Ny rekord: Verdens mindste computer er 0,04 kubikmillimeter

Illustration: University of Michigan
Den nye computer får et riskorn til at se enormt ud. Forskerne bag maskinen ser mange muligheder indenfor sundhedsforskning og -behandling, men apparatet har også en lang række begrænsninger.

Det var ikke mange måneder IBM fik lov til at holde titlen, som udvikler af verdens mindste computer.

Forskere fra University of Michigan har nemlig lavet en computer på kun en tiendedel af IBMs størrelse - nemlig på blot 0,04 kubikmillimeter, skriver Engadget.

Læs også: IBM laver mikro-computer: Mindre end et saltkorn

At kalde det en computer er dog måske at presse citronen lidt, da den snarere er en mikroskopisk sensor, der kan indsættes i kroppen til at holde øje med meget lokale forandringer.

Det betyder ikke, at den ikke har en processor. Det har den skam, men hvis den bliver slukket eller løber tør for strøm, så er den ikke i stand til at lagre data som en traditionel computer. Så forskerne bag er selv tøvende med at definere, hvad apparatet egentligt skal kaldes.

Du kan få computeren ind i kroppen

Da 'computeren' er i stand til at mærke selv de mindste temperatursvingninger, håber udviklerne, at den vil kunne opdage fx kræftsvulster, da de forventes at være blot en lille smule varmere end resten af kroppen.

Læs også: CFCS: Vi er i dialog med teleselskaber om brug af Huawei-udstyr

Det er dog ikke bevist endnu, så maskinen vil derfor til en start skulle verficere, om svulster faktisk er varmere - og hvis de er det, så kan de blive brugt som en del af kræftbehandlingen i fremtiden.

Fantasien rækker dog langt videre for forskerne, der også tænker, at det vil kunne bruges til andre sundhedsområder (fx undersøgelse af øjnene) og til at studere små dyr som snegle.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere