Ny regering: Disruptionsråd, forslag til logning, styrket Datatilsyn og ny it-styringsstrategi

28. november 2016 kl. 07:375
Ny regering: Disruptionsråd, forslag til logning, styrket Datatilsyn og ny it-styringsstrategi
Illustration: Folketinget.
Opdateret. Læs her om den nye regerings ambitioner inden for bl.a. it-uddannelser, offentlig digitalisering, databeskyttelse og logning.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Politiet skal have effektive og moderne efterforskningsredskaber, så de kan bekæmpe kriminalitet og beskytte os alle. Regeringen vil derfor i begyndelsen af 2017 fremlægge nye regler om logning, der målrettet skal styrke politiets muligheder for at opklare kriminalitet, og som ikke vil pålægge telebranchen for mange byrder.«

Det skriver den ny regering, bestående af Venstre, Liberal Alliance og Konservative i regeringsprogrammet. 'For et friere rigere og mere trygt Danmark.'

Forslaget er en udmøntning af den plan, som justitsminister i den afgående regering, Søren Pind, har fremlagt til totalovervågning af danskernes færden via logning af data fra sendemaster.

Datatilsynet styrkes

Flere debattører har på Version2 peget på, at Datatilsynet har alt for få ressourcer til at kunne håndhæve persondatalovgivningen i tilstrækkelig grad. Men her sker der en styrkelse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Regeringen prioriterer databeskyttelse højt og vil styrke beskyttelsen af danskernes personoplysninger. Med gennemførelsen af EU-databeskyttelsespakken vil datasikkerhed generelt blive forbedret. Regeringen vil udarbejde en samlet strategi for beskyttelsen af danskernes personoplysninger, herunder styrke Datatilsynet,« fremgår det af programmet.

Cyber- og informationssikkerhed

Der er i stigende grad trusler om cyberangreb mod danske myndigheder og private virksomheder. Vi skal styrke vores værn mod den trussel, skriver regeringen.

Derfor vil den igangsætte arbejdet med en ny strategi for cyber- og informationssikkerhed, som skal gøre danske myndigheder og private aktører inden for centrale sektorer parate til at beskytte den danske digitale infrastruktur.

Offentlig digitalisering

Regeringen skriver videre, at man 'vil fortsætte det fællesoffentlige digitale samarbejde om en brugervenlig, sammenhængende og effektiv offentlig sektor, der fokuserer på borgernes og virksomhedernes behov'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regeringen vil herudover lancere en ny strategi for mere professionel it-styring i staten, lyder det:

»Det skal understøtte en bedre anvendelse af ressourcerne, og at der foretages de nødvendige investeringer for at vedligeholde og fremtidssikre den digitale infrastruktur.«

Endvidere vil regeringen styrke it-sikkerheden, og vi vil foreslå mere tidssvarende digitaliseringsklar lovgivning, lyder det.

Mangel på it-arbejdskraft

Endelig har regeringen fokus på manglen på it-specialister.

»Hvis Danmark skal kunne klare sig i en globaliseret verden og fortsat skabe vækst gennem viden og kompetencer på højt niveau, er det nødvendigt, at der uddannes dygtige it-specialister og avancerede it-brugere til det fremtidige arbejdsmarked,« skriver den nye borgerlig-liberale regering.

I dag vælger kun få kvinder it og programmering. Regeringen ønsker, at alle talenter kommer i spil, og derfor vil vi igangsætte en indsats på tværs af virksomheder og uddannelsesinstitutioner, som skal fremme pigers og kvinders interesse for it og programmering – blandt andet gennem rollemodeller, praktik og aktiviteter.

Disruptionsråd

Regeringen vil oprette et partnerskab, hvor arbejdsmarkedets parter, virksomheder, eksperter og relevante ministre skal drøfte og analysere fremtidens arbejdsmarked.

Partnerskabet skal drøfte, hvordan vi sammen skal sikre et stærkt Danmark, hvor vi får grebet mulighederne i den teknologiske udvikling bedst muligt, og hvor alle kommer med i udviklingen og får del i den velstandsudvikling, som globalisering og ny teknologi giver os mulighed for, lyder det.

Partnerskabet skal samtidig drøfte, hvordan vi kan fastholde og udbygge et arbejdsmarked, som både er kendetegnet ved dynamik og ordentlige forhold, og hvor der ikke sker social dumping.

Det nye partnerskab skal i sit arbejde inddrage resultaterne af det arbejde, som finder sted i andre fora, som f.eks. trepartsdrøftelserne om voksen- og efteruddannelse, Digitalt Vækstpanel og det nye Iværksætterpanel, såvel som viden fra arbejdsmarkedets interessenter og den relevante forskning, skriver regeringen.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
Redaktionschef -
28. november 2016 kl. 23:09
Redaktionschef

Kære Erik Andersen

tak for læsehjælp - jeg opdaterer artiklen med afsnittet om cybersikkerhedsstrategi.

Mvh Henning Mølsted, redaktør

5
28. november 2016 kl. 18:45

Det bliver spændende at se, hvad regeringen har af planer på dette område.

Intet spændende her Erik, da alle vores regeringer til og med den nuværende er samlinger af it-analfabeter; de samt deres jurister er flere år bagud for virkeligheden og udviklingen.

Desværre er de 5% medlemmer i Danmarks vælgerforeningerne total uden it-viden, evner og interesse, så intet ændres i mange år.

Den dag HapsNettet får fruernes strygejern, alle køleskabene, fryserne, elpærer samt alle andre IoT(Internet of Things) overtager styringen af gadebelysning, lyssignaler eller lammer Vejdirektoratets trafikstyringen på de overordnede vejnet, overtager styringen med åbning/lukning af broerne så får lovgiverne travlt.. meget travlt ;)

Eller den dag samtlige fjernaflæste elmåler på Sjælland er under kontrol af HapsNettet eller en virus slippes løs og retter på data i folks elmåler, så vågner folket af slummeren og kræver at Flipperfolket på tinge griber ind og fremover passer deres arbejde ;)

4
28. november 2016 kl. 11:53

I Kapitel 14 af regerings grundlaget står der i første paragraf:

"Samtidig står Danmark over for markante udfordringer på cyberområdet og i Arktis."

Længere nede finder man:

"Cyber- og informationssikkerhed Der er i stigende grad trusler om cyberangreb mod danske myndigheder og private virksomheder. Vi skal styrke vores værn mod den trussel. Derfor vil regeringen igangsætte arbejdet med en ny strategi for cyber- og informationssikkerhed, som skal gøre danske myndigheder og private aktører inden for centrale sektorer parate til at beskytte den danske digitale infrastruktur."

Dette vigtige punkt overses fuldstændigt af kommentatorer, journalister, osv. Man er meget fokuseret på databeskyttelse og privatlivets fred. Det er selvfølgelig vigtig, men lige så vigtigt er beskyttelse af vore vitale infrastrukturer, som bliver mere og mere afhængige af IT infrastrukturer. Disse IT infrastrukturer er bygget op på Internettet og derfor er ekstremt udsat for angreb, der kan lamme vigtige infrastrukturer.

Den nuværende ekstase over Internet of Things vil også pludselig stå ansigt-til-ansigt med en brutal virkelighed.

Det bliver spændende at se, hvad regeringen har af planer på dette område. Det haster.

2
28. november 2016 kl. 10:27

»Regeringen prioriterer databeskyttelse højt og vil styrke beskyttelsen af danskernes personoplysninger. Med gennemførelsen af EU-databeskyttelsespakken vil datasikkerhed generelt blive forbedret. Regeringen vil udarbejde en samlet strategi for beskyttelsen af danskernes personoplysninger, herunder styrke Datatilsynet,«

»Politiet skal have effektive og moderne efterforskningsredskaber, så de kan bekæmpe kriminalitet og beskytte os alle. Regeringen vil derfor i begyndelsen af 2017 fremlægge nye regler om logning, der målrettet skal styrke politiets muligheder for at opklare kriminalitet, og som ikke vil pålægge telebranchen for mange byrder.«

Gad vide, hvordan de to udtalelser spiller sammen?

1
28. november 2016 kl. 10:25

Med gennemførelsen af EU-databeskyttelsespakken vil datasikkerhed generelt blive forbedret

Desværre, datasikkerhed forbedres ved at implementere flere kontroller/foranstaltninger.

Regeringen vil herudover lancere en ny strategi for mere professionel it-styring i staten.

Spændende, husk lige at følge op på at den strategi der vælges, efterleves og giver det forventede resultat, dvs. definere hvordan det kan måles at strategien virker.