Ny Sharepoint lader dig kode apps i dit yndlingssprog

En ny cloud-baseret appmodel til Microsoft Sharepoint og Office skal gøre det let for udviklere at skrive og udgive apps - og gøre det lettere at tjene kassen på det.

LAS VEGAS Microsoft løftede mandag officielt sløret for det, der længe har været en offentlig hemmelighed: En helt ny måde at skrive apps på til Sharepoint og Office.

Flere end 700.000 udviklere arbejder i dag med Sharepoint, og med Sharepoint 2013 skal de vænne sig til en ny måde at skrive, deploye og vedligeholde deres apps.

Sharepoint-direktør i Microsoft Richard Riley demonstrerer de nye tilbud til udviklerne på sin Surface. Illustration: Morten K. Thomsen

»Visionen er at modernisere platformen, så app-koden kører uafhængigt af Sharepoint-koden. Det gør det meget lettere at opdatere ens apps - og i samme åndedrag også meget lettere at opdatere Sharepoint,« forklarer Richard Riley, der er Sharepoint-direktør i Microsoft i et interview med Version2.

Ideen har været at møde udviklerne der, hvor de er. Og det vil sige med web-teknologier.

»Alt er baseret på standard webteknologier. REST, oAuth og så videre. Det gør det både let at gå til, og så har det også den fordel, at du kan genbruge det meste, hvis du for eksempel har en Facebook-app, der også skal ud på Sharepoint,« siger Richard Riley videre.

Intet i vejen for Java og LAMP

Den nye app-model er bygget op således, at selve koden lægges op i Microsofts Azure-sky eller - hvis der er tale om en virksomheds egen app - i en on premise-løsning. Her har Microsoft i øvrigt indset, at ikke alle udviklere nødvendigvis foretrækker Microsofts egne udviklingsværktøjer og -miljøer.

»Udviklere kan sagtens skrive appen i det sprog, de foretrækker. Der er intet i vejen for at lave en app i Java og hoste den på en LAMP-stack , hvis det er det, man har det godt med. Man behøver ikke bruge Microsoft-platformen,« siger Richard Riley til Version2.

Derefter skrives et kort manifest med en XML-kode, der indeholder de tilladelser, som er nødvendige at tildele appen samt en URL til koden. Manifestet uploades så til Sharepoint-løsningen, hvad enten den ligger i skyen eller andetsteds.

»Der er fuldstændig konsistens mellem Sharepoint on premise og Sharepoint online. Det er det smukke ved det - selve appen fungerer helt på samme måde,« siger Richard Riley videre.

Ny Office Store har potentiale

Samtidig kan appen lægges i den relativt nye Office Store, som med en milliard Office-brugere og mere end 100 millioner solgte Sharepoint-licenser ifølge Richard Riley har stort potentiale - ikke mindst for udviklernes indtjening.

»Det håber jeg da bestemt for udviklerne. Bare en lillebitte andel af målgruppen vil være profitabel, især fordi vi ikke sætter begrænsninger på eksterne betalingsmodeller og fordi Microsoft kun tager 20 procent i kommission - det er mindre end konkurrenterne," siger Richard Riley.

»Forestil dig for eksempel, at du skal arrangere firmaets julefest. Mon ikke du ville være villig til at smide en dollar eller to efter et event-planning- template, så du kan arrangere det hele uden selv at skulle lave det fra grunden? Eller tænk hvis Amazon skrev en kindle-app til Sharepoint. Så kunne du synkronisere kvartalsrapporten fra dokumentarkivet over på din Kindle med et enkelt klik - så du kunne læse den i toget på vej hjem.«

Alternativt kan man også sagtens lægge sine apps i en "enterprise app store", hvis ikke de rager andre end de ansatte i virksomheden.

Ifølge Richard Riley kan man på dev.office.com registrere sig og i løbet af et kvarter have publiceret sin første app. Det hele er i public beta og derfor stadig gratis.

»Vi giver dig en 'developer tenant', hvor du får Office, Sharepoint og Visual Studio direkte i browseren. Alt hvad du skrive, kan du teste i online-versionerne af Office og Sharepoint.«

Du kan læse mere om Microsofts nye app-model til Sharepoint og Office her.

Microsoft Danmark har betalt Version2's rejseomkostninger i forbindelse med Sharepoint 2012-konferencen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017