Ny Raspberry Pi er specialdesignet til hardware, der ikke findes endnu

Den nye Raspberry Pi Compute Module 3 ved siden af en Raspberry Pi 3. Illustration: Raspberry Pi Ltd
En ny, ekstra lille Raspberry Pi er ti gange kraftigere end sin forgænger, men fylder kun det halve af den udbredte Raspberry Pi 3.

En ny, performancefokuseret Raspberry Pi er nu til salg, men målgruppen er flyttet fra almindelige, teknisk interesserede forbrugere til industrielle aktører og producenter. Det skriver pcworld.com.

Læs også: Sig 'tænd' til din toaster: Stemmen kommer til at styre dit hjem (mener Amazon)

Den nye superkompakte minicomputer - som har fået navnet Raspberry Pi Compute Module 3 - har ingen porte. Vil man have adgang til den gennem USB, en ethernetforbindelse eller wifi, skal minicomputeren altså indbygges i hardware, der kan formidle disse signaler til minicomputeren gennem en såkaldt edge connector.

»Vi forventer derfor, at det vil tage længere tid for denne udgave af Raspberry Pi at blive udbredt i forhold til den lynhurtige udbredelse, vi så for Raspberry Pi 3,« siger CEO i Raspberry Pi Ltd. Eben Upton til pcworld.com.

Læs også: Raspberry Pi-værktøj ransager din låste computer på 30 sekunder

Der er kun få eksempler på anvendelse af den nye slags minicomputer. Ifølge Eben Upton er et af de bedste eksempler på brug fra fjernsynsproducenten NEC. De brugte de små computere til at give deres ældre fjernsyn en smart-funktion, selvom det ikke var indbygget som udgangspunkt.

Ti gange kraftigere

Den lille Raspberry Pi Compute Module 3 er udstyret med den samme 64-bit Broadcom processor med fire kerner som Raspberry Pi 3, men fylder kun halvt så meget. Raspberry Pi Compute Module 3 har 1 gigabyte ram.

Den kraftige processor gør den ifølge pcworld.com 10-12 gange kraftigere end dens forgænger Compute Module 1, der blev lanceret i 2014. Men det resulterer også i et større strømforbrug. Presser man processoren, kan den bruge op mod fire watt.

Læs også: Folkene bag Raspberry Pi frigiver eget OS til gængse computere

»Det resulterer også i en større varmeudvikling, og det skal eventuelle købere være opmærksomme på,« siger Eben Upton.

Raspberry Pi Compute Module koster som udgangspunkt 30 dollars, hvilket er i omegnen af 200 danske kroner.

Læs også: Raspberry Pi Zero får understøttelse for kamera

Ifølge Eben Upton er forventningerne til salget ret lave. Han forventer, at der bliver solgt et par hundrede tusinde Raspberry Pi Compute Modules i løbet af det første år. Til sammenligning blev der solgt flere millioner Raspberry Pi's i løbet af det første år efter lanceringen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Tom Iversen

Billedet viser en Raspberry Pi 1 og ikke en 3'er - ikke det gør den store forskel ;-)

Sammenligningen er til gengæld ret dårligt beskrevet: den er 10x hurtigere .. men ikke 10x hurtigere end Raspberry Pi 3.

  • 7
  • 4
#5 Jens loggo

Den sammenlignes heller ikke med en Pi 3 på hastigheden, men derimod sin egen forgænger, og den nye model er ganske korrekt 10 gange hurtigere end sin forgænger.

Det er dog skrevet på en måde, så det let giver indtryk af, at forfatteren sammenligner med Pi 3.

"En ny, ekstra lille Raspberry Pi er ti gange kraftigere end sin forgænger, men fylder kun det halve af den udbredte Raspberry Pi 3."

Meningsløs sammenligning. Dens størrelse i forhold til Pi 3 er ligegyldig, når det ikke er den, den er 10 gange hurtigere end.

Det er ikke engang Raspberry Pi Compute Module 3, der vises på billedet.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere