Ny rapport: Ransomware rammer i 2021 rekordhøje niveauer og »bliver værre overalt«

Illustration: Bernie123/Bigstock
»Der er flere faktorer bag den seneste stigning i ransomware, men faktum er fortsat: Jo flere organisationer, der er og tvinges til at betale, jo mere incitament har ransomware-grupper for at starte angreb,« fremgår det af halvårlig rapport fra Sonicwall, der har opgjort mængden af ransomware-angreb over hele verden.

Forsøg på ransomware-angreb ramte i første halvdel af 2021 ikke tidligere set højder med i alt 304,7 millioner angrebsforsøg, fremgår det af den nyeste udgave af en halvårlig rapport fra Sonicwall.

Til sammenligning observerede sikkerhedsvirksomheden med hovedsæde i Silicon Valley for hele 2020 i alt 304,6 millioner angrebsforsøg, og sammenlignet med første halvdel af sidste år svarer antallet af angrebsforsøg i år til en forøgelse på 151 procent.

»Selv hvis vi ikke registrerer et eneste ransomware-forsøg i hele anden halvdel (hvilket er irrationelt optimistisk, så vil 2021 allerede gå ned som det værste år for ransomware, som Sonicwall nogensinde har registreret,« fremgår det rapporten.

Læs også: Kampen fortsætter: Bauhaus fortsat mærket af omfattende hacker-angreb

Flere angreb over hele verden

Forskergruppen fra Sonicwall observerede i første halvdel af 2021 et rekordhøjt antal angrebsforsøg i både april og maj, men antallet blev overgået i juni med 78,4 millioner ransomware-angreb.

Illustration: Sonicwall

»Der er flere faktorer bag den seneste stigning i ransomware, men faktum er fortsat: Jo flere organisationer, der er og tvinges til at betale, jo mere incitament har ransomware-grupper for at starte angreb,« fremgår det.

USA topper suverænt listen over lande, som rammes af forsøg på ransomware, og var udsat for stort set lige så mange angreb, som de resterende lande på top 10-listen opgjort af Sonicwall. På listen efterfølges USA af Storbritannien, Tyskland, Sydafrika og Brasilien.

Illustration: Sonicwall

»Desværre bliver ransomware ikke bare værre - det bliver værre overalt. På toppen af listen blev Europa offer for en alarmerende ransomware-stigning på 234 procent, og ransomware-mængden steg med 180 procent i Nordamerika,« fremgår det af rapporten.

Asien ramte et nyt ransomware-højdepunkt i marts, men herefter faldt antallet af angreb. I juni var der kun omkring en femtedel så mange angreb, som der havde været i de foregående tre måneder.

Så selvom ransomware-angreb i Asien steg med 59 procent sammenlignet med første halvår 2020, så er kontinentet »i det mindste« på »vej i den rigtige retning«, fremgår det af rapporten.

Læs også: Visma mobiliserede 200 teknikere for at redde 800 hackede Coop-butikker

Tre grupper stod for 64 procent af angrebene

I 2021 var den mest ransomware-angrebne mål regeringer, der oplevede i første halvdel af 2021 oplevede tre gange så mange angreb som det samlede antal sidste år. I juni oplevede regeringer næsten 10 gange så mange ransomware-angreb sammenlignet med året før.

Også uddannelses-industrien oplevede en markant stigning i antallet af ransomware-angreb med en stigning på 615 procent. Hertil observerede forskerne fra Sonicwall en alarmerende rekord-stigning inden for sundhedssektoren (594 procent) og detailhandel (264 procent).

Ifølge Sonicwall-rapporten stod ransomware-grupperne Ryuk, Cerber og SamSam for 64 procent af alle forsøg på ransomware-angreb. Ryuk alene stod for 93,9 millioner angreb, hvilket svarer til et tredobling sammenlignet med første halvår 2020.

Cerber afsluttede i 2020 som den andenstørste ransomware-gruppe målt på antallet af angreb og fortsatte med den placering i 2021 med i alt 52,5 millioner angreb i årets første seks måneder.

SamSam fordoblede i første halvår 2021 mængden af gruppens samlede antal angreb i 2020 med i alt 49,7 millioner forsøg. I juni alene lancerede gruppen 15,7 millioner angreb.

Den halvårlige rapport udarbejdes på baggrund af oplysninger indsamlet af Sonicwall Capture Threat Network, der »overvåger og indsamler oplysninger fra globale enheder,«, herunder mere end 1,1 millioner sikkerhedssensorer i 215 lande og områder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere