En række virksomheder vil skabe standarder for enterprise-mashups. Det er blandt andet Adobe, Kapow Techonologies, HP og Intel, der er at finde som medlemmer i den splinternye organisation med navnet Open Mashup Alliance (OMA).
OMA definerer en enterprise mashup som en kombination og "remix" af data fra databaser, regneark, websites, webtjenester, RSS og andre datakilder, som sætter slutbrugerne i stand til at tage beslutninger på et bedre grundlag.
Det første initiativ er XML-sproget EMML (Enterprise Mashup Markup Language), som skal give bedre interoperabilitet mellem mashups.
Det er der et behov for, mener den danske arkitektur-ekspert John Gøtze:
»Det er fint. Der er brug for, at nogen siger, det er det her, det handler om,« mener han og sigter til de mange uklare definitioner af, hvad en mashup er.
»Om der er brug for et nyt organ, det ved jeg ikke,« siger John Gøtze og mener, at arbejdet lige så godt kunne finde sted i W3-konsortitets regi.
EMML-sproget indeholder funktioner, der gør det muligt at forbinde til mange forskellige datakilder og mose resultaterne sammen til et nyt resultat.
»Det er fint, at der kommer et XML-sprog som gør at man kan udveksle data gnidningløst. Det er en del af løsningen.«
Letvægtstjenester har også brug for standarder
Mashups er en del af den tankegang, der handler om letvægts-webtjenester. Men John Gøtze deler ikke synspunktet om, at standarder på letvægtsområdet står i vejen for den frie udfoldelse i udviklermiljøet:
»Der vil altid være romantikere og naive folk. Problemet er, at hvis man skal lave noget avanceret, så hjælper det ikke at man bruger de simple ting. Twitter er et meget godt eksempel, hvor man har kørt med åbne API'er og REST, og så fandt man ud af at der ikke var nogen sikkerhedsløsning og privacy.«
Letvægtsteknologier som REST og mashups bliver sat i faste rammer, og det er en god ting, mener John Gøtze.
»Det er det, der skal til, for at mashups bliver enterprise-parat, og for at det forhåbentligt kan være mindre proprietært. Adobe og Microsoft har begge et stort problem, for de har en meget proprietær tilgang. Hvis du standardiserer hele vejen, er der en chance for, at man kommer forbi det leverandørafhængige.«
Men for mange standarder kan dog også være af det onde, mener John Gøtze.
»Det er rigtigt, at WS-* gik over gevind, og jeg ved ikke, om det var en bevidst strategi fra Microsoft og IBM's side - det forekommer i hvert fald sådan.«
Motivationen skulle være at køre konkurrenterne trætte, selvom John Gøtze ikke ved, om det var en bevidst handling fra de to mastodonters side.