Ny supercomputer skal håndtere borgernes oplysninger på omstridt genomcenter

Illustration: Nanna Skytte
Det omstridte Nationalt Genom Center vil bygge en supercomputer, der skal understøtte personlig medicin og forskning i fremtiden.

Nationalt Genom Center arbejder på et supercomputer-anlæg, der skal understøtte sikker brug af centerets indsamlede data til personlig medicin i fremtiden.

Det fremgår af et jobopslag, hvor Nationalt Genom Center søger en chef for for it-infrastruktur.

»Du bliver ansvarlig for opbygningen og idriftsættelsen af den nationale it-infrastruktur til Personlig Medicin under Nationalt Genom Center,« hedder det i opslaget.

»Det væsentligste element i den nationale it-infrastruktur er datasikkerhed, der gennem High Performance Computing (HPC) kan understøtte den kliniske brug af Personlig Medicin i sundhedsvæsenet og forskning.«

Læs også: 13 organisationer: Lov om Nationalt Genom Center bør trækkes tilbage

Planerne om Nationalt Genom Center har været genstand for betydelig kritik, og senest har 13 organisationer i et åbent brev opfordret sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til at trække lovforslaget om etableringen af centeret tilbage.

Ministeren afviste dog organisationernes bekymringer om manglende fokus på datasikkerhed, privatliv og etik.

Etableringen af centeret er, som det fremgår af jobopslaget, godt i gang, på trods af at det juridiske grundlag stadig ikke er mejslet i sten.

Lovforslaget om Nationalt Genom Center (lov 146) blev vedtaget 22. februar og er sat til henholdsvis 2. og 3. behandling 22. og 24. maj.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
Troels Henriksen

»Det væsentligste element i den nationale it-infrastruktur er datasikkerhed, der gennem High Performance Computing (HPC) kan understøtte den kliniske brug af Personlig Medicin i sundhedsvæsenet og forskning.«

Hvad betyder dette? Hvordan bidrager HPC til datasikkerhed? Jeg gætter på at de mener noget i stil med "vi skal udføre HPC med personfølsomme sundhedsdata, og derfor er datasikkerhed vigtigt", men der må vel være en grund til at de skrev noget andet?

Og hvad er "national it-infrastruktur" og hvad har det at gøre med HPC? Jeg ville tænke at slig infrastruktur er noget med kablerne, routerne, og de centrale tjenester (CPR-register, NemID, osv). HPC-systemer er normalt kun endepunkter i et netværk, eller helt afkoblet fra direkte internetforbindelse (især hvis de arbejder med følsomme data).

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017
Jobfinder Logo
Job fra Jobfinder