Ny supercomputer skal håndtere borgernes oplysninger på omstridt genomcenter

Illustration: Nanna Skytte
Det omstridte Nationalt Genom Center vil bygge en supercomputer, der skal understøtte personlig medicin og forskning i fremtiden.

Nationalt Genom Center arbejder på et supercomputer-anlæg, der skal understøtte sikker brug af centerets indsamlede data til personlig medicin i fremtiden.

Det fremgår af et jobopslag, hvor Nationalt Genom Center søger en chef for for it-infrastruktur.

»Du bliver ansvarlig for opbygningen og idriftsættelsen af den nationale it-infrastruktur til Personlig Medicin under Nationalt Genom Center,« hedder det i opslaget.

»Det væsentligste element i den nationale it-infrastruktur er datasikkerhed, der gennem High Performance Computing (HPC) kan understøtte den kliniske brug af Personlig Medicin i sundhedsvæsenet og forskning.«

Læs også: 13 organisationer: Lov om Nationalt Genom Center bør trækkes tilbage

Planerne om Nationalt Genom Center har været genstand for betydelig kritik, og senest har 13 organisationer i et åbent brev opfordret sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til at trække lovforslaget om etableringen af centeret tilbage.

Ministeren afviste dog organisationernes bekymringer om manglende fokus på datasikkerhed, privatliv og etik.

Etableringen af centeret er, som det fremgår af jobopslaget, godt i gang, på trods af at det juridiske grundlag stadig ikke er mejslet i sten.

Lovforslaget om Nationalt Genom Center (lov 146) blev vedtaget 22. februar og er sat til henholdsvis 2. og 3. behandling 22. og 24. maj.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Troels Henriksen

»Det væsentligste element i den nationale it-infrastruktur er datasikkerhed, der gennem High Performance Computing (HPC) kan understøtte den kliniske brug af Personlig Medicin i sundhedsvæsenet og forskning.«

Hvad betyder dette? Hvordan bidrager HPC til datasikkerhed? Jeg gætter på at de mener noget i stil med "vi skal udføre HPC med personfølsomme sundhedsdata, og derfor er datasikkerhed vigtigt", men der må vel være en grund til at de skrev noget andet?

Og hvad er "national it-infrastruktur" og hvad har det at gøre med HPC? Jeg ville tænke at slig infrastruktur er noget med kablerne, routerne, og de centrale tjenester (CPR-register, NemID, osv). HPC-systemer er normalt kun endepunkter i et netværk, eller helt afkoblet fra direkte internetforbindelse (især hvis de arbejder med følsomme data).

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere