Ny Roskilde Festival-app kommunikerer med P2P-teknologi over Bluetooth

Hvis telefonnettet går ned, kan gæsterne på Roskilde Festival kommunikere med hinanden og modtage beskeder fra festivalen over Bluetooth.

Når 100.000 mennesker samles på en mark ved Roskilde, kan telefonnettet nemt blive overbelastet og ustabilt. Men det behøver ifølge udviklerhuset Trifork ikke at forhindre den digitale kommunikation mellem festivalgæsterne.

Læs også: »Det er it på en græsmark, det her. Det er lavpraktisk, men det virker«

Trifork, som udvikler den officielle Roskilde-app, er nemlig i fuld gang med at teste og klargøre en teknologi, som gør gæsterne i stand til at kommunikere fra smartphone til smartphone uden brug af telefonnettet.

Til formålet bruger Trifork en distribueret database, som går under navnet Riak. Typisk bliver Riak brugt i cloud-løsninger, men her vil databasen blive spredt fra telefon til telefon over Bluetooth.

Galleri: Roskilde Festivals netværk

Det gør brugerne og Roskilde Festival uafhængig af mobilinternet, fordi beskederne bliver båret af Riak over Bluetooth, og på den måde bliver beskederne spredt ud over festivalen blandt de telefoner, som er i nærheden af hinanden.

Trifork har ikke kendskab til, at nogen har brugt teknologien på den her måde før, og en af de ting som Trifork i øjeblikket vil have styr på, inden virksomheden udgiver funktionen til Roskilde-applikationen, er strømforbruget.

»Vi er godt klar over, at både dækning og strøm til smartphonen er en knaphedsfaktor på Roskilde Festival. Derfor tester vi også strømforbruget for vores løsning lige nu, så den ikke tager for meget batteri, men jeg ved også, at Roskilde Festival gør meget for at øge antallet af ladestationer,« siger direktør i Trifork Peter Rørsgaard til Version2.

Læs også: Roskilde Festival elsker Microsoft: ”Skalerer helt vildt”

Trifork forventer at udgive funktionen til Roskilde-applikationen i starten af juni.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Frederik Dam Sunne

Der er godt nok også plads til forbedringer. De sidste to år har app'en været ubrugelig fordi den insisterede på at hente al data påny hver gang man brugte den.
Det undrede mig, at de ikke kunne lave revision på data og så kun sende forskellene på det cachede data og nuværende data - eller i værste fald vise de cachede data og informere brugerne om, at det er cachet data.
Sagen er, at mobil-nettet på Roskilde kollapser hvorfor det er en forkert strategi at antage at nettet virker...

Glæder mig til at prøve det nye tiltag!

Hilsen,

Frederik

 • 3
 • 0
Dennis Krøger

Sagen er, at mobil-nettet på Roskilde kollapser hvorfor det er en forkert strategi at antage at nettet virker...

Var det ikke mere eller mindre kun 3's netværk der kollapsede? Min telefon var mere eller mindre død konstant indtil jeg tvang den på 2G (og dermed på TDC's netværk), men dem i min lejr med en anden udbyder end 3 havde ikke de store problemer.

 • 0
 • 0
Frederik Vibe

Det er da ikke muligt at lave et mesh networking over bluetooth. Bluetooth teknologi fungerer da ved at man skal parre de enheder som skal snakke sammen. Så jeg sidder lidt og tænker, hvordan skal de forkskellige enheder gives lov til at kommunikere med hinanden?. Bluetooth low energy virker kun i de nyeste smartphones (iPhone 4S)?

 • 1
 • 0
Toke Frello Hansen

Det lyder spændende!

Jeg er ikke særlig meget inde i de teknologiske aspekter, men så vidt, jeg kan forstå, kræver kommunikationsformen, at mange af brugerne har app'en (eller hvordan, det nu bliver implementeret) tændt også når de IKKE bruger den - og en konsekvens af et stort strømforbrug er vel netop, at man kun har app'en tændt i de sekunder, man kontakter andre / forventer at blive kontaktet?

Ud fra egen erfaring ved jeg, at en god måde at udskyde at lægge mobilen (dengang en Nokia 3510i) i en ladestation i et døgn er kun at tænde i et minut af gangen indimellem.

Jeg forestiller mig store flaskehalse, hvis al kommunikation fra Vest til Øst bogstaveligt talt skal løbe igennem de få personer, der går over broen med app'en aktiveret (her kommer mit teknologiforståelsesgrundlag nok til kort).

 • 0
 • 0
Lars Tørnes Hansen

Jeg forestiller mig store flaskehalse, hvis al kommunikation fra Vest til Øst bogstaveligt talt skal løbe igennem de få personer, der går over broen med app'en aktiveret (her kommer mit teknologiforståelsesgrundlag nok til kort).


Det er faktisk lige modsat.

Du tænker i det der hedder klient-server, hvor der er mange klienter og 1 eller nogle få servere. Her er det ganske rigtigt et problem hvis der er for mange klienter.

Et eksempel på en klient er en webbrowser, og et eksempel på en server er en webserver som afleverer kopier af websider til webbrowsere, hvis de spørger efter websiden. En webbrowser spørger efter en webside, når du klikker på et link/en web adresse.

Ved P2P er det sådan at en peer enhed på samme tid er både klient og server.
Det betyder at jo flere peer enheder der har et stykke information alle peer enheder vil have fat i jo mere tilgængelig bliver det stykke information.

Jeg håber den forklaring er nem at forstå.

http://en.wikipedia.org/wiki/Peer-to-peer

 • 1
 • 1
Kasper Grubbe

Nu har Roskilde Festival tidligere år haft vilde problemer med selv deres kablede netværk, så meget at nogle større aktører indenfor IT-branchen faktisk selv overvejede at trække et kabel til deres aktiviteter på pladsen, da Roskilde ikke ville garantere forbindelse selvom der var betalt for det.

Kig iøvrigt på nyheder fra sidste år, hvor deres netværk gik ned, og alle bodernes Dankort terminaler stoppede med at virke.

 • 2
 • 0
Kristian Vilmann

Alt med netværk er lidt indviklet i Roskilde. Nettet skal kun være der i to-tre uger og skal logisk nok være nogenlunde betalbart. Tilgengæld er der helt afsindige brugerkrav til datamængder og tilgængelighed. 100.000+ mennesker der vil sende SMS, opdatere facebook, twitter, foursquare og uploade billeder på samme tid. Lige nu! Det matcher ikke - no matter what. Det er fedt at nogen prøver at tænke noget helt andet.

Martin - hvor mange enheder kan man koble på et accesspoint. 12-15 stk - hvis man er heldig? Jeg ved det ikke, men det er nok deromkring for et "almindeligt" accesspoint. Lad os bare sige at vi regner med at 70% af brugerne er online samtidig. Det kræver så i omegnen af 4500 accesspoints. Som i øvrigt bare har at være i nærheden af publikum. Hele tiden. Det giver sig selv, at den opgave er helt umulig.

 • 3
 • 0
Toke Frello Hansen

Så langt tror jeg egentlig også, jeg er med (men tak for uddybningen). Det, jeg tænker på, er mere minded på rækkevidde - som, så vidt jeg har forstået, er max 10 m. for bluetooth. Dette vil vel betyde, at kommunikation, der går på tværs af pladsen, på et eller anden tidspunkt er nødt til at passere inden for nogle små "korridorer" - fx broen over jernbanen. Her vil al kommunikation vel skulle gå igennem, hvis det skal over på den anden side. Hvis det er tilfældet, vil kommunikationen være afhængig af den menneskestrøm med app'en/værktøjet aktiveret, der går over broen, siden det er et af de eneste forbindelsespunkter (i hvert fald i den periode, hvor koncertaktiviteten ikke er stor).

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere