Ny rapport: Ransomware rammer i 2021 rekordhøje niveauer og »bliver værre overalt«

2. august 2021 kl. 10:39
Ny rapport: Ransomware rammer i 2021 rekordhøje niveauer og »bliver værre overalt«
Illustration: Bernie123/Bigstock.
»Der er flere faktorer bag den seneste stigning i ransomware, men faktum er fortsat: Jo flere organisationer, der er og tvinges til at betale, jo mere incitament har ransomware-grupper for at starte angreb,« fremgår det af halvårlig rapport fra Sonicwall, der har opgjort mængden af ransomware-angreb over hele verden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forsøg på ransomware-angreb ramte i første halvdel af 2021 ikke tidligere set højder med i alt 304,7 millioner angrebsforsøg, fremgår det af den nyeste udgave af en halvårlig rapport fra Sonicwall.

Til sammenligning observerede sikkerhedsvirksomheden med hovedsæde i Silicon Valley for hele 2020 i alt 304,6 millioner angrebsforsøg, og sammenlignet med første halvdel af sidste år svarer antallet af angrebsforsøg i år til en forøgelse på 151 procent.

»Selv hvis vi ikke registrerer et eneste ransomware-forsøg i hele anden halvdel (hvilket er irrationelt optimistisk, så vil 2021 allerede gå ned som det værste år for ransomware, som Sonicwall nogensinde har registreret,« fremgår det rapporten.

Flere angreb over hele verden

Forskergruppen fra Sonicwall observerede i første halvdel af 2021 et rekordhøjt antal angrebsforsøg i både april og maj, men antallet blev overgået i juni med 78,4 millioner ransomware-angreb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der er flere faktorer bag den seneste stigning i ransomware, men faktum er fortsat: Jo flere organisationer, der er og tvinges til at betale, jo mere incitament har ransomware-grupper for at starte angreb,« fremgår det.

USA topper suverænt listen over lande, som rammes af forsøg på ransomware, og var udsat for stort set lige så mange angreb, som de resterende lande på top 10-listen opgjort af Sonicwall. På listen efterfølges USA af Storbritannien, Tyskland, Sydafrika og Brasilien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Desværre bliver ransomware ikke bare værre - det bliver værre overalt. På toppen af listen blev Europa offer for en alarmerende ransomware-stigning på 234 procent, og ransomware-mængden steg med 180 procent i Nordamerika,« fremgår det af rapporten.

Asien ramte et nyt ransomware-højdepunkt i marts, men herefter faldt antallet af angreb. I juni var der kun omkring en femtedel så mange angreb, som der havde været i de foregående tre måneder.

Så selvom ransomware-angreb i Asien steg med 59 procent sammenlignet med første halvår 2020, så er kontinentet »i det mindste« på »vej i den rigtige retning«, fremgår det af rapporten.

Tre grupper stod for 64 procent af angrebene

I 2021 var den mest ransomware-angrebne mål regeringer, der oplevede i første halvdel af 2021 oplevede tre gange så mange angreb som det samlede antal sidste år. I juni oplevede regeringer næsten 10 gange så mange ransomware-angreb sammenlignet med året før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også uddannelses-industrien oplevede en markant stigning i antallet af ransomware-angreb med en stigning på 615 procent. Hertil observerede forskerne fra Sonicwall en alarmerende rekord-stigning inden for sundhedssektoren (594 procent) og detailhandel (264 procent).

Ifølge Sonicwall-rapporten stod ransomware-grupperne Ryuk, Cerber og SamSam for 64 procent af alle forsøg på ransomware-angreb. Ryuk alene stod for 93,9 millioner angreb, hvilket svarer til et tredobling sammenlignet med første halvår 2020.

Cerber afsluttede i 2020 som den andenstørste ransomware-gruppe målt på antallet af angreb og fortsatte med den placering i 2021 med i alt 52,5 millioner angreb i årets første seks måneder.

SamSam fordoblede i første halvår 2021 mængden af gruppens samlede antal angreb i 2020 med i alt 49,7 millioner forsøg. I juni alene lancerede gruppen 15,7 millioner angreb.

Den halvårlige rapport udarbejdes på baggrund af oplysninger indsamlet af Sonicwall Capture Threat Network, der »overvåger og indsamler oplysninger fra globale enheder,«, herunder mere end 1,1 millioner sikkerhedssensorer i 215 lande og områder.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger