Ny rekord: Nokia lancerer Symbian-telefon med 41 megapixel-kamera

En buttet Symbian-telefon med et heftigt kamera er blandt nyhederne fra Nokia, som også lancerer en billig Windows Phone-telefon.

For omkring et år siden lagde Nokia styresystemet Symbian i graven og annoncerede, at man fremover ville satse på Windows Phone fra Microsoft.

Men da den finske mobilgigant på den store Mobile World-konference i Barcelona lancerede forårets nyheder, var der minsandten en Symbian-telefon med i kuldet.

Nokia Pureview 808 er nemlig udstyret med Symbian ^3 Belle, men ligeså bemærkelsesværdigt er hardwaren. Nokia lover således, at telefonen kommer med en fotosensor på hele 41 megapixels. Til sammenligning har Nikon for nyligt annonceret et spejlreflekskamera med 36 megapixel-sensor, hvilket er det højeste på markedet for almindelige dødelige.

Afhængigt af hvilket format, man tager billeder i, kan man få op til 38 megapixel-billeder ud, men mere typisk vil man vælge muligheden for 5- eller 8-megapixels og kan så bruge de ekstra pixels til at zoome digitalt uden kvalitetstab.

Det kunne lyde som reklamegejl, men en journalist fra PCworld.com prøvede hurtigt telefonens kamera og var imponeret over kvaliteten.

Kameraet rager ud og gør Nokia 808 til en lidt buttet telefon, der måler 1,8 centimeter i dybden det tykkeste sted. Skærmen er på fire tommer og rummer 640 x 360 pixels.

Telefonen skulle være klar til salg i andet kvartal af 2012, og prisen er sat til 450 euro, hvilket svarer til omkring 4.200 kroner, når momsen lægges til.

På Windows Phone-fronten kunne Nokia præsentere både en top- og en bundmodel for de europæiske kunder, nemlig Nokia Lumia 900, som allerede er lanceret i USA, og Lumia 610.

Prisen for den billige Windows Phone-telefon bliver omkring 1.750 kroner med moms og uden abonnement. For de penge får man en 800 x 480 pixel skærm på 3,7 tommer og 256 megabyte RAM.

Microsoft har nemlig optimeret Windows Phone, så den næste opdatering af styresystemet gør det muligt at køre uden problemer med 256 megabyte RAM og en enkeltkerne 800 megahertz Qualcomm-processor, skriver OS News. Det gør det muligt for Nokia at levere en billigere model.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Michael Lykke

Det var da det mest stupide slagstrick jeg har set længe. 41 mpix i en mikroskopisk sensor er garanti for at give problemer med alt fra billedestøj til CA m.m. Hvis man ser de billeder i 100% så ser de godt nok ikke særligt imponerende ud.

Man skulle hellere fokusere på et lave et kamera på fx. 5-8 Mpix som rent faktisk tager rigtig gode billeder istedet for det megapixel ræs.

 • 6
 • 4
Ove Andersen

@Michael Lykke: V2s artikel er meget mangelfuld, næsten forkert. Nu er det jo ikke fordi du ender med et 41MP billede. De 41MP bliver lavet til et "godt" 5MP billede. Jeg er selv ikke helt inde i det endnu, men det er ikke blot et 41MP billede du ender med, så måske har de faktisk fokuseret på at lave noget genialt her, som du efterspørger..

Læs lidt mere om det her: http://www.mobilsiden.dk/nyheder/forklaring-har-808-pureview-kun-5-megap... http://beep.tv2.dk/article/s%C3%A5dan-er-teknologien-bag-nokias-nye-kame...

 • 1
 • 2
Michael Lykke

Der er tale om en downsampling ud fra 41 megapixel og det er IKKE smart. Tværtimod betyder det bare at man vil have de samme problemer med netop billedestøj osv. som er kendetegnet med en sensor med høj pixel density. Og det er decideret tåbeligt at skulle bruge en 41 megapixel sensor for at ende op med et 5 megapixel billede - Kvaliteten af billedet vil kunne laves langt bedre hvis sensoren kun havde været på 5 megapixel - Så ville du undgå downsampling issues, du ville have en meget lavere pixel density og derved have mindre billedestøj osv.

Det er ikke andet end et slagstrick som Hr og Fru Danmark hopper direkte i fordi de stadig tror at antallet af megapixel er det der giver gode billeder.

 • 5
 • 4
Venligst Slet Min Bruger

Med fare for at lyde nedladende Michael, så har jeg det lidt svært ved dine indlæg. Det er jo ikke den almene dansker, der bliver imponeret her. Det er den samlede tech-presse, der er tilstede ved MWC, der er imponerede.

Jeg er heller ikke bekendt med mobilkameraer, der er i nærheden af den kvalitet Nokia her har præsteret. Der skal man vel op i noget DSLR, men det er også en helt anden boldgade.

Nokia har overgået samtlige konkurrenter her. Eller, de er jo ikke blevet overgået siden N8, men nu har de hævet overlæggeren endnu engang.

 • 1
 • 2
Toke Eskildsen

Hvis man læser Nokias whitepaper, møder man sætningen "People will inevitably home in on the number of pixels the Nokia 808 PureView packs, but they’re missing the point".

Nokia har lavet en telefon med en stor sensor (1/1.2", betragteligt større end dem i almindelige lommekameraer) og lækkert hurtigt glas (f2.4, godt til dårlig belysning og til at få den eftertragtede lave dybdeskarphed). Hvis de havde holdt den under 10 MPixel, ville kameraet have tværet langt de fleste lommekameraer af banen rent kvalitetsmæssigt.

I stedet har de skruet op for antallet af pixels, men sammenholdt med sensorstørrelsen er det ikke en overdreven forøgelse. Det giver klart mere støj end de færre pixels ville have gjort, men til gengæld får de en helt anden fleksibilitet end man normalt har, hvis ellers man gerne vil have zoom i sit kamera. Undlader man at zoome, får man netto (stor sensor + godt glas - mange pixels + downsampling) glimrende billeder. Zoomer man helt ind får man stadig udmærkede billeder (stor sensor + godt glas - mange pixels). I hvert fald i teorien: Det kræver naturligvis at "mange pixels"-delen ikke er for høj.

Jeg havde nok foretrukket at undvære zoom og få billedkvaliteten helt i top, men det er ganske subjektivt. Hatten af for nytænkningen hos Nokia.

 • 0
 • 0
Nicholas Colding

Sådan nogle præsentations billeder ser altid godt ud. Det er værd at bemærke, at de alle er taget under kraftigt dagslys og altså ikke viser noget om, hvordan censoren opfører sig i lyssvage situationer - og det er jo som bekendt her, at støj indfinder sig.

Jeg syntes billederne ser noget “saturated” ud og altså har skruet op for farverne. Store billedflader, der ikke indeholder struktur af betydning, mistænker jeg for at have puttet “kunstige” pixels ind: Altså en simuleret højere opløsning...

Lad os se nogle ægte prøvebilleder, taget af rigtige mennesker, først.

 • 1
 • 1
Toke Eskildsen

Jeg kan kun erklære mig enig mht. salgsbilleder. Brugerbilleder er det eneste der tæller. Stærke farver er nu meget en smagssag - der er mange der foretrækker postkortseffekten og telefonen er jo primært beregnet på almindelig privatbrug.

Nokias sensor er forøvrigt på 1.4 micron, det samme som iphone 4S: Teknisk set har sensoren altså ikke en høj opløsning, den er bare stor. Det lover godt kvaliteten af de down-samplede billeder ved dårlig belysning. Men hold nallerne fra zoom-knappen.

 • 0
 • 0
Bo Mohr Andersen

Jeg er ikke imponeret over de billeder som dette kamera tager. Sidder man i almindelig arbejdsafstand fra en 4/3 19" monitor, kan man allerede når billedet kun strækker sig over en halv skærmbredde begynde at se uskarphederne træde tydeligt frem.

Helt ærligt - jeg købte for snart 6 år siden et 5 MP pocketkamera i føtex for 1200 kr til et familiemedlem. Dette tudsegamle og møg-billige kamera kan tage billeder, der er piv-skarpe når de fylder hele skærmfladen.

Det er naturligvis en fordel et let kamera i sin mobiltelefon, når man hænger i et tov ud over en klippekant, men det bliver billederne altså ikke nødvendig særligt gode af, :O)

jeg vil vove at påstå at jeg kan nedskalere et billede fra 808´eren til højst 2-3 megapixels uden at man kan se nogen forskel i skarpheden.

 • 2
 • 0
Toke Eskildsen

Nu er skarphed en sjov størrelse i digitalkameraer. Med undtagelse af nogen få modeller benytter de alle Bayer-interpolation, hvilket betyder at de teknisk set ikke kan være "helt skarpe", når man ser dem i størrelsen 1:1. Nokia er inde på det i deres white paper, hvor de skriver at man kun kan få rigtig skarpe billeder ved at nedskalere.

Dertil er der den problematik at et kamera der leverer meget skarpe billeder ikke nødvendigvis giver et bedre slutresultat end et der leverer mindre skarpe, alt andet lige. Selvom det giver bedre billede ved den kunstige 1:1-visning, er man som regel interesseret i at skalere billeder, det være sig til skærmvisning eller udprint. Er billedet allerede processeret med markant sharpen, vil en skalering + sharpen give ringere resultat end ellers. Med det in mente er det forventeligt at råbillederne fra Nokias telefon, altså de helt store udgaver, er uldne på 1:1-niveau. Mere end et tilsvarende billede fra en iPhone 4S, som jeg vil antage har fået en sharpen.

Jeg gætter på du har set på billederne på http://www.flickr.com/photos/nokiaofficial/ ? Med undtagelse af nærbilledet af manden der hænger i én arm er de alle "full-size". Hvis du vil sammenligne dem med dit familiemedlems gamle kamera, skal du først skalere dem ned til 5 MP og tilføje en sharpen. Jeg prøvede med billedet af pigen i blåt og hvis du synes det er uldent, har du godt nok noget højere krav end mig. Det jeg kiggede på var pigen selv, specielt hovedet, som jeg antager har været fokuseringspunktet.

Her vil jeg skynde mig at henvise til Nicholas Colding og gentage at salgsbilleder ikke er særlig repræsentative for produkter. Man kan dog gå ud fra at de er i den helt høje ende af hvad produktet kan levere og de er derfor brugbare i denne gren af diskussionen: Bedømmes de til at være ringe, er kameraet ringe.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere