Roterende CPU-køler 10-dobler effektiviteten - uden støj og støv

I stedet for at bruge en ventilator til at blæse luft forbi en blok med køleribber roterer hele køleblokken i stedet i en ny type køler, der kan eliminere støj og støv.

En traditionel pc-køler er et kompromis mellem at få kølet processoren tilstrækkeligt uden for meget støj. Men det traditionelle design med en fast køleblok af kobber eller aluminium og en blæser har plads til forbedring.

Det mente forskerne hos Sandia Labs, som har udviklet en ny type køler, som stadig køler med luft, men eliminerer flere af de problemer, der eksisterer med traditionelle kølere.

I stedet for at have en propel, som blæser luft forbi køleribberne i køleblokken, roterer selve den spiralformede køleblok på et luftkugleleje.

Den roterende bevægelse skaber en centrifugaleffekt, som ifølge Sandia Labs reducerer det grænselag af 'død luft', som normalt findes omkring køleribberne som resultat af aerodynamikken.

Ved at gøre dette grænselag tyndere bliver overførslen af varme fra køleribberne til luften mere effektiv. Dermed kan man nøjes med en mindre køleblok eller mindre luftgennemstrømning.

Ifølge Sandia kan den nye type køler være op til 10 gange mere effektiv end de konventionelle modeller, og det kan således også bruges i større udgaver til eksempelvis at reducere strømforbruget til airconditionsystemer.

Det særlige køledesign eliminerer også et problem, som mange, der har skilt deres pc ad, nok kender, nemlig forvandlingen fra en fin skinnende køleblok til en gigantisk nullermand, fordi der samler sig støv i ribberne i køleblokken. Det tyndere grænselag og centrifugaleffekten er med til at minimere opbygningen af støv.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Ove Andersen

Syntes der var meget deja-vu over denne artikel, og rigtigt nok. Syntes da I skulle referere til Jeres søsterkanals artikel om den, som er godt et år gammel ;)
http://ing.dk/artikel/120631-nyt-blaeserprincip-forbedrer-chipkoeling-dr...

Samt deres rapport fra januar 2010: http://prod.sandia.gov/techlib/access-control.cgi/2010/100258.pdf

Er der kommet noget nyt under solen? :)

 • 6
 • 0
Kenneth Schack Banner

Ved ikke om det bare er mig, men jeg synes bestemt ikke den var lydløs, den pev.... ud over det, så skal den vel få luft et sted fra, synes det er en skam de ikke viser tests i videoen.. evt hvor de sammenligner med en Corsair H50 fx :)

 • 1
 • 0
Sophie Bjert

Bah!

Jeg har monteret min PC på en pladespiller tilsluttet en vaskemaskinemotor, og min fætter i Jylland har netop købt en gammel rangerkarrussel og et seriøst tuningskit. Planen er at hele hans hus skal rotere med 200 rpm og han er allerede begyndt at sømme møblerne fast på væggen.

 • 16
 • 0
Morten Jensen

Hvorfor har de ikke udført verdens nemmeste test, termal resistancy °C/W - hvor mange grader temperaturen stiger over stuetemperatur pr W tilført. Sæt køleren på et 100w varmeelement der kan simulere en cpu, mål temperaturen. Værsgo.. Enhver overclocker-entusiast der har læst en benchmark af kølere, er stødt på sammenligninger af denne performance metrik. Moderne luftkølere kan næsten konkurrere med vandkøling på CPU'er i disse dage - jeg tvivler på at en roterende heatsink der (som jeg forstår det) svæver på et luftleje, kan være 10x så effektiv til at overføre varme fra CPU til luft end nuværende luftkøling. Det er et kontroversielt udsagn og det kræver stærk dokumentation.

Mon ikke misforståelsen med 10x så effektiv kommer af følgende citat fra TFA:

Dead air enveloping the cooling fins is subjected to a powerful centrifugal pumping effect, providing a 10x reduction in boundary layer thickness at a speed of a few thousand rpm.

Jeg ville gerne se en test først ihvertfald :)

 • 0
 • 0
Niels Terp

Min gamle mor havde i sin tid en ældgammel Nilfisk-støvsuger, som havde nogle af de samme egenskaber.
Dels var den bygget over en radialblæser, dels var der heller ingen problemer med støvaflejringer i blæseren. Støvet blev i stedet fanget i en stofpose, som sad [b]uden på[/b] støvsugeren, lige til at fjerne og drysse ud i affaldsspanden.
Og lige som dette vidunder blev den så godt som støjfri når man slukkede for strømmen :-)

Teknologisk fremskridt ?

 • 1
 • 0
Rene Lauridsen

jow det lyder da fint køle elementet snurrer rundt inde i pc'en. så må man gå ud fra at den afgiver varme til den luft der står inde i kabinetet....den skal vel så transporteres ud og ny luft skal trækkes ind...eller hvad ?

jeg kan heller ikke forestille mig kontaktfladen mellem CPU og kølerib kan være særlig ledende når den nu suser rundt oven på CPU'en

 • 1
 • 0
Jacob Christian Munch-Andersen

Der er ikke meget potentiale, temperaturforskellen mellem omgivelserne og CPUen er så lille at kun en lille del af varmen kan omsættes til elektricitet.

Helt generelt kan du få mere ydelse for strømmen jo koldere processoren er, så god køling kan spare på energien. Enhver elproduktion vil virke som en bremse på varmestrømmen, for en given mængde varmeledende materiale vil du altid få den bedste køling ved at undlade at producere el.

Køb en god strømforsyning og komponenter med lavt forbrug, det er dér der er noget at hente på computeren.

Angående denne køler:
Den har en fastmonteret køleblok som aftager varmen fra CPUen, den afgiver så varmen videre til den roterende del gennem luftlejet, angiveligt er luftlaget så tyndt at det ikke hindrer varmestrømmen nævneværdigt.

 • 0
 • 0
Kim Gjøl

I videoen kommenteres det netop, at motorstøjen vil forsvinde. Mon ikke en induktionsmotor ville være oplagt? Den er vel i sig selv lydløs?
Systemet virker umiddelbart besnærende. Vandret eller lodret montering handler vel kun om køleblokkens udformning. Varmeoverføring til blæseren/køleelementet er jeg mere skeptisk overfor. Nu har vi kæmpet med kølepasta i alle udforminger i mange år, fordi selv direkte pres mellem køleprofil og cpu ikke var nok, og når der så direkte er luft imellem? Men de virker jo optimistiske, så vi står på spring med en hundredelas. Eller to.

 • 0
 • 0
Martin Filtenborg

Hmmm... Jeg har det ikke godt med sådan en blok roterende aluminium! I artiklen nævnes 'at a speed of a few thousand rpm', hvilket kan antages at være cirka en tredjedel af den omdrejningshastighed en lille vinkelsliber roterer med.
Her er massen af det roterende legeme blot meget større! Hvad nu hvis noget gik i stykker? Sådan en 200-grams blenderkniv i fri dressur med 2000+ omdrejninger inde i mit PC-kabinet kan sikkert forårsage en god del ravage...

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere