Ny Raspberry Pi A+ på gaden og den vejer kun 23 gram

Illustration:
Model A+ af den populære og minimalistiske computer Raspberry Pi er netop blevet lanceret til omkring 120 kr.

Det er ikke første gang, man hører mantraet lettere, tyndere og billigere, men i Raspberry Pi’s tilfælde er det faktisk noget af en bedrift.

Den kendte single-board computer er netop kommet i den seneste A+ discount-udgave, der således erstatter A-udgaven. Det skriver Raspi Today.

Den nye variant af minicomputeren er 42 pct. tyndere end forgængeren ifølge netmediet og vejer kun 23 gram. Prisen er ca. 120 kr. i England.

Desuden bruger den omkring 45 pct. mindre i strøm end den lidt dyrere B+ udgave af Raspberry Pi.

Raspberry Pi A+ bruger samme BCM2835-processor som A-modellen og har også 256 MB ram.

Til gengæld er der blevet plads til en større og mere brugervenlig GPIO-stik med 40 ben i stedet for de tidligere 26, hvilket gør det muligt at tilslutte mere hardware. Dermed understøtter den også den såkaldte HAT-standard, som tidligere på året blev introduceret til B+ modellen.

Lyden skulle også være forbedret i A+ modellen, da den har fået en dedikeret strømforsyning med lavt støjniveau.

Raspberry Pi A+ kan blandt andet findes i den danske version af den engelske webshop Farnell til 130 kr. uden moms.

Artiklen blev opdateret den 11. november 2014 kl. 16:22 med information om dansk pris.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mikael Jensen

Raspberry har aldrig haft egen strømforsyning, men er blevet fødet via mini-usb strømforsyning på ca. 1A. Dette kunne være oplader til mobile enheder. A+ ser stadig ud til at have mini-usb power inlet, og støjniveauet er vel stadig = ingenting som det har været siden fødslen af de første Pi's :-) Jeg kører selv 3 stk i hjemmet til forskellige opgaver. Den ene får for sjovs skyld strøm via POE direkte fra en switch (Bare fordi man kan)

 • 1
 • 6
#3 Niels Hansen

Det kommer an på hvordan man definerer strømforsyning. En Raspberry Pi får 5V gennem Micro-USB (ikke mini-usb, men det er sagen uvedkommende). Det meste af systemet kører på 3.3V (og sikker også noget andet internt), så derfor har den en spændingsregulator (som godt kunne kaldes strømforsyning). Den nye A+ har fået en separat sådan til lyd-delen. Og det er den der er støjsvag, da den er mindre påvirket af de digitale svingninger på hovedstrømforsyningen. Så derfor skulle lyden have mindre digital støj. (Så vidt jeg har forstået).

 • 10
 • 0
#6 Christian Nobel

Det kommer an på hvordan man definerer strømforsyning. En Raspberry Pi får 5V gennem Micro-USB (ikke mini-usb, men det er sagen uvedkommende). Det meste af systemet kører på 3.3V (og sikker også noget andet internt), så derfor har den en spændingsregulator (som godt kunne kaldes strømforsyning).

Det er fuldstændig korrekt at tale om (intern) strømforsyning.

RPi forsynes som nævnt via micro-USB, men bruger internt 3,3V og 1,8V. På de gamle Pi udgaver var dette lavet med lineære regulatorer, mens det i B+ og nu også A+ er lavet med step-down konvertere, hvilke ud over et betydeligt lavere tab også betyder en meget mere robust forsyning.

Der er en udmærket gennemgang af B+ hos Adafruit, hvor den nye strømforsyning (som er opbygget på samme måde i A+) er gennemgået: https://learn.adafruit.com/introducing-the-raspberry-pi-model-b-plus-plu...

Og A+ har fuldstændig som den tidligere A 256MB ram.

 • 4
 • 0
#11 Jon Linde

Den ene får for sjovs skyld strøm via POE direkte fra en switch

Hvad benytter du til det? (Pictures, or it didn happen :-P ) Har altid undret mig over at de ikke er født med POE, men det er jo nok et spørgsmål om pris vs. antallet af dem som har POE switche.

Det er ikke fordi at der ikke findes POE splittere, men dem jeg indtil nu har fundet virker store og kluntede (og kan ofte levere flere spændinger = større og mere komplekse)

 • 2
 • 0
#15 Christian Nobel

"Vejer tilpas lidt" ... tjaee. Hvad vejer det batteri du skal bruge når alene Pi'en trækker omkring 0,5 A?

Follow up.

Jeg tilranede mig på et tidspunkt en kasse Li-Ion batterier på 90mAh - det er kapacitet nok til at en A+ kan køre i ca 20-25 minutter.

Umiddelbart ser det ud til (men har ikke prøvet det i praksis) at den nye strømforsyning er så effektiv at A+'en kan køre på 3,7V, hvis man ikke har behov for USB.

Batterierne vejer ca. 2 gram, og selv om man så ville bruge to i serie (også her er den nye strømforsyning meget bedre), så ville batterivægten kun lande på 4g.

Hvis man skal brokke sig, så er det at der ikke er lavet er lavet to pins, eller i det mindste to ordentlige loddeøer, så man kan tilslutte en strømforsyning direkte uden brug at mikrousb stikket.

Og som nævnt andet steds, hvis der havde været tænkt mere over layot, så var USB stikket drejet 90 grader og flyttet lidt, så alle tilslutninger kun sad på en side af printet - at prisen havde været et 10mm bredere print havde ikke gjort noget.

Min forhåbning er at når vi engang kommer til model C og D, så er der endeligt ryddet op i designbøfferne.

 • 1
 • 0
#19 Rune Larsen
 • 2
 • 0
#22 Rune Larsen

den uhensigtsmæssighed at man dermed tilslutter PSU'en efter sikringen.

På især de gamle pi's er det faktisk en fordel at omgå polyfuse F3, da den var underdimensioneret (0,75A), brugte strøm og kunne give stort spændingsfald, som medfører ustabilitet og crashes hvorefter pi'en fx skulle i fryseren for at nulstille polyfusen.

På B+ er F3 polyfuse'n på 2A og USB polyfuses er væk, hvilket er bedre, men jeg har svært ved at se formålet med F3, når strømforsyningen har kortslutningsbeskyttelse indbygget.

 • 2
 • 0
#23 Christian Nobel

På B+ er F3 polyfuse'n på 2A og USB polyfuses er væk, hvilket er bedre, men jeg har svært ved at se formålet med F3, når strømforsyningen har kortslutningsbeskyttelse indbygget.

Point taken, du har helt ret.

Så dybest set burde de egentlig helt droppe F1 og polaritetsbeskyttelsen, da man alligevel ikke kan vende et microusb stik forkert, og da de fleste strømforsyninger, der bruges til at forsyne en RPi, alligevel sjældent kan levere (mere end) 2A.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere