Ny rapport: Kraftig stigning i malware rettet mod Mac-platformen og virksomheder

Illustration: shmeljov/Bigstock
Hyppigstr problem på Mac-platformen er en PUP-softvare (potentially unwanted program) kaldet PCVARK. De næste tre på listen hedder MacKeeper, MacBooster og MPlayerX, som tidligere toppede listen

Mac-platformen har været anset som væsentlig sikrere end Windows-platformen, når det gælder malware, men det er så småt ved at ændre sig. Nu rapporteres det, at forekomsten af Mac-virus er blevet kraftigt øget på kort tid, melder Apple Insider.

Ifølge den seneste kvartalsrapport ‘Cybercrime Tactics and Techniques’ fra sikkerhedsselskabet Malwarebytesøgedes antallet af malwareprogrammer på macOS-platformen med hele 60 procent bare de seneste tre måneder.

Stærk adware-vækst

Det er særlig adware, som er stærkt øget på Apples platform. Forekomsten af adware er ifølge Malwarebytes blevet øget med hele 200 procent sammenlignet med samme kvartal i fjor, og det er primært Mac, som har stået for denne øgning.

Det hyppigst forekommende problemer på Mac-platformen er en PUP-softvare (potentially unwanted program) kaldet PCVARK. De næste tre på listen hedder MacKeeper, MacBooster og MPlayerX, som tidligere toppede listen.

En malwarefamilie under navnet NewTab er desuden hoppet fra 60.-pladsen helt op til fjerdepladsen i den seneste kvartalsrapport, så denne er altså også kraftigt øget i sin udbredelse.

Trusler rettet mod virksomheder inddelt efter kategori. Illustration: Malwarebytes

Stærk øgning i trusler rettet mod virksomheder

Et andet hovedfund i Malwarebytes' seneste rapport er, at virksomheder stadigt oftere er målet for malware. I alt er antallet af trusler rettet mod virksomheder øget med hele 235 procent sammenlignet med samme periode i fjor, mens trusler rettet mod forbrugere er dalet med 24 procent.

Det er særlig virksomhedsrettet ransomware, som er på vej tilbage i fuld fart. Denne type angreb er gået op med hele 195 procent fra fjerde kvartal 2018 til det første kvartal i år, og sammenlignet med samme periode i fjor har øgningen været på solide 500 procent. Den forbrugerrettede ransomware har imidlertid haft en nedgang på 33 procent.

På grund af den store nedgang i de forbrugerrettede trusler er forekomsten af malware alt i alt blevet reduceret ret kraftigt. Sammenlignet med det sidste kvartal i 2018 er den samlede reducering på 35 procent i årets første kvartal ifølge Malwarebytes.

Ellers konkluderer rapporten, at forbrugerrettet kryptomining - software, som skjult udnytter datakraft til at udvinde kryptovaluta - stort set er udryddet.

Du kan læse hele rapporten på denne side.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere