Problemet med at huske at få lukket for adgang til drev og netværk, når en kollega stopper, var blandt andet med til retfærdiggøre en investering i et Identity management (IdM)-system i Hillerød Kommune for ni år siden – et system, hvor man lige nu er midt i en ny udrulning af flere funktioner:
»Der var en tendens til, at man huskede at oprette adgang til netværk og e-mail, når en ny medarbejder begyndte, men man glemte lidt for ofte at lukke igen, når en medarbejder stoppede,« fortæller Claus Jensen, der er leder af Hillerød Kommunes afdeling for i IKT.
Netop den svaghed skulle en IdM-løsning i Hillerød til håndtering af de 4.500 ansatte gøre op med.
Generelt kan et IdM-system centralisere identitets-og rettighedsstyringen, så it-afdelingen fra ét sted kan styre tildelingen af adgang for medarbejderne til de mere end 270 fagsystemer, netværk, drev og e-mail-konti:
»Vi undgår fejl, og vi har fået styr på, hvem der har hvilke rettigheder til hvad og hvornår,« siger Claus Jensen.
Adgangskopi af kollega giver fejl
Tidligere fik en ny kollega ofte bare tildelt samme rettigheder som en anden kollega i afdelingen – i form af en kopi. Og det var heller ikke for smart:
»Fejlen opstår, hvis den kollega, man kopierer, som tænkt eksempel i en periode har været 'udlånt' til en afdeling, og f.eks. har skullet hjælpe med at betale og godkende regninger – og man ikke har fået fjernet de adgange igen,« siger Claus Jensen.
Alt det håndteres i dag ikke bare mere præcist, det går også hurtigere.
Oprindeligt blev IdM-løsningen nemlig købt med begrundelse i, at man skulle spare, og centraliseret it-onboarding af nye kolleger var et oplagt sted at kigge hen.
»Tommelfingerreglen var, at vi tidligere brugte 45 minutter på at oprette en ny kollega. I dag tager det under 10 minutter,« siger Claus Jensen.
Baggrunden for, at det kan gå så meget hurtigere, er, at IdM-løsningen integrerer direkte til de systemer, hvor medarbejdernes adgange skal ændres. Og derfor kan en bruger straksoprettes til Active Directories og mailservere.
Op til 200 faste roller
I dag står kommunen midt i en videreudvikling af IdM-systemet. It-afdelingen er i gang med at definere en række faste rolle med bestemte rettigheder, som alle medarbejdere herefter skal passes ind i.
»Vi ender på mellem 100 og 200 roller, som hver især medfører en bestemt adgang til vores fagsystemer, administrationssystemer og økonomisystemer,« siger Claus Jensen
På sigt kan det flytte langt det meste af adgangsstyringen væk fra it-afdelingen:
»Vores meget naive ambition er, at hvis vi får helt styr på rollekataloget, så betyder det, at rettighedstildeling i princippet kan ske helt automatisk og fremover kan styres via vores HR-system ud fra, hvilken type stilling – og dermed rolle – den enkelte medarbejder har,« siger han.
Løsningen omfatter også en log, så man kan se, hvem der har lagt en bestilling på adgangsændring ind – og hvem der har udført den.
Loggen anvendes også til halvårlige razziaer, hvor systemejerne skal gennemgå alle ansattes rettigheder i forhold til, om de fortsat har de korrekte rettigheder.
Løsningen kører på fire forskellige servere i et virtualiseret miljø og tilgås af brugerne via en browser.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.