil har man kun brug for en datapakke i modsætning til flere for tale (her antages det at man kan ringe ellers er det da svært at have talt med 112).

11
13. februar 2017 kl. 07:24

SOS International i Danmark har noget tilsvarende.

For omkring 2 år siden fik jeg problemer med bilen på motorvejen i Tyskland og kørte ind på den første, den bedste rasteplads uden lige at få læst hvad rastepladsen hed.

Da der ikke var nogen jeg kunne spørge, sendte SOS mig en sms som jeg accpterede og den sendte mine koordinater tilbage til SOS international. Derefter tog det under 30 min før der var redningshjælp fremme.

Så det OK at svenskerne også kommer med på den teknologiske udvikling, især fordi at man rent faktisk kan fare vild i Sverige :-)

10
12. februar 2017 kl. 23:50

Det virker som et rigtig smart koncept. Jeg kan rigtig godt lide idéen om at man selv skal trykke på linket og give politiet adgang til ens position, og at man ikke blot er konstant sporet. Teknologien gør sgu underværker, selv for de brancher som traditionelt har stået tilbage på den front, som med flyttebranchen med flyttetilbud.dk, og et hav af tilsvarende idéer som alle gør det hele, bare en lille smule, lettere.

Jeg er vild med den teknologiske udvikling!

9
12. februar 2017 kl. 14:05

Dette er dog ikke helt korrekt, da det også kraver de har en data forbindelse, og at de har tilladt at dele deres lokation via browser

Det er også min konklusion, at de bruger browserens mulighed for at opgive sin placering. Linket har formodentligt en kode, så alarmcentralen når får placeringen at vide.

Til forskel fra Google Maps, så kræver det her nok ikke ret meget data, så selv data over Edge er nok, men det kræver altså at der er data. Derfor er der stadigt mange ting som kan gå galt. Alligevel er det smart, hvis det virker, fordi det ikke kræver noget andet installeret i forvejen. Og det er sikkert også været billigt at lave.

Jeg tror også at det ville virke med min gamle SonyEricssson Cybershot telefon, da den både havde GPS og browser.

8
12. februar 2017 kl. 10:28

Har engang kørt af vejen i Sverige og landede bilen oven på den eneste sten i miles omkreds. Ringer til vejhjælp, og læser både GPS koordinater, samt GPS'ens indbyggede "dumbed down" vejbeskrivelse "du står på hovedvej AX, 200 meter nord for kryds med vej Y, 3 km syd for by Z". Det tager så vejhjælp 6 timer at finde os, pga de enten ikke hørte koordinater ordentligt, eller fordi der gik kinesisk telefon i overbringelsen af koordinater, så redder startede med at køre 80km i den forkerte retning. Hvorfor de ikke brugte den simplere stedbeskrivelse først ved jeg ikke, og jo jeg opfordrede dem til det flere gange.

Men havde jeg kunne sende dem koordinater i elektronisk form, med beskrivelse af format osv, så havde de kunnet sende et link direkte til redderens telefon.

Heldigvis var der rigeligt med hjælpsomme lokale, så kone og børn blev fragtet til nærmeste tankstation, hvor de spiste varme pandekager, mens jeg blev ved bilen og frøs i 6 timer :-(

7
11. februar 2017 kl. 13:49

Undskyld min fredags-spydighed, men hvor mange imbecile svenskere er der med en smartphone? Kan de så finde ud af at åbne deres SMS applikation?

Hvis du selv har en Smartphone, burde du vide at en SMS standard vil lave en Notifikation eller Pop-up, med mindre dette er manuelt slået fra. Altså nemt for selv " imbecile svenskere" at åbne og trykke på linket, ikke noget de skal lede efter.

»Systemet fungerer for alle som har en smartphone med gps, skriver Ny Teknik.« Dette er dog ikke helt korrekt, da det også kraver de har en data forbindelse, og at de har tilladt at dele deres lokation via browser

6
11. februar 2017 kl. 13:33

»Man behøver ikke installere en app. Det er nok at at ringe til alarmcentralen, så finder vi dig,« »ringer til politiet som returnerer en sms med et link«

"Ovenstående løsning ville dog kunne afhjælpe scenariet uden data forbindelse (ved anvendelse af alm. SMS)." Nope et link i en SMS og uden APP kan ikke send en SMS tilbage, altså vil dette krave en dataforbindelse eller en APP allerede er installeret

5
11. februar 2017 kl. 11:45

Hvis man er ude på landet og især i et land større end DK, så vil kortfunktionen ikke kunne sige andet end at man befinder sig et sted på en 20 km lang unavngivet grussti ude midt i ingenting. Så er et sæt gps koordinater direkte til alarmcentralens operatør nok en stor forbedring.

3
10. februar 2017 kl. 21:04

Kan de så finde ud af at åbne deres SMS applikation?

Måske ikke - og så må man jo sende redningstjenesten ud og assistere. Man må gå ud fra at man har udtømt andre muligheder inden man ringer 112. Hvis det er mørkt, koldt, blæsende og man er træt, sulten, fryser og måske tilmed er blevet syg eller er påvirket, er de mentale evner reduceret pænt meget. Men måske er alt hvad der skal til en stemme der kan snakke den nødstedte på rette vej med hjælp fra kort - som både den nødstedte og nødhjælpen kan se (formoder jeg - idet det vil være en kæmpe fordel).

Mit gæt er at sådant et system vil have tjent sig hjem på et par større eftersøgninger som systemet gjorde unødvendige.

2
10. februar 2017 kl. 15:33

Hvis jeg har dataforbindelse og en smartphone med GPS så kan jeg sgu da åbne kort funktionen....

Undskyld min fredags-spydighed, men hvor mange imbecile svenskere er der med en smartphone? Kan de så finde ud af at åbne deres SMS applikation?

For at blive ekstra grov fristes man til at sige det måske er at gå lidt for langt for at modarbejde Darwin.. Men det er selvfølgelig fint nok hvis det virker for dem. :)

1
10. februar 2017 kl. 14:50

Kunne det tænkes at linket får en smartphone med GPS til at sende GPS koordinaterne tilbage via SMS. Og derved ikke har behov for en data-forbindelse (som google maps har brug for). Dertil er en GPS position bedre for SaR end en person, der forsøger at udlede sin position ved et mobilkort til SaR. Næh efter at have læst den originale artikel, så kræver løsningen data traffik for real-time sporing. Ovenstående løsning ville dog kunne afhjælpe scenariet uden data forbindelse (ved anvendelse af alm. SMS).