Stor it-undersøgelse: Virksomheder outsourcer i blinde

45 procent af de danske top-500-virksomheder har en mangelfuld strategi for outsourcing af deres it, og det øger risikoen for uheldige komplikationer, når der outsources. Det fremgår af en ny rapport fra Rambøll Management

Usikre servere, skuffende stabilitet, mangelfuld backup og en helpdesk, der ikke er til rådighed, når man har brug for den. Det er skræmmescenariet for en virksomhed, der outsourcer sin it-drift.

Men det er ikke alene service providerne, som kan levere en for dårlig indsats. Meget tyder på, at danske virksomheder ikke er professionelle og målrettede nok, når de outsourcer. Det fremgår af en ny rapport, som Rambøll har udarbejdet på baggrund af svar fra 433 virksomheder.

Det er især de mindre virksomheder i top-500, der tøver med at indføre strategiske retningslinjer. Det er på trods af, at det ifølge business manager hos Rambøll Steen Christensen altid kan svare sig at lave en overordnet strategi for outsourcing. Uanset virksomhedens størrelse.

»Faktisk kan noget så simpelt som ti overordnede retningslinjer virkelig gøre en forskel, og i så fald er der tale om en ganske lille investering i forbindelse med etableringen af strategien,« siger Steen Christensen.

Beslut, hvad der skal in- og outsources

Rapporten er udarbejdet i et samarbejde mellem Dansk IT og Rambøll Management og fortæller blandt andet, at op til 46 procent af virksomhederne ikke engang har formuleret nogle klare principper for, hvilke dele af virksomhedens it man ønsker at outsource, og hvilke man ønsker at beholde internt.

Ifølge Steen Christensen er der ikke nødvendigvis tale om et behov for en stor, forkromet strategi, men man bør som et minimum beslutte sig for, hvilke af virksomhedens aktiver der skal holdes og udvikles i virksomheden, og hvilke der skal outsources.

»Hvis man allerede inden beslutningsprocessen har gjort sig klart, hvad man ønsker, og hvor man vil hen, er det langt nemmere at kunne sige nej eller ja tak til de firmaer, der tilbyder løsningerne,« siger Steen Christensen, der mener, at man så vidt muligt bør designe sin løsning selv.

Risikerer modsatrettet effekt

»Når virksomheder ikke har en strategi for, hvad der skal håndteres internt, og hvad der skal outsources, bliver beslutningerne om outsourcing ad hoc-baserede,« siger Steen Christensen, der også fortæller, at det især er på projektniveau, at det er problematisk, hvis man ikke har en strategi at følge.

Hvis man på projektniveau for eksempel vælger at bruge en cloudløsning uden at tage hensyn til, om man i virksomheden har knowhow til at bruge cloudløsninger , så er der en risiko for en reduceret positiv effekt af outsourcingen.

»Man outsourcer ofte for at opnå en effektivisering, og har man ikke en strategi, så risikerer man, at den effektivisering bliver mindre, eller at outsourcingen ligefrem forringer effektiviteten,« siger næstformand for Dansk IT Mikael Munck.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Knud Larsen

Det er nok lidt overdrevet, at virksomhederne ikke undersøger forholdene først. men man skal huske på, at der er utroligt mange komplikationer, som man først opdager, når man er i gang. Dette gælder noget så simpelt en lønmodtager der tager arbejde i udlandet. Der er alle mulige diskriminerende hindringer og ekstra omkostninger. At det kan være specielt dårligt på IT området, skydes nok snarere, at man er totalt ligeglad med servicen. Det demonstreres jo så fremragende af store virksomheder som TDC og statslige foretagende. Service er noget du selv sørger for.

  • 0
  • 0
#4 Søren Walther

Nå, var det ikke en konkurrence om at sige noget som er åbenlyst for enhver?

Min erfaring med outsourcing er at man betaler en højere pris for noget der er dårligere men til gengæld frikøber sig fra ansvaret og kan pege på en ekstern partner når det går dårligt.

  • 0
  • 0
#5 Claus Bobjerg Juul

Det hjælper desværre ikke at læse en guide, hvis en topchef har taget den politiske/strategiske beslutning at nu skal system/person X, Y og Z outsources.

Det giver et elendigt resultat, for det betyder at X, Y og Y ikke er udvalgt på baggrund af saglig viden om X, Y og Z.

Jeg har set det ske i kontekst af både kunde- og leverandør rollen.

Outsourcing kan være rigtigt, godt og klogt, men det kræver modne overvejelser/chefer/ansatte.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere