Ny supercomputer skal håndtere borgernes oplysninger på omstridt genomcenter

17. maj 2018 kl. 05:123
Ny supercomputer skal håndtere borgernes oplysninger på omstridt genomcenter
Illustration: Nanna Skytte.
Det omstridte Nationalt Genom Center vil bygge en supercomputer, der skal understøtte personlig medicin og forskning i fremtiden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nationalt Genom Center arbejder på et supercomputer-anlæg, der skal understøtte sikker brug af centerets indsamlede data til personlig medicin i fremtiden.

Det fremgår af et jobopslag, hvor Nationalt Genom Center søger en chef for for it-infrastruktur.

»Du bliver ansvarlig for opbygningen og idriftsættelsen af den nationale it-infrastruktur til Personlig Medicin under Nationalt Genom Center,« hedder det i opslaget.

Nationalt Genom Center

  • Nationalt Genom Center er en del af den nationale strategi for Personlig Medicin og får til opgave at lagre danskernes DNA, så det er muligt at udvikle behandlinger, der er designet specifikt til den enkelte patient

  • Den formelle oprettelse behandles netop nu i form af lov 146 i Folketinget . Men centret er dog i sin opstart og hyrede i slutningen af april 2017 Gert Sørensen som direktør.

  • Vil blive midlertidigt placeret på Artillerivej i København sammen med Sundhedsdatastyrelsen og Statens Serum Institut, indtil der er fundet et andet sted

  • Organisatorisk hjemmehørende i Sundheds- og Ældreministeriet

  • Har mødt modstand fra både læge-, patient- og it-foreninger, der er nervøse for konsekvenserne af et sådant register

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det væsentligste element i den nationale it-infrastruktur er datasikkerhed, der gennem High Performance Computing (HPC) kan understøtte den kliniske brug af Personlig Medicin i sundhedsvæsenet og forskning.«

Planerne om Nationalt Genom Center har været genstand for betydelig kritik, og senest har 13 organisationer i et åbent brev opfordret sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til at trække lovforslaget om etableringen af centeret tilbage.

Ministeren afviste dog organisationernes bekymringer om manglende fokus på datasikkerhed, privatliv og etik.

Etableringen af centeret er, som det fremgår af jobopslaget, godt i gang, på trods af at det juridiske grundlag stadig ikke er mejslet i sten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lovforslaget om Nationalt Genom Center (lov 146) blev vedtaget 22. februar og er sat til henholdsvis 2. og 3. behandling 22. og 24. maj.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
18. maj 2018 kl. 11:01

»Det væsentligste element i den nationale it-infrastruktur er datasikkerhed, der gennem High Performance Computing (HPC) kan understøtte den kliniske brug af Personlig Medicin i sundhedsvæsenet og forskning.«

Hvad betyder dette? Hvordan bidrager HPC til datasikkerhed? Jeg gætter på at de mener noget i stil med "vi skal udføre HPC med personfølsomme sundhedsdata, og derfor er datasikkerhed vigtigt", men der må vel være en grund til at de skrev noget andet?

Og hvad er "national it-infrastruktur" og hvad har det at gøre med HPC? Jeg ville tænke at slig infrastruktur er noget med kablerne, routerne, og de centrale tjenester (CPR-register, NemID, osv). HPC-systemer er normalt kun endepunkter i et netværk, eller helt afkoblet fra direkte internetforbindelse (især hvis de arbejder med følsomme data).

1
18. maj 2018 kl. 09:10

"Ny supercomputer skal håndtere borgernes oplysninger på omstridt genomcenter"

Ved vi noget om, om denne supercomputer måske også skal anvendes til opbevaring og behandling af andre personfølsomme borgerdata?

2
18. maj 2018 kl. 10:40

Tjae, hvis der ønskes forsket i om i hvilket forhold sygdomme skyldes arv eller miljø vil de jo være nødvendigt med andre personlige omlysninger...