Ny smartphone hævder at være sikker over for både hackere, mursten og vand

Illustration: leowolfert/Bigstock
Turing Phone slår sig både på sikkerheden i softwaren og hardwaren og står til at blive lanceret i første kvartal af 2016.

Det er efterhånden ved at opstå et marked af smartphones for de sikkerhedsbevidste brugere med Blackphone som et af de mere kendte eksempler.

Nu er telefonen på vej, der ikke blot hævder at sikre brugeren mod hackerangreb. Den er også sikret over for fysisk skade.

Turing Phone er lavet af såkaldt liquidmorpheum, der er ny i smartphone-sammenhæng, og som ifølge producenten er en amorf metal-legering, der er stærkere end både titanium og stål.

Det gør telefonen aldeles slidstærk og samtidig også vandtæt, da alle de interne komponenter er et påført nano-lag.

Telefonen er baseret på Android-styresystemet og det ‘hackersikre’ element kommer i spil i form af en såkaldt Turing Imitation Key, der er en privat nøgle til kryptering, som producenten har bygget direkte ind i hardwaren i stedet for at gå via tredjeparter og derfor angiveligt skulle være sikrere end alternativerne.

»Sikker kommunikation - i form af udbytning og distribution af nøgler - sker offline, end-to-end. Der er ingen brug for en tredjeparts server til at håndtere nøglerne, hvilket gør kommunikationen meget mere skudsikker,« siger adm. direktør for Turing Robotics Industries, Syl Chao, til teknologimediet Tech Republic.

Ikke nok at roote Turing Phone

Hvor sikker telefonen viser sig at være i praksis, er svært at sige, da den er bygget oven på Android i version 5.1 Lollipop. Dette er ikke længere den nyeste version, siden 6.0 Marshmallow blev introduceret i november. Det er uvist, hvorvidt man vil være i stand til at opgradere firmwaren og i så fald, hvor lang tid der vil gå efter Google’s officielle opdateringer, før Turing Phone vil have en opdatering klar.

Samtidig har man stadig adgang til Google Play-tjenesterne og alle de apps, som man kan downloade og som potentielt kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

Sålænge kommunikationen foregår krypteret med Turing Phonens private nøgler, vil den dog være relativt sikker ifølge Chao, der dog indrømmer, at en hacker vil kunne roote telefonen. Dette vil dog ikke i første omgang gøre vedkommende i stand til at få den private nøgle ud, da den er opbevaret separat i hardwaren ifølge direktøren.

På sigt er det planen, at Turing Phone skal overgå til selskabets eget styresystem Turing OS.

Turing Phone står til at koste omkring 4.200 kr. for den billigste version med 16 GB hukommelse. En ny feature gør det dog muligt at gemme filerne på andre brugeres Turing-phones - en slags peer-to-peer cloud - i stedet for ens egen enhed.

Producenten Turing Robotics Industries kalder det ‘wind computing’, som gør en i stand til at dele filer op i tusinder af små stykker og distribuere den på en masse forskellige enheder, hvor kun den oprindelige ejer har adgang til data.

I fremtiden vil samme teknologi endda kunne lade de tusindvis af brugere deles om processorkraften.

Telefonen skulle egentlig udkomme her i december, men er blevet udskudt til første kvartal af 2016.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jens Jensen

Jeg har sjældent hørt noget så dumt som at mobile devices skulle dele lagerplads og processorkraft. Begge forslag lyder som pinligt dårlige undskyldninger for de lave specs.

Hvilke programmer har man tænkt sig at køre på sin telefon som vil kræve delt processorkraft?

Når lagerplads distribueres på flere enheder med lav "oppetid" / Tilgængelighed vil den samlede lagerplads stige voldsomt.

Og så antages der helt automatisk at det hele virker fordi man hele tiden er online.

Det havde været noget nemmere bare at smide en ordentlig størrelse lagerplads i.

"Keep it simple..." er vist blevet glemt helt under designet af denne telefon.

  • 0
  • 1
#2 Ole Kaas

Jeg har sjældent hørt noget så dumt som at mobile devices skulle dele lagerplads og processorkraft. Begge forslag lyder som pinligt dårlige undskyldninger for de lave specs.

Min kærestes mobil har kun 16GB flash. Det fungerer fint for hende i hverdagen, hvor billeder primært ryger på FB og dem hun vil beholde kopieres til den bærbare når hun er hjemme. Antallet af hverdagsbilleder er nu også relativt begrænset.

Vi er så lige kommet hjem fra ferie hvor der bestemt ikke var hverken wifi/Internet eller mobildækning på gåturene i "vildnisset". Der blev knipset løs og de 16GB kom hurtigt til kort. Jeg har 80GB ledig kapacitet på min mobil og havde medbragt mit DSLR til forevigelse af oplevelserne. Det kunne være snedigt om jeg kunne have lånt nogle gigabytes ud indtil der igen var Internet mulighed.

Tænkt eksempel med processorkraft: Du har hentet en video med en forelæsning du vil se senere (på farten). Den er optaget i 4K og i et obskurt format der kræver software codec for afspilning. Oplagt at konvertere til lavere opløsning og format der understøtter hardware codec i telefonen. Endnu smartere hvis man kunne outsource opgaven til de to andre mobiler i husstanden, der sidder til opladning og iøvrigt for længst har nået 100% opladning. Så kan man uden at dræne batteriet på egen telefon, blive liggende i sofaen og læse mail, løse soduko eller se den seneste xkbd.

Men først når muligheden er der, vil vi se om der kommer virkelig smarte løsninger der udnytter teknologien.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere