Rusland tvinger Facebook og Google til at masseovervåge landets borgere

Virksomheder i Rusland er fremover forpligtet til at masseindsamle data om landets borgere.

En ny lov, der trådte i kraft i denne uge, forpligter alle virksomheder i Rusland til at flytte servere og indsamle data om russiske statsborgere, der befinder sig inden for landets grænser.

Loven er en del af Putins strategi om både at styrke egen overvågning og samtidig mindske andre landes adgang til at lave den samme overvågning i Rusland. Præsident Putin har omtalt dette som ’CIA-projektet’. Det skriver The Guardian.

Facebook, Twitter og Google har forgæves protesteret over, at de fremover bliver nødt til at placere data om russiske borgere på servere placeret i Rusland. Dernæst skal de oplyse den russiske stat om den nøjagtige placering af denne type data.

Læs også: Snowden-læk: NSA fik velvillig hjælp fra tele-giganten AT&T

De russiske myndigheder forsøger at nedtone protesterne ved at hævde, at loven hovedsageligt er rettet mod lokale virksomheder.

»Transnationale internetgiganter er ikke hovedmålet for denne lov. Det handler derimod om bankverdenen, fly- og hotelbooking, mobilselskaber og e-handel,« sagde Vadim Ampelonsky, som er talsperson for Roskomnadzor, i et radioprogram for nylig. Roskomnadzor er den myndighed som er ansvarlig for at overvåge medier, mobiltelefoni og internet.

Den russiske it-journalist og forfatter Andrei Soldatov har udtalt, at loven bl.a. er et værn mod Gmail og Facebooks https-protokol, som gør politimyndigheder ude af stand til at overvåge lokale borgeres kommunikation.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize