Ny standard skal stoppe mashup-miskmask

Den nydannede Open Mashup Allicance vil standardisere enterprise-mashups. Det er der behov for, siger dansk arkitekturekspert.

En række virksomheder vil skabe standarder for enterprise-mashups. Det er blandt andet Adobe, Kapow Techonologies, HP og Intel, der er at finde som medlemmer i den splinternye organisation med navnet Open Mashup Alliance (OMA).

OMA definerer en enterprise mashup som en kombination og "remix" af data fra databaser, regneark, websites, webtjenester, RSS og andre datakilder, som sætter slutbrugerne i stand til at tage beslutninger på et bedre grundlag.

Det første initiativ er XML-sproget EMML (Enterprise Mashup Markup Language), som skal give bedre interoperabilitet mellem mashups.

Det er der et behov for, mener den danske arkitektur-ekspert John Gøtze:

»Det er fint. Der er brug for, at nogen siger, det er det her, det handler om,« mener han og sigter til de mange uklare definitioner af, hvad en mashup er.

»Om der er brug for et nyt organ, det ved jeg ikke,« siger John Gøtze og mener, at arbejdet lige så godt kunne finde sted i W3-konsortitets regi.

EMML-sproget indeholder funktioner, der gør det muligt at forbinde til mange forskellige datakilder og mose resultaterne sammen til et nyt resultat.

»Det er fint, at der kommer et XML-sprog som gør at man kan udveksle data gnidningløst. Det er en del af løsningen.«

Letvægtstjenester har også brug for standarder

Mashups er en del af den tankegang, der handler om letvægts-webtjenester. Men John Gøtze deler ikke synspunktet om, at standarder på letvægtsområdet står i vejen for den frie udfoldelse i udviklermiljøet:

»Der vil altid være romantikere og naive folk. Problemet er, at hvis man skal lave noget avanceret, så hjælper det ikke at man bruger de simple ting. Twitter er et meget godt eksempel, hvor man har kørt med åbne API'er og REST, og så fandt man ud af at der ikke var nogen sikkerhedsløsning og privacy.«

Letvægtsteknologier som REST og mashups bliver sat i faste rammer, og det er en god ting, mener John Gøtze.

»Det er det, der skal til, for at mashups bliver enterprise-parat, og for at det forhåbentligt kan være mindre proprietært. Adobe og Microsoft har begge et stort problem, for de har en meget proprietær tilgang. Hvis du standardiserer hele vejen, er der en chance for, at man kommer forbi det leverandørafhængige.«

Men for mange standarder kan dog også være af det onde, mener John Gøtze.

»Det er rigtigt, at WS-* gik over gevind, og jeg ved ikke, om det var en bevidst strategi fra Microsoft og IBM's side - det forekommer i hvert fald sådan.«

Motivationen skulle være at køre konkurrenterne trætte, selvom John Gøtze ikke ved, om det var en bevidst handling fra de to mastodonters side.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 René Løhde

...hvordan passer Microsoft ind i den historie?

Adobe og Microsoft har begge et stort problem, for de har en meget proprietær tilgang...

Der er ikke noget i EMML som de to leverandører ikke kan implementere med deres eksisterende teknologier. Adobe er tilsyneladende også medlem af den omtalte organisation.

Det er rigtigt, at WS-* gik over gevind, og jeg ved ikke, om det var en bevidst strategi Strategi fra Microsoft og IBM's side - det forekommer i hvert fald sådan.

De folk der har arbejdet med WS-* vil være overordentlig kede af den karakteristik af deres arbejde!

For så vidt Microsoft angår så har vi haft medarbejdere repræsenteret i arbejdet med både HTTP (og dermed REST) og WS-*. Vores Software implementerer begge arkitekturstile.

John har ret i, at der er elementer af WS-* som ikke har vundet indpas, men når det er sagt så er der alt andet lige et godt antal specs, som har mange egenskaber, som virksomheder efterspørger.

Angående WS-* i en EMML kontekst: Som jeg læser det er der ikke et modsætningsforhold mellem EMML og WS-*, faktisk (NB - efter kort at have skimmet EMML siden) så vil en arkitektur med WS-* være mindst lige så godt supporteret som en arkitektur for REST. Jeg begrunder det med at webserviceskald i EMML pt supporterer GET og POST i HTTP. Ws-* kan realiseres over POST, mens REST "kun" vil kunne læse via GET.

  • 0
  • 0
#2 Mikkel Mortensen

Så hvis man formaster sig til at sammenblande data fra forskellige kilder som ikke er i EMML-format, er det så forbudt at kalde det et mashup, eller hvad? Ikke fordi jeg er imod at standardisere tingene, men jeg synes det er lige lovligt åndssvagt at tage ejerskab på begrebet "mashup" for at booste sin standards credibility.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere