Ny Raspberry Pi A+ på gaden og den vejer kun 23 gram

10. november 2014 kl. 14:4126
Model A+ af den populære og minimalistiske computer Raspberry Pi er netop blevet lanceret til omkring 120 kr.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er ikke første gang, man hører mantraet lettere, tyndere og billigere, men i Raspberry Pi’s tilfælde er det faktisk noget af en bedrift.

Den kendte single-board computer er netop kommet i den seneste A+ discount-udgave, der således erstatter A-udgaven. Det skriver Raspi Today.

Den nye variant af minicomputeren er 42 pct. tyndere end forgængeren ifølge netmediet og vejer kun 23 gram. Prisen er ca. 120 kr. i England.

Desuden bruger den omkring 45 pct. mindre i strøm end den lidt dyrere B+ udgave af Raspberry Pi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Raspberry Pi A+ bruger samme BCM2835-processor som A-modellen og har også 256 MB ram.

Til gengæld er der blevet plads til en større og mere brugervenlig GPIO-stik med 40 ben i stedet for de tidligere 26, hvilket gør det muligt at tilslutte mere hardware. Dermed understøtter den også den såkaldte HAT-standard, som tidligere på året blev introduceret til B+ modellen.

Lyden skulle også være forbedret i A+ modellen, da den har fået en dedikeret strømforsyning med lavt støjniveau.

Raspberry Pi A+ kan blandt andet findes i den danske version af den engelske webshop Farnell til 130 kr. uden moms.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Artiklen blev opdateret den 11. november 2014 kl. 16:22 med information om dansk pris.

Remote video URL

26 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
11. november 2014 kl. 15:10

Hej Emil.

Vi har en sending på vej til http://raspberrypi.dk - den kommer op på siden senere i dag :-)

Venlig Hilsen Jeppe Kollerup

7
10. november 2014 kl. 19:50

Vejer tilpas lidt til at sætte på en lille flyver. Og størrelsen gør at den vist kan passe ind i en gammel Gameboy :)

Synes dog der mangler en USB mere, så der er en til keyboard/mus og en til wi-fi samtidig.

8
10. november 2014 kl. 23:52

"Vejer tilpas lidt" ... tjaee. Hvad vejer det batteri du skal bruge når alene Pi'en trækker omkring 0,5 A?

15
11. november 2014 kl. 13:58

"Vejer tilpas lidt" ... tjaee. Hvad vejer det batteri du skal bruge når alene Pi'en trækker omkring 0,5 A?

Follow up.

Jeg tilranede mig på et tidspunkt en kasse Li-Ion batterier på 90mAh - det er kapacitet nok til at en A+ kan køre i ca 20-25 minutter.

Umiddelbart ser det ud til (men har ikke prøvet det i praksis) at den nye strømforsyning er så effektiv at A+'en kan køre på 3,7V, hvis man ikke har behov for USB.

Batterierne vejer ca. 2 gram, og selv om man så ville bruge to i serie (også her er den nye strømforsyning meget bedre), så ville batterivægten kun lande på 4g.

Hvis man skal brokke sig, så er det at der ikke er lavet er lavet to pins, eller i det mindste to ordentlige loddeøer, så man kan tilslutte en strømforsyning direkte uden brug at mikrousb stikket.

Og som nævnt andet steds, hvis der havde været tænkt mere over layot, så var USB stikket drejet 90 grader og flyttet lidt, så alle tilslutninger kun sad på en side af printet - at prisen havde været et 10mm bredere print havde ikke gjort noget.

Min forhåbning er at når vi engang kommer til model C og D, så er der endeligt ryddet op i designbøfferne.

19
11. november 2014 kl. 16:25
22
11. november 2014 kl. 17:56

den uhensigtsmæssighed at man dermed tilslutter PSU'en efter sikringen.

På især de gamle pi's er det faktisk en fordel at omgå polyfuse F3, da den var underdimensioneret (0,75A), brugte strøm og kunne give stort spændingsfald, som medfører ustabilitet og crashes hvorefter pi'en fx skulle i fryseren for at nulstille polyfusen.

På B+ er F3 polyfuse'n på 2A og USB polyfuses er væk, hvilket er bedre, men jeg har svært ved at se formålet med F3, når strømforsyningen har kortslutningsbeskyttelse indbygget.

23
11. november 2014 kl. 18:02

På B+ er F3 polyfuse'n på 2A og USB polyfuses er væk, hvilket er bedre, men jeg har svært ved at se formålet med F3, når strømforsyningen har kortslutningsbeskyttelse indbygget.

Point taken, du har helt ret.

Så dybest set burde de egentlig helt droppe F1 og polaritetsbeskyttelsen, da man alligevel ikke kan vende et microusb stik forkert, og da de fleste strømforsyninger, der bruges til at forsyne en RPi, alligevel sjældent kan levere (mere end) 2A.

25
11. november 2014 kl. 21:25

@Christian,

"Så dybest set burde de egentlig helt droppe F1 og polaritetsbeskyttelsen, da man alligevel ikke kan vende et microusb stik forkert"

Du har ikke mødt min mor :)

4
10. november 2014 kl. 15:32

Fra artiklen:

Raspberry Pi A+ bruger samme BCM2835-processor som A-modellen <strong>og har også 256 mb ram</strong>

Model B HW rev 1.0 har 256 MB RAM. Model B HW rev 2.0 samt Model B+ har 512 MB RAM.

5
10. november 2014 kl. 15:48

Fint Lars. Men A-modellen har 256 MB RAM. Og det har A+ også.

3
10. november 2014 kl. 15:21

Det kommer an på hvordan man definerer strømforsyning. En Raspberry Pi får 5V gennem Micro-USB (ikke mini-usb, men det er sagen uvedkommende). Det meste af systemet kører på 3.3V (og sikker også noget andet internt), så derfor har den en spændingsregulator (som godt kunne kaldes strømforsyning). Den nye A+ har fået en separat sådan til lyd-delen. Og det er den der er støjsvag, da den er mindre påvirket af de digitale svingninger på hovedstrømforsyningen. Så derfor skulle lyden have mindre digital støj. (Så vidt jeg har forstået).

16
11. november 2014 kl. 14:53

Det burde han vel ikke kunne, hvis den nye strømforsyning i A+ er implementeret som i B+.

Der er også f.eks. et stort ethernet stik som adskiller de to.

6
10. november 2014 kl. 16:14

Det kommer an på hvordan man definerer strømforsyning. En Raspberry Pi får 5V gennem Micro-USB (ikke mini-usb, men det er sagen uvedkommende). Det meste af systemet kører på 3.3V (og sikker også noget andet internt), så derfor har den en spændingsregulator (som godt kunne kaldes strømforsyning).

Det er fuldstændig korrekt at tale om (intern) strømforsyning.

RPi forsynes som nævnt via micro-USB, men bruger internt 3,3V og 1,8V. På de gamle Pi udgaver var dette lavet med lineære regulatorer, mens det i B+ og nu også A+ er lavet med step-down konvertere, hvilke ud over et betydeligt lavere tab også betyder en meget mere robust forsyning.

Der er en udmærket gennemgang af B+ hos Adafruit, hvor den nye strømforsyning (som er opbygget på samme måde i A+) er gennemgået:https://learn.adafruit.com/introducing-the-raspberry-pi-model-b-plus-plus-differences-vs-model-b?view=all

Og A+ har fuldstændig som den tidligere A 256MB ram.

1
10. november 2014 kl. 14:50

Raspberry har aldrig haft egen strømforsyning, men er blevet fødet via mini-usb strømforsyning på ca. 1A. Dette kunne være oplader til mobile enheder. A+ ser stadig ud til at have mini-usb power inlet, og støjniveauet er vel stadig = ingenting som det har været siden fødslen af de første Pi's :-) Jeg kører selv 3 stk i hjemmet til forskellige opgaver. Den ene får for sjovs skyld strøm via POE direkte fra en switch (Bare fordi man kan)

11
11. november 2014 kl. 11:08

Den ene får for sjovs skyld strøm via POE direkte fra en switch

Hvad benytter du til det? (Pictures, or it didn happen :-P ) Har altid undret mig over at de ikke er født med POE, men det er jo nok et spørgsmål om pris vs. antallet af dem som har POE switche.

Det er ikke fordi at der ikke findes POE splittere, men dem jeg indtil nu har fundet virker store og kluntede (og kan ofte levere flere spændinger = større og mere komplekse)

24
11. november 2014 kl. 20:59

Jeg kører selv 3 stk i hjemmet til forskellige opgaver. Den ene får for sjovs skyld strøm via POE direkte fra en switch (Bare fordi man kan)

Ja vi vil se billeder og eventuelt en forklaring på hvordan det er sat sammen ellers må vi konkludere det ikke er sket :)

2
10. november 2014 kl. 15:20

Fra raspberrypi.org:

Better audio. The audio circuit incorporates a dedicated low-noise power supply.