Ny server må slå 32 kerner fra for at kunne køre Windows

Den nye Xeon 7400-processor fra Intel med seks kerner på et enkelt stykke silicium er bygget ind i en server, som i alt får 96 kerner. Men Windows kan kun håndtere de 64, og resten må slukkes, med mindre kunderne kører Linux.

Intel har i denne uge sendt sin første processor med seks kerner, som alle ligger på samme stykker silicium, Xeon 7400, på gaden.

Hidtil har alle Intel-processorer med flere end to kerner været fremstillet af to stykker silicium, men Xeon 7400, der tidligere havde kodenavnet Dunnington, er frembragt med Intels nye, krympede prdouktionsteknologi på 45 nm.

Processoren kommer i syv varianter med en taktfrekvens på GHz. De seks kerner deles om en level 3-cache på hele 16 megabyte.

Topmodellen er 40 procent hurtigere end forgængeren, samtidig med at effektforbruget er ti procent mindre. Intel har primært fokuseret på øget ydeevne, da Dunnington er sokkelkompatibel med den forrige generation af Xeon-processorer, hvorfor den passer ind i systemer, der allerede er designet til et lidt højere effektforbrug.

Unisys er allerede på banen med en server, der understøtter 16 processorer, hvilket giver 96 processorkerner. ES7000 Model 7600R Enterprise Server, der blev lanceret mandag, kan afvikle både Linux og Windows.

Windows understøtter dog maksimalt 64 processorkerner, hvorfor det har været nødvendigt for Unisys at slå to kerner i hver processor fra, således at serveren anvender 16 processorer med hver fire kerner under Windows.

Hvis kunderne vælger at installere Linux, sker det uden problemer med alle 96 processorkerner.

Med de seks processorkerner lægger Intel afstand til AMD, der i sidste uge var ude at drille Intel ved at sige, at Dunnington ikke er andet end en gammel Front Side Bus, der har fået klisteret seks processorkerner på sig. Det er korrekt, men fra næste generation skifter Intel til et design med en integreret memorycontroller.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Poul-Henning Kamp Blogger

Det er måske værd at understrege, at det er 64 bit Windows, der understøtter 64 CPUer. 32 bit Windows kan kun klare 32 stk.

Som OS koder lugter jeg et bitmap der kan modificeres atomart :-)

Personligt vil jeg mene at det er tåbeligt at prøve at få andet end SIMD-agtige programmer til at køre på 96 kerner i samme maskine, de fleste andre ting plejer at gå i myldretid allerede fra 8-16 kerner.

Men til videnskabeligt tal-knuseri er det nok ok.

Poul-Henning

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere