Ny standard for big data på vej

Illustration: Henrik Nordstrøm Mortensen
Hvis big data er det nye olie, må vi hellere få bedre styr på det, lyder det fra britisk institut.

Mens flere og flere virksomheder indsamler data om deres forretning og deres kunder, arbejder det britiske institut National Physics Laboratory, der allerede har lavet flere anerkendte ISO-standarder, på en ny, systematisk tilgang til at måle sikkerheden af de mange data, som verdens virksomheder indsamler. Det skriver The Register.

Læs også: Overlæge: Uetisk ikke at anvende sundhedsdata bedre

»Vi prøver at bruge den måde, man tænker på i den fysiske måleindustri, og så se, om den kan overføres til den digitale,« siger forsker hos NPL Alistair Forbes til The Register.

Hvis big data er det nye olie, må vi hellere få bedre styr på det, mener han og fortæller, at det bedste værktøj, der er til at vurdere data i dag, er den såkaldte GUM-metode. Men GUM er for snæver, mener Alistair Forbes.

I stedet for GUM forsøger man hos NPL at kigge på de fire C’er, når man skal vurdere styrken af et big data-sæt: collection, connection, comprehension og endeligt confidence.

Læs også: Din bank ved mere om dig end nogensinde før (og vil gerne vide meget mere)

Og det kan have betydelige konsekvenser, hvis man overvurderer sikkerheden af sine data. Tænk, hvis man eksempelvis er et forsikringsselskab, der nægter en kundegruppe en forsikringspolice baseret på en masse fejlbehæftede big data, skriver The Register.

Læs også: Lægeforening: Nationalt Genom Center vil gemme og dele dit genom - uden du bliver spurgt

»Data i sig selv får sjældent meget opmærksomhed,« siger Melanie Mecca, der leder en datagruppe på CMMI Institute. Ifølge hende er data i manges øjne noget, der kommer på tube, og som man bør bruge i rå mængder. Mange glemmer, at jo mere data, des flere fejlkilder er der også.

Læs også: USA godkender IoT overvågningspille mod skizofreni

Ikke desto mindre er potentialet stadig stort for en lang række vidt forskellige virksomheder, og med en ny standard vil man som virksomhed ikke kun kunne måle, om man overholder best practice; man vil også kunne bevise det.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere