Ny Raspberry Pi: Så meget computer får du for 25 dollars

6. februar 2013 kl. 12:2519
En billigere og mere strømbesparende version af mini-computeren Raspberry Pi er nu klar til salg. Effektforbruget holder sig på sølle 1,5 watt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den første udgave af den minimale Linux-computer Raspberry Pi var billig, skrabet og brugte meget lidt strøm. Men nu sender organisationen bag Raspberry Pi en ny model på gaden, der er endnu billigere, mere skrabet og bruger væsentligt mindre strøm. Det skriver The Register.

Raspberry Pi A vil koste blot 25 dollars, omkring 140 kroner, plus moms og forsendelse, hvor storebror Raspberry Pi B i dag koster ti dollars mere.

Den lavere pris er opnået ved at skære den ene af de to USB 2.0-porte væk, ligesom ethernet-porten er forsvundet. Mængden er RAM er også holdt på 256 megabyte, hvor storebroren i dag har 512 megabyte RAM.

Kan man undvære disse porte, sparer man til gengæld på strømmen. Effekten på blot 1,5 watt er væsentligt under de 3,5 watt, som model B har brug for. Målgruppen for den skrabede model A er da også især dem, som vil køre deres Raspberry Pi fra batterier, solceller eller andre begrænsede strømkilder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da der ikke er indbygget wifi i hverken model A eller B, vil det være nødvendigt at tilslutte en USB-wifi-dongle, hvis man skal have netadgang fra den nye model uden ethernet-port. Dermed bliver det fine strømregnskab nok også spoleret.

Hjernen i begge Raspberry Pi-modeller er en ARM-processor på 700 megahertz, og selvom det ikke lyder af meget, afspiller mini-computeren uden problemer video i 1080-opløsning. Dermed kan computeren til 140 kroner også bruges som et billigt mediecenter med den populære open source-software XBMC, skriver Raspberry Pi-organisationen i et blogindlæg.

Ud over de allerede nævnte porte rummer computeren, der leveres som et bart printkort, en HDMI-udgang, en RCA/phono-videoudgang, et minijack-stik og en SD-kortlæser. Enheden får strøm via en micro-USB-port.

Læs Version2-blogger Peter Tofts mange erfaringer med den første Raspberry Pi-model

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
7. marts 2013 kl. 17:11

På min model b rev 2 har jeg installeret XBian. Det fungerer stort set out of the box.

Der var lige kalibrering af displayet, et gammelt Toshiba TV. Og så opsætning af automount af en nfs share fra mit nas, så XBMC ikke behøver at køre som root.

XBian er en Raspbian, som starter XBMC ved boot. Default clock-freq er her 840 MHz, som jeg har sat ned til 700. Alligevel er det endnu ikke lykkes mig at finde en video med 'hakker' i.

18
6. marts 2013 kl. 11:26

Personligt er jeg i stedet gået efter en RK3066 baseret device (mange handelsnavne. Mk808, Ricomagic 802III). Dual-core op til 1.6GHz ARM, 1GB RAM, indbygget Wifi. Mali(?) grafik, HDMI. Kører Picuntu. Kører også fint med under 5W. Men den koster i omegnen af $60. Men performance er rart.

17
6. marts 2013 kl. 11:22

Er der firmaer efterhånden, der laver "end-user" produkter baseret på boardet? Med PSU, kabinet, software, support osv..? Hvilke er i så fald gode?

13
7. februar 2013 kl. 14:55

@Michael Eriksen:

Jeg havde ikke høje forventninger til ydelsen, men det kom dog bag på mig at den er fire-fem minutter om at boote.

Jeg har installeret Arch Linux med systemd i stedet for sysinitV.

Den (Raspi B V1) booter til prompt på 12 sekunder - så tager grafik og medicenter jo selvfølgelig tid derfra

HC

11
7. februar 2013 kl. 13:02

Jeg synes det er mystisk at lave en PI uden ethernet port, kan ikke helt se logikken. Men okay...

12
7. februar 2013 kl. 14:53

@Morten Laustsen Det skyldes det som er Raspberry Pi Foundations mål: At børn skal lære at programmere - arbejde med software og hardware.

Man kan faktisk sige at det er alt det vi der rodede med maskiner som Commodore 64, og ZX Spectrum + noget elektronik. Det var ting vi gjorde da vi var nogle unge drenge, og det er os der idag som ingeniører og naturvidenskabsfolk sidder og laver alle de svære ting der får vores samfunds tandhjul til at køre uden knas.

Eben Upton så at der kom færre og færre studerende på Cambridge University, og ikke nok med det. Det gik fra at man godt kunne lave noget software til at folk i bedste fald kunne lave nogle simple web relaterede ting.

Det jeg har set i YouTube videoer er præcis den samme begejstring jeg fik af at kunne styre en computer. Især software der styrer hardware (indlejrede systemer) kan man forholde sig til - man kan se at der sker noget, som følge af den software man har skrevet. Der skal nok komme en del flere ingeniører og naturvidenskabsfolk af på den konto.

Man må sige at Eben og Co ramte helt rigtigt med Raspberry Pi - den sælger som varmt brød - stadigvæk, og de har vist nok allerede rundet 1. mio. solgte enheder.

Det glæder mig at der rent faktisk er en del børn i målgruppen, som synes det er sjovt at styre en computer.

9
7. februar 2013 kl. 11:07

Jeg kunne godt tænke mig at artikler som disse skrives i en lidt anden form - lidt mindre rodet. I stedet for at fremhæve alt det som der ikke er på kortet i forhold til model B, ville det være rart at læse, hvad der egentlig er på kortet - altså de samlede specifikationer, og ikke de "manglende". Så kan man altid nævne forskellene bagefter.

6
6. februar 2013 kl. 18:47

Jeg er superglad for min Pi B. Den kører med softwaren Motion op mod mit IP camera. Al video synkroniseres i skyen på box.com så video er sikret og tilgængelig når jeg ikke er hjemme. Eneste anke jeg har er at jeg nok ikke skal forvente den tager 2 kamera'er med 10fps. Blev købt på RS Components sammen med deres Case.

Umiddelbart synes jeg ikke deres "nye" udgave kan bruges til meget når man skal have Wifi dongle for at få internet adgang. Så hellere de havde beholdt en Ethernet port.

3
6. februar 2013 kl. 16:46

Jeg købte en 1. generation B med 256 MB for at lave et mediecenter med http://www.raspbmc.com/ Det har været "a bumpy ride" men nu er softwaren ved at være på plads efter ca. et år.

Man skal gøre sig klart at der er en del ekstra omkostninger: strømforsyning, usb wifi dongle, usb hub (med strømforsyning), usb memory stick og hvad man ellers ønsker - fx et kabinet. Der er en tegning til et pap-kabinet på http://www.raspberrypi.org/ man selv kan lave i bedste Jørgen Klevin stil, hvilket jeg selv bruger med fornøjelse. Men det løber trods alt op.

Jeg havde ikke høje forventninger til ydelsen, men det kom dog bag på mig at den er fire-fem minutter om at boote. Og et museklik i en menu kan tage op til fem-ti sekunder før der er en reaktion. Men den er bundstabil og jeg er udmærket tilfreds. Det har været en sjov oplevelse, men ikke noget jeg ville udsætte min mor for.

14
5. marts 2013 kl. 15:02

Oki det er en ældre artikel, men skriver alligevel. Jeg købte en Raspberry pi model B og fik den sendt fra England. Jeg bestilte som sagt model b, men også et case, strømforsyning og SD kort. Leveret i min postkasse måtte jeg slippe 413 kr.

Jeg bruger også Raspbmc, men i en final version. Det tager måske 35 sekunder at starte op og den afspiller gladeligt 1080p 5.1 DTS film uden at tabe pusten.

16
6. marts 2013 kl. 10:59

Magnus bruger du HDMI eller 3.5 mm jacket? Er din raspberry sat til fjernsyn eller reciever med dolby og DTS decoder? Jeg har min sat til min Denon reciever gennem hdmi og derfor skal den ikke transcode lyden til et andet format.

Bare for sjov hvilke formater har du haft problemer med? Jeg har endnu ikke købt VC1 og MPEG2 licenser da jeg ikke rigtig ejer noget i de formater. Jeg har prøvet de gængse x og h 264 formater i forskellige containere som avi, mp4, m4v, mkv og med alt fra 2.0 aac og mp3 til 5.1 DTS og AC3 i alt fra 192 til 1536kbit. Har endnu ikke haft en eneste stutter på lyden. Kunne måske forestille mig at hvis du afspiller en DVD med AC3 og ikke har et licens til mpeg2 så vil raspberry udelukkende benytte CPU hvilket kunne være for meget for den lille svend.

Under alle omstændigheder tror jeg det er en fordel at lade et andet apparat tage sig af dekodning af lyden?!

8
7. februar 2013 kl. 08:57

Jeg kører også med RaspBMC og jeg har ingen problemer med at den tager lang tid om at boote eller at den reagere langsomt. Boot er max 1 min til den er klar, og menuerne kører fint via TV'ets remote. I disse dage er Ver 12 af XBMC frigivet og Ver 1.0 af RaspBMC på trapperne. Eneste problem den har er Blu-ray filer over 8GB

7
6. februar 2013 kl. 21:22

Jeg kan kun sige; prøv Openelec i stedet for Raspbmc. Nu kommer det til at lyde lidt som en dårlig reklame, men jeg havde mange problemer med Raspbmc som (for et halvt år siden) kørte ret ustabilt på min RPI. Da jeg installerede Openelec i stedet for kørte det hele som smurt. Den booter på ca 30 sekunder, streamer HD-film trådløst fra min bærbare, modtager musik og video via Airplay og kører generelt rigtig stabilt. Hvis du har en android telefon kan jeg varmt anbefale 'Yatse, the XBMC Remote' som er 100 gange bedre end den officielle XBMC-remote til android.

Alt i alt er jeg meget tilfreds og glad for min Raspberry Pi med Openelec. Det kan godt være at der har været lidt ekstra omkostninger i form af strømforsyning, og sd-kort, men det er stadig et meget billigt og stabilt mediecenter man får for ca. 400 kr alt i alt. (Jeg har Raspberry Pi, Model B med 256 MB ram, og hvis du har lyst til at prøve at installere openelec via windows findes en god guide her: http://squirrelhosting.co.uk/hosting-blog/hosting-blog-info.php?id=9)

10
7. februar 2013 kl. 11:30

Jeg kan kun sige; prøv Openelec i stedet for Raspbmc.

Lidt off topic eftersom jeg ikke har en pi - men generelt synes jeg Openelec er en super distribution. Jeg har en ældre zotac atom med ion chipset som var jævnt sløv før.

Efter jeg installerede Openelec på den booter den til klar i xbmc på 12-15 sekunder (med en 5400 rpm 2.5" seagate disk).

Afspilning af alt jeg har smidt efter den klares problemfrit og uden nogen form for hakken. Ligeledes er al interaktion med xbmc gui også helt flydende.

Jeg har gennem tiden prøvet adskillige OS på den med diverse XBMC releases og Openelec distributionen er den der performer klart bedst på min atom.

4
6. februar 2013 kl. 17:23

Hvad bruger du den så til? Udover at vente på at museklikkene udføres.

5
6. februar 2013 kl. 17:55

Hvad burger du den så til? Udover at vente på at museklikkene udføres.

Jeg bruger den mest til lydafspilning, frit fordelt mellem netradio og min digitaliserede CD samling i OGG format fra usb stick'en. Mit noget aldrende TV er forbundet til et eksternt lydsystem (2.1) så det er mit "hifi" anlæg. Desuden har jeg et par DVD film på usb stick'en. Og når rødderne er forbi med en six-pack og vi skal se noget YouTube, så er den også i vinkel.

Når først systemet kører, kører det perfekt. Der er intet hakkeri i hverken lyd eller billed. Den kan bare være lidt tungt at få startet og fysisk er Raspberry Pi altså noget klodset og en grusom gang ledningsspagetti. Men til den pris kan man finde sig i en del.

2
6. februar 2013 kl. 14:23

Hvis man vil afspille HD-video, så bliver det samlede strømforbrug næppe påvirket meget af om bundkortet bruger 1.5W eller 3.5W.

Det interessante bliver nok alle de andre ting, som prisen og effektforbruget vil tillade.

1
6. februar 2013 kl. 12:38

For mig er "et bart printkort", et PCB uden komponenter, men det er det vel ikke her, så det må være "et printkort".